Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Népszavazás-kalkulátor!
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
FIT
Európai Néppárt
ENP-ED MAGYAR DELEGÁCIÓ
Írj a magyar EP-képviselõknek!
Pesty László: Megsebzett Ünnep
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Árkád Szépirodalmi és Mûvészeti folyóirat
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
A szabad vasárnapért
Kismama bérlet
MTI
Magyar Krónika
Letölthető könyv:

Több írásból álló kötet, mintegy a közép-európai együttélés olvasókönyve.

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

Miért olyan erős Orbán? (3) Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Közélet
2018. June 13.

Miért olyan erős Orbán?
Harmadik rész

Andor László  Miért olyan erős Orbán? című cikke végképp tönkre tette a volt európai biztos hajdani szakemberi imázsát. Egyértelműen politikuskén viszonyul a kérdéshez, ahogy erről korábban már kétszer is írtam. Most cikkének egy további állítását vizsgálom meg.

Úgy véli, Orbán 2010-ben szerencsével nyert, hiszen a 2010. évi választásokra a globális válság után került sor, ami nyilván nem kedvezett azoknak, akik kormányoztak, míg Orbán kétharmados többséget kapott. Ezt a lehetőséget egy új alkotmány meghozatalára használta ki, amiről nem esett szó a kampányban. Ezzel Andor arra céloz, hogy az alkotmánymódosításra nem volt Orbánnak felhatalmazása. Ezzel szemben mindenki tudta, hogy az akkor hatályos alkotmány maga is kimondja ideiglenes jellegét. Éveken át hangoztatott követelés volt a „sztálinista” alkotmány helyett egy új elfogadása. A kérdés nem lehetett közvetlen kampánytéma, mert túlzott magabiztosságot sugallt volna, ami szavazatvesztéssel jár. 

A játékszabályokat Orbán oly módon változtatta meg, - hangzik Andor újabb vádja - hogy ne lehessen élni azokkal az eszközökkel, amelyek révén ő szerezte meg a hatalmát. Konkrétan a népszavazás szabályainak szűkítésére céloz. Tény, hogy az ellenzéki népszavazási kezdeményezések rendre elbuktak. De az is tény, hogy a népszavazásra vonatkozó szabályokat a szocialisták lazították meg, mert féltek, hogy elbukik az európai unióba való belépésre vonatkozó népszavazás. Két olyan népszavazási kezdeményezés állt le, amelyek esetén a kormány elébe ment a várható eredménynek, s ennek semmi köze nem volt a népszavazás szabályaihoz. Az egyik ilyen a szabad vasárnap volt, a közvéleménykutatás világosan mutatta, hogy a választók többsége ragaszkodik a maga kényelméhez és nincs tekintettel a kereskedelemben dolgozókra. Ezért, még az aláírások gyűjtése alatt az egyébként is tervezett felülvizsgálat nyomán a vasárnapi munkavégzés tilalmát a parlament visszavonta. A másik ilyen eset a budapesti olimpia volt. Ezt ugyan országosan alighanem támogatta volna a lakosság, de a népszavazást a rendező városra írták ki, ahol a mérleg a negatív irányba billent. Ugyan jó esély lett volna, hogy egy erős kampánnyal az olimpia pártiak győzzenek, de az időzítés roppant szerencsétlen volt: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a kampány alatt döntött, s maga a népszavazás ténye vert helyzetbe hozta a pályázatot, amit a jövendőre gondolva okosabb volt visszavonni. Az ellenzéknek számos más népszavazási kezdeményezése is volt, amelyek vagy jogilag nem voltak megalapozottak, vagy érdektelenségbe fulladtak. Magyarán ez ügyben Andor ismét az ellenzék bénaságát próbálja Orbán úgymond „diktatúrájának” bizonyítására használni.

Miért olyan erős Orbán? A kérdést valóban fel kell tenni, de Andor feleletei hamisak, tévesek. Orbán ereje egyrészt saját képességeiben, másrészt az elgondolásait támogatók nagy számában (ugye a demokrácia valami ilyesmi), valamint az ellenzék emberi és szakmai gyöngeségében, mondanivalójának hiányában van.

Surján László