Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Népszavazás-kalkulátor!
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
FIT
Európai Néppárt
ENP-ED MAGYAR DELEGÁCIÓ
Írj a magyar EP-képviselõknek!
Pesty László: Megsebzett Ünnep
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Árkád Szépirodalmi és Mûvészeti folyóirat
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
A szabad vasárnapért
Kismama bérlet
MTI
Magyar Krónika
Letölthető könyv:

Több írásból álló kötet, mintegy a közép-európai együttélés olvasókönyve.

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

Az ősök szava Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Közélet
2018. June 9.

Rapai István

Az ősök szava

Anyai nagyapám Bellus Márton történetét írom, két háborút és két forradalmat élt meg békés, vallásos, bölcs ember volt. Katona idejét a 32 es ezred díszszázad dobosaként Bécsben töltötte 1908-tól 1911-ig, erről az időszakról sokat mesélt a Burgról a mulatságokról a sok nemzetiségű Bécsi díszalakulatokról ahol ő a szláv nyelvű katonákkal könnyen megérthette magát. Leszerelése után megnősült és 1914-ben Szent Anna napi búcsún voltak Kerepesen Anna húgánál vendégségben ott dobolta ki a kisbíró hétfőn reggel minden tartalékos jelentkezzen az ezredénél, bevonult, többször megsebesült végig harcolta a szerb és olasz frontot 19-ben tért haza az alakulatával. Leszerelték és végig kellett néznie, ahogy a román katonák még azt is elvitték ami mozdítható volt. Nélkülözések betegségek találtak otthon és eltemették Terka és Miska nevű két pici gyermekeiket. Bátyámmal sokszor kérdeztük a harcokról csatákról, két történetet mondott el tanulságként.

1.
Szerbia volt az első ellenséges ország ahova bevonult a hadsereg és a szerbek partizán harcmodort alkalmaztak. A megszálló katonaság partizánokat és fegyvereket kereset. Kis hegyi falvakat kellet ellenőrizni, járhatatlan utak, ellenséges, felháborodott lakosság fogadta a katonaságot. Ketten járőrtársával ellenőrizték a falu szélső házát a házban nem találtak senkit a ház végében meredek domboldalban egy pince ajtót kinyitva egy pár négyzetméteres krumplis -zöldséges verembe jutott. Egy fiatal asszony ült a verem közepén egy pólyásbabát etetett éppen, nagyon meg volt ijedve. Nagyapa megkérdezte van valaki más is a teremben, láttak partizánt, van elrejtve fegyver, nemleges válasz után jobban szétnézet és csak krumplit és zöldséget látott felhalmozva, elköszönt az asszonytól. Járőrtársa akkor odajött megkérdezte kivel és mit beszélt, elmondta egy fiatal asszony van bent és eteti a pólyás babát, és csak krumpli és zöldség van rajta kívül. Társa látni akarta az asszonyt, nagyapa kérlelte ne menjen be mert így is megijedt az asszony de nem lehetett lebeszélni a társát. Bement hangosan fenyegetőzött, gyereksírás hallatszott, az asszony könyörgő majd síró hangja után egy durranás, lövés történt. Nem volt bezárva az ajtó és nagyapa benézett a verembe az asszony állt, inge letépve kezében egy elöl töltős pisztoly, társa átlőtt testtel a földön hevert, halott volt. Mi történt, nem kellett sokat magyarázni nem hagyta magát az asszony meggyalázni.... és hol volt a pisztoly, végig a pólya alatt. Mi legyen, (ugye ő nem hősi halott) ha ez kiderül kiirtják a fél falut, el tudják temetni a katonát kérdezte az asszonyt. Eltűntnek jelentette az egységnél és nem is volt akkor ez akkor olyan ritka elfogadták, ez volt a kegyes hazugság.

2.
Valahol az Isonzónál már a háború vége felé hajnali támadást rendeltek el, már gyenge volt az élelmezés a ruházat gyatra és a támadás előtt a meglevő 5 db. töltényhez még ennyit adtak. Fel kellett tűzni roham előtt a szuronyt, és parancsra több hullámban szemből támadni. Elfogyott a lőszer mindkét oldalon és a szuronyrohammal kiszorítani az ellenséget, távolról emberre lőni, megölni egy embert....de amikor szembekerül és ember ember ellen harcol azt nem lehet elfelejteni. Roham végén győztünk - a megmaradt ellenség megadta magát. A századból 15-en maradtunk sebesülten véresen elfáradva.

Csak a békés élet mentheti meg az országot, volt a tanulság.

***

BÁR MINDEN CSALÁDBAN ÁTADNÁK ÍGY AZ EMLÉKEKET A NEMZEDÉKEK!