Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
BDSZ
Európai Néppárt
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
MTI

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

”...neked szólva, szerintem ez az első...” Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Kultúra rovat
2018. June 7.

Tamási Orosz János

”...neked szólva, szerintem ez az első...”

Kódolatlan költészet QR kódokkal fűszerezve

Hálás döntés volt megírni és ennél is hálásabb gesztussal kell megköszönnünk a Prágai Tamás díjas Hegyi Zoltán Imre verseinek kötetbe foglalt első kiadását. A shizoo címre hallgató könyv (Cédrus-kiadvány) tartalmi értékeinek, jelentéstartományainak átsuhanó érintései előtt az előbbiekről kell szólnunk, hiszen – miként a szerző beszámolóiból tudjuk – korántsem volt egyértelmű, mondhatni, szokványos az itt olvasható versek útja születésüktől a nyomdafestékbe temetkezésig. A költő reggeli rituáléi közé tartozik a versírás; felkel, felfrissíti magát, lefőzi a kávét, asztalhoz ül, elkortyolja, s közben ír egy verset. Furán hangzik, de aki belegondol ebbe, aki ismeri az írók pályakezdőknek szánt egyik legfontosabb tanácsát (írj mindennap egy-két oldalt, akkor is, ha nincs ötleted, tanuld meg legyőzni az ellenálló szavakat, vagy épp tanulj meg legyőzetni, általuk, hisz lehet, dacosságuk vezet el majd egyszer a legpontosabb kifejezésekig), annak ebben még koránt sincs semmi meglepő. Apró csalás vélelmezhetősége csupán akkor születhet bennünk, ha Hegyi képes nagyon pontosan emlékezni az álmaira, s az álmokból kihallatszó szavakra, hangsúlyokra. Ez esetben óvni kényszerülünk, sajnáljuk, különleges képességekkel még csak-csak versenyezhet figyelmünkért, de azok duplázásával, triplázásával megírni reggelente egy-egy különleges verset – az így nem szabályos. (S amennyiben ama bizonyos reggeli kávéba fahéj, szerecsendió s úgy olyan hangyányi-csipetnyi őrölt mandula is beleelegyedik, az esetben versenyzőnket máris diszkvalifikáltuk; sajnos. De nyugodtan foglaljon helyet Dylan Thomas, Pessoa, vagy Weöres Sanyi bácsi mellett. Értő társak csevegő hallgatására lel ott; jövök én is, csak lefőzöm mindannyiunknak az almás-gyömbérest.)

Évődünk, természetesen, civis lelkületű parnasszusi közpolgárként értő örömmel és büszkeséggel olvasván a Shizoo opusait. Amely versek persze – nehogy tévképzeteket keltsen itt örömöm visszafogatlansága – a valódi lírához méltóan viselkednek, nem szépítenek s szépítkeznek, nem beszélnek mellé, keserűen örülnek s örömmel ismerik fel veszteségeikben (veszteségeinkben), hogy legalább nem érezhetjük úgy igazán becsapottnak magunkat, hiszen úgy volt az most is, ahogyan mindörökké így van megírva; amit akarsz, görcsös küzdelmek árán, azt nem kaphatod meg, csak akkor, ha nem akarod. „Hiányom, éhed és hiányaink helyett / számoljuk ki együtt az ünnepet.” (Számold velem) – summázza, ezernyi kötetbe rejtett kódjai egyikében. Mely kódoktól még mindig óvakodnánk, maradván a formánál, hisz említettem, ajándék ez a kötet, mint az igazi gyermekáldás. Mert a költő, ismét csak felszínes ismeretekre hivatkozván mondom, nem óhajtotta olyan nagyon ezt a könyvet. Valaha talán igen, talán jobban is, mint gondolom, de állandó megjelenési felületnek végül az internet virtuális hálóját választotta, s hát van abban valami, hiszen, csak futólag, képzeljük magunk elé a csillagos égbolt végtelen s távoli, átláthatatlan milliárdnyi csillogó, hunyorgó fénypontját, majd gondoljuk azt, hogy valamennyi egy-egy villódzó képernyő, valamennyit tekintetek pásztázzák, kutatják a világ csodáit, ki ezt néz, ki azt, akadnak, akik képernyőjükön a Hubble által közvetített képekre zoomolnak izgatottan, s vannak, aki Hegyizé verseire shizooznak; miért ne? Költőnk kihasította magának e felületből azt, amit belakni engedett ideje s képessége, blogjaiban s mások hasonló fórumain közölte verseit, kritikáit, ám végül csak összeállt a printváltozat; megszületett egy remek, sűrü levegőjű, így csak az emberi lét nagyon pontos ismeretével és még pontosabb gyógyítóbb szeretetével („...hiszek neki, hogy szeretet, látom / a fájdalmát, ahogy okozom;”)/!/ és hosszú-hosszú évek türelmes, mindig a percnyi időre fókuszálásból épülő, építkező élményfolyamból felépíthető bábeli lélekharangtorony: A Könyv. (Amelynek szerzője azért jelezni tudta otthonosságát a virtuális világ helyszínein: könyvébe számos, eredetileg illusztrációnak szánt kép QR kódja surran, ami szellemes feloldásai az olykor súlyos összegű jogdíjak avagy csupán extra nyomdaköltségek terhének, ám, ha belegondolunk, ez a módszer egyéb téren is forradalmasíthatja a jelenleg sokszor nehézkesen visszakereshető hivatkozások elhelyezését az esszék printváltozataiban. Hiszen, ha egy hosszú, jelhieroglifákkal teli lábjegyzet végén ott állna egy keresés-szűkítést is tartalmazó QR kód; no, tovább nem is lógatom abba a kezem...)

Pláne így, egyre erősebben szakadván el magától a kötettől, no, térjek is vissza, mielőtt a shizoo burjánzó ötlethalma skizóvá tenne; s beszéljünk, ejtsünk szót Hegyi Zoltán Imre lírai világlátásának torokszorító egészéről s annak szépséges pillanatairól. S hát, nem feledvén a lényeget: kötete megjelenése napján ünnepelte ötvenedik születésnapját, ami amúgy korántsem szokatlan elsőkönyves életkor egyébként, mondom vigasztalásul mindannyiunknak, sok példa van erre, s többnyire nem maradtak folytatás nélkül. Bár, tűnhet úgy, ennek épp ő lesz legnagyobb akadálya, amennyiben érzékeli, hogy szinte mindent elírt s megírt maga elől. S tette-nyújtotta át mindezt olyan ravaszul mesteri szerkezettel komponált kötetben, hogy annak ciklus-harmóniáját is nehéz lesz majdan követni, önnön nyomába lépve.

Nyolc fejezetbe sorolt százhetvenhét vers (ha igaz az itt-ott már olvasható recenziókban közölt szám, én, bevallom, nem számoltam utána). Amivel nyit, az már lényegében zárás, összegzés; a lét (meg)ismeretének véges summázata. Körülnézünk, s látva látunk, már az út kezdetén, „ahogy az ősök / láthatják nyugtukban zugaik / összegét: a távlatot” (Reggeli harangszó). Haladván tovább megértjük (bár az Úgy maradtál fortélyos félelem-ábrázolását felületesen akár biztatásnak, reménynek is fölfoghatnánk), de megértjük, hogy végül mindenképp elakadunk a folyamatban, s lehet, szerencse, hogy „nem tudod és elképzelni se”, de mégis, tudd és képzeld el, „milyen félig elsüllyedni önmagad / egyre jobban kihűlő jeges fjordjában”. Lám, hogy profán legyek, nagyon belecsaptunk a lecsóba, pedig ez itt csak az út summájának kezdete, most jön csupán az első gyomros, a Péter éjszakája – erős, szívszorító lélekösszegzése az örök kételybe menekülő, hátráló bizonyosságnak. Kétezer év ezernyi hitvitája s léthimnusza zendül ránk a ciklusba zárt ciklus soraiból; az intertextuális összefüggésekre „ugró” filoszok itt akár szemtől szembe találkozhatnak József Attilával („Ehess, ihass, ölelhess, alhass! / A mindenséggel mérd magad! / Sziszegve se szolgálok aljas, nyomorító hatalmakat.”) véljük ezt felismerni a kötet azon sorai mögött: „Csak éhes vagyok a változásra. Hogy / ne fogyjon el a levegőnk. Legyen / hal a hálónkban, asztalunkon ebéd, / s gyerekünknek valami kis / csapongási lehetőség a mi / visszavágott szárnyainkhoz képest - ”. A párhuzam korántsem felszínes versélményből fakad, nagyon tudatosnak érezzük az erő megkopását, az úgymond igénybejelentés tompítottságát, s annak felismerését: kárhozat nélkül nincs üdvözülés. A kötet s a kortárs költészet nagy pillanataira látunk rá itt, ebben a versben, belénk égő sorokkal. „Háttal neked. Mert felnyitottad. / Üres sír-arcod rászáradt kenet / az emlékezeten.” - írja Hegyi, majd megerősíti, időt állóvá, ugyanakkor velünk s bennünk történő friss pillanattá téve a képet: „Háttal neked. Mert felnyitottad a szemünk. / Üres sír tekintetünk ha / egymásba néz – téged lát.

A következő fejezet – az egyetemes után – a magántörténelem pilléreit sorolja, faggatja, állítja egymás mellé; apák, nagyapák, a személyesen ismert nemzedékektől megörökölt eszmék, téveszmék és menekülő útvonalak (vagy abban inkább az egyetlennek) létemléklenyomatait.  („viselem nem nézem árát a szűrődő riadalmak / nyomát viselem uram de így is éllek és hallak” /karácsonyi ezüstérme; Éle/). Az újabb fejezetcím – A Kedves megszelídítése – magáért beszél, de korántsem szokványos itt sem; mert az benne a rejtvény, hogy valóban magáért, önmagáért beszél; a lét s a létezés törvényeinek, szabályainak lassú megértése, elsajátítása, zsákutcákba futó lázadások emléke értődik s oldódik fel abban, ami az elvegyülők sorsa, ami segíthet ugyan kiválni, de mindenekelőtt – megmaradni. Miközben botladozunk a tektonikus rétegek (újabb fejezet) peremeiben, éleiben, bukdácsolunk az eszmélet súlya alatt: „romlani hagyjuk / eszméink testét mindig / avulni hagyjuk” (Ami omlik és ami nem). S ha valóban eszméltünk, rá, a végképpekre, akkor az újabb tanulási folyamat: Megtanulsz világul. A költő közéleti versei sorjáznak itt, ha úgy tetszik; a szomorú indulat tereli csoportba őket, fázósan bújnak össze, ritmusuk izomfeszülés, rímeik ökölbe szorulnak; mindmegannyi fohász, imádság megváltásunkért és fájó rögzítése megválthatatlanságunknak: „bármi volna-lenne ez az ország, / ugyanúgy magozza még ma is a torzsát / foghatom tatárra muszkára törökre / fájdalmasan egy fél – ezt kapod örökbe” (Ugyanott); „itt mindig ez a világ van. olykor / fehérneműt vált, ha összevérzi” (Egy napra rá); „Elnézem. Ez itt a Társadalmi Error Háza. / Egy fontos intézmény elé felhúzott / emlékezéspolitikai kirakat. / … Elnézem. Adhoc-ország megnyugtató folytonosságát. / Az intézmény továbbra is készen áll” (Andrássy 60). S végezetül, e bekezdés zárása képpen, az iménti vers lényeges lábjegyzete: „nem nyitok vitát - / elég becsukni a / nyitva hagyottakat” (Helyreigazítás).

Eddig költőnk és kora, az egyetemes, a megörökölt, s az átélt; de természetesen nem marad adósunk még további három fejezetben mindez lélekszétszálazásával, olykor vitatható ítéletei kimondásával; hisz nem summázhat véleményt arról, amit bevallottan nem tud elképzelni, legyen az bárki bármely életvesztése, avagy halálugrása – de fölfoghatjuk ezt is az értelem és az értelmezhetetlen birokra kelésének, aki dudás akar lenni, annak bizony ezt a meccset is le kell játszania, hogy eljusson a már említett rejtett konklúziók egyikéhez: „akkor az enyém, ha elvesz. / úgy teljesít, hogy elfogyaszt. / magából kifordult világban / ázunk tavaszt” (Treelogy). Hogyan összegezzük hát végül e kötet érvényességét, súlyát, kivívott rangját és szerepét kortárs költészetünkben? Mindenkori olvasóját a gondolkodás helyzetébe, kényszerébe, s ugyanakkor ennek szeretetébe hozza. Lényeges ez, hiszen szeretni talán lehet gondolkodás nélkül, de gondolkodni szeretet nélkül – lehetetlen. „mert nem egészül. Kegyelemmé sem. / nem talál fogást rajta az / egész figyelem.

Hegyi Zoltán Imre: shizoo. Versek. Cédrus Művészeti Alapítvány, Budapest, 2017. A kötet bemutatója az Ünnepi Könyvhéten: június 8., péntek, 14. óra, Vörösmarty tér, az Oroszlános kút melletti színpadon. Moderátor: Szondi György. A kötet az Ünnepi Könyvhét idején a Kortárs Kiadó 11. sz. pavilonjában vásárolható meg.


 
instagram takipçi instagram takipçi free followers for instagram instagram takipçi satın al instagram free followers free instagram followers instagram takipçi kasma instagram beğeni hilesi cheat follower for instagram instagram giriş instagram free follower twitter begeni twitter takipci smm panel sosyal medya paneli instagram takipçi hilesi instagram takipçi hilesi Bahçeşehir Escort Ankara Escort Keciören Escort Ankara escort istanbul Escort Beylikdüzü Escort izmir escort Eryaman Escort izmir Escort Ankara Escort ANKARA ESCORT istanbul escort ankara escort Bahçeşehir Escort ankara escort Beylikdüzü Escort Ankara Escort Kadıköy Escort izmir escort sex izle beylikdüzü escort İstanbul Escort Ataşehir Escort Sincan Escort Çankaya escort Kartal Escort Ankara Escort Antalya escort ankara escort Maltepe Escort Altyazılı Porno sarışın porno Pendik Escort Eros Porno HD Mobil Seks Altyazılı Porno izmit escort Pendik escort escort ankara bayan Ataşehir Escort Escort izmir movies Escort Agency London Movie istanbul escort İstanbul escort escort bayan Esenyurt escort bayan Mersin Escort Ankara Eskort Kızlar ankara escort Escort ümraniye Escort kartal Escort kartal Ankara escort bayan izmir escort Watch porn videos escort mersin Avcılar escort Escort maltepe Escort maltepe Escort pendik Escort bostancı Escort bostancı Escort kadıköy Escort ataşehir ankara escort izmir escort Yabancı Dizi izle Silivri escort bayan F movies Mersin escort Antalya escort casino siteleri 123movies PORNO Eskişehir Escort izmit escort Escort Pendik Bayan Escort Tuzla Kartal Otele Gelen Escort Kurtköy Otele Gelen Escort Ankara rus escort mersin escort kocaeli escort Kartal Escort Bostancı escort Kadıköy Escort Tuzla Escort Ataşehir escort Bostancı Escort Pendik Escort Pendik Escort Ataşehir Escort Ataşehir Escort Anadolu Yakası Escort Göztepe Escort Kadıköy Escort Kartal Escort Ataşehir Escort Umraniye escort Bostancı Escort Şerifali Escort Pendik Escort Escort Bayan Kartal Escort Kadikoy escort Pendik Escort Kartal Escort Kartal Escort Nişantaşı Escort Kadıköy escort Maltepe Escort Kocaeli Escort Şirinevler Escort Başakşehir Escort Görükle Escort Bodrum Escort Manisa Escort Bodrum Escort Kuşadası Escort Bakirkoy escort Kurtköy Escort sex hattı mersin escort bahis siteleri bedava bonus bedava bonus veren bahis siteleri Çanakkale Escort Bayan Gaziantep Escort Bolu Escort Bayan kıbrıs escort bayan ısparta escort bayan Gümüşhane escort bayan Burdur Escort Bayan Adana Escort CasinoMaxi yeni giriş adresi Cepbahis yeni giriş adresi samsun escort nevşehir escort rize escort zonguldak escort yozgat escort yalova escort marmaris escort mardin escort manisa escort malatya escort kıbrıs escort van escort urfa escort uşak escort kütahya escort trabzon escort tokat escort sinop escort tekirdağ escort sivas escort escort hatay bayan escort erzincan bayan escort edirne bayan escort düzce bayan escort ağrı bayan escort diyarbakır bayan escort aydin bayan escort didim bayan escort artvin bayan escort denizli bayan escort gümüşhane bayan escort burdur bayan escort giresun bayan escort antep bayan escort antalya bayan escort bolu bayan escort alanya bayan escort afyon bayan escort adana bayan escort eskişehir bayan escort bodrum bayan escort beylikdüzü bayan escort erzurum bayan maraş escort mersin escort niğde escort sakarya escort muğla escort ısparta escort çorum escort çeşme escort çanakkale escort elazığ escort erzincan escort zonguldak escort erzincan escort Escort Bursa Bursa Escort Bayan Mardin Escort Bayan Niğde Escort Bayan Didim Escort Kütahya Escort Bayan Zonguldak Escort Bayan Afyon Escort Bayan Giresun Escort Bayan Yozgat Escort Bayan Artvin Escort Bayan Kastamonu Escort Bayan Ordu Escort Bayan Çeşme Escort Bayan Escort Erzurum Bolu Escort Bayan Diyarbakır Escort Bayan Nevşehir Escort Bayan Rize Escort Bayan Erzincan Escort Bayan Trabzon Escort Bayan Edirne Escort Bayan Kütahya Escort Bayan Sinop Escort Bayan Hatay escort Afyon Escort Bayan Sivas Escort Bayan Yalova Escort Bayan Hatay Escort Bayan Marmaris Escort Bayan Yozgat Escort Bayan kıbrıs escort bayan Artvin Escort Bayan Çanakkale Escort Bayan Diyarbakır Escort Bayan Edirne Escort Bayan Elazığ Escort Bayan Elazığ Escort Bayan Erzincan Escort Bayan Erzurum Escort Bayan Giresun Escort Bayan ısparta escort bayan Kastamonu Escort Bayan Kuşadası Escort Bayan Manisa Escort Bayan Manisa Escort Bayan Mardin Escort Bayan Nevşehir Escort Bayan Niğde Escort Bayan Ordu Escort Bayan Rize Escort Bayan Sakarya Escort Sakarya Escort Bayan Şanlıurfa Escort Bayan Şanlıurfa Escort Bayan Sinop Escort Bayan Sivas Escort Bayan Tekirdağ Escort Bayan Tekirdağ Escort Bayan Trabzon Escort Bayan Uşak Escort Bayan Van Escort Bayan Van Escort Bayan Yalova Escort Bayan Zonguldak Escort Bayan Bodrum Escort Bayan Konya Escort Bayan Alanya Escort Bayan Malatya escort bayan Adana Escort Bayan Alanya Escort Bayan Alanya Escort Bayan Antalya Escort Bayan Antalya Escort Bayan Beylikdüzü Escort Bayan Beylikdüzü Escort Bayan Beylikdüzü Escort Bayan Beylikdüzü Escort Bayan Eskisehir Escort Bayan Escort Eskişehir Gaziantep Escort Bayan Antep Escort Bayan Gaziantep Escort Bayan Kayseri Escort Bayan Kayseri Escort Bayan Mersin Escort Bayan Samsun Escort Bayan Samsun Escort Bayan Escort Bursa Malatya escort kuşadası escort konya escort kocaeli escort kayseri escort kastamonu escort kars escort adana escort afyon escort bodrum escort bayan bodrum escort uşak escort bayan tokat escort bayan tokat escort bayan muğla escort bayan muğla escort bayan marmaris escort bayan maraş escort bayan konya escort bayan kocaeli escort bayan kocaeli escort bayan kıbrıs escort bayan kıbrıs escort bayan kars escort bayan gümüşhane escort bayan mersin escort bayan maraş escort bayan kuşadası escort bayan konya escort bayan kayseri escort bayan hatay escort bayan eskişehir escort diyarbakır escort bayan çorum escort bayan çeşme escort bayan burdur escort bayan bolu escort denizli escort bayan escort bodrum balıkesir escort bayan balıkesir escort aydin escort artvin escort agri escort edirne escort bayan düzce escort bayan düzce escort bayan didim escort bayan didim escort bayan denizli escort bayan çorum escort bayan çeşme escort bayan çanakkale escort bayan burdur escort bayan bolu escort bayan mersin escort bayan konya escort bayan antalya escort bayan aydin escort bayan artvin escort bayan agri escort bayan escort afyon adana escort bayan gaziantep escort samsun escort bayan Antalya escort alanya escort bayan ordu escort Sex Hikaye Pashabahis yeni giriş adresi Dinamobet yeni giriş adresi Celtabet yeni giriş adresi Savoybetting yeni giriş adresi Privebet yeni giriş adresi Neyine yeni giriş adresi Bahsegel yeni giriş adresi Makrobet yeni giriş adresi Megabahis yeni giriş adresi Goldenbahis yeni giriş adresi ensobet yeni giriş adresi Liderbahis yeni giriş adresi Kolaybet yeni giriş adresi Venusbet yeni giriş adresi Betpark yeni giriş adresi Gobahis yeni giriş adresi Dumanbet yeni giriş adresi Betlike yeni giriş adresi Arzbet yeni giriş adresi Betmatik yeni giriş adresi Mobilbahis yeni giriş adresi Bets10 yeni giriş adresi Pinbahis yeni giriş adresi Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye zonguldak escort yozgat escort yozgat escort yalova escort yalova escort van escort van escort trabzon escort trabzon escort tekirdağ escort tekirdağ escort sivas escort sivas escort urfa escort urfa escort sakarya escort sakarya escort rize escort rize escort ordu escort ordu escort niğde escort niğde escort mardin escort mardin escort manisa escort manisa escort malatya escort malatya escort kütahya escort kütahya escort kastamonu escort kastamonu escort ısparta escort ısparta escort giresun escort giresun escort erzurum escort erzurum escort erzincan escort erzincan escort bursa escort bursa escort bursa escort jestbet yeni giriş adresi jojobet yeni giriş adresi holiganbet yeni giriş adresi imajbet yeni giriş adresi jestbahis yeni giriş adresi kingbetting yeni giriş adresi interbahis yeni giriş adresi lidyabet yeni giriş adresi princessbet yeni giriş adresi matrixbet yeni giriş adresi polobet yeni giriş adresi truvabet yeni giriş adresi modabet yeni giriş adresi pulibet yeni giriş adresi tulipbet yeni giriş adresi wsbets yeni giriş adresi Jasminbet yeni giriş adresi Limanbet yeni giriş adresi ngsbahis yeni giriş adresi pashagaming yeni giriş adresi youwin yeni giriş adresi vevobahis yeni giriş adresi Akcebet yeni giriş adresi Betbaba yeni giriş adresi superbahis yeni giriş adresi Betonbet yeni giriş adresi superbetin yeni giriş adresi yorkbet yeni giriş adresi tempobet yeni giriş adresi wonodds yeni giriş adresi Adiosbet yeni giriş adresi Bahsine yeni giriş adresi Betmoon yeni giriş adresi Betsidney yeni giriş adresi Efsanebahis yeni giriş adresi Gencobahis yeni giriş adresi Hermesbet yeni giriş adresi Egobet yeni giriş adresi Grbets yeni giriş adresi Mavibet yeni giriş adresi Lunabit yeni giriş adresi Jokerbet yeni giriş adresi Seabahis yeni giriş adresi Nakitbahis yeni giriş adresi Queenbet yeni giriş adresi Vegabet yeni giriş adresi Mottobet yeni giriş adresi Romabet yeni giriş adresi Onbahis yeni giriş adresi Showbahis yeni giriş adresi Winxbet yeni giriş adresi hilbet yeni giriş adresi forvetbet yeni giriş adresi bahisarena yeni giriş adresi betper yeni giriş adresi baymavi yeni giriş adresi belugabahis yeni giriş adresi casinometropol yeni giriş adresi gorabet yeni giriş adresi elexbet yeni giriş adresi betboo yeni giriş adresi betcup yeni giriş adresi grandbetting yeni giriş adresi fenomenbet yeni giriş adresi betexper yeni giriş adresi betnano yeni giriş adresi betpapel yeni giriş adresi 1xbet yeni giriş adresi 1xbit yeni giriş adresi anadolucasino yeni giriş adresi artemisbet yeni giriş adresi Sekabet yeni giriş adresi Tipobet yeni giriş adresi Betgram yeni giriş adresi Vdcasino yeni giriş adresi Milanobet yeni giriş adresi Supertotobet yeni giriş adresi Piabet yeni giriş adresi ilbet yeni giriş adresi Betpas yeni giriş adresi Perabet yeni giriş adresi Restbet yeni giriş adresi Betebet yeni giriş adresi Mariobet yeni giriş adresi Asyabahis yeni giriş adresi Betvole yeni giriş adresi Trbet yeni giriş adresi Betticket yeni giriş adresi Betist yeni giriş adresi escort balıkesir favorisen giriş onwin giriş altincasino giriş casinokral giriş casino360 giriş aresbet giriş betmarino giriş betflix giriş limakbahis giriş jetbahis giriş akbet giriş milosbet giriş kareasbet giriş mrcasino giriş casinoslot giriş betkanyon giriş betorder giriş wolbet giriş bahisnow giriş bets4you giriş discountcasino giriş hemenbahis giriş noxwin giriş sinyorbet giriş hiperbet giriş betwego giriş bahistir giriş megapari giriş melbet giriş rentacarantalya Zonguldak havalimanı rent a car Van havalimanı rent a car Uşak havalimanı rent a car Trabzon havalimanı rent a car Tokat havalimanı rent a car Tekirdağ havalimanı rent a car Sivas havalimanı rent a car Şırnak havalimanı rent a car Sinop havalimanı rent a car Siirt havalimanı rent a car Şanlıurfa havalimanı rent a car Samsun havalimanı rent a car Ordu havalimanı rent a car Nevşehir havalimanı rent a car Muş havalimanı rent a car Muğla havalimanı rent a car Mardin havalimanı rent a car Malatya havalimanı rent a car Kütahya havalimanı rent a car Konya havalimanı rent a car Kocaeli havalimanı rent a car Kayseri havalimanı rent a car Kastamonu havalimanı rent a car Kars havalimanı rent a car Kahramanmaraş havalimanı rent a car İzmir havalimanı rent a car İstanbul havalimanı rent a car Isparta havalimanı rent a car Iğdır havalimanı rent a car Hatay havalimanı rent a car Adana havalimanı rent a car Adıyaman havalimanı rent a car Ağrı havalimanı rent a car Amasya havalimanı rent a car Ankara havalimanı rent a car Antalya havalimanı rent a car Aydın havalimanı rent a car Balıkesir havalimanı rent a car Batman havalimanı rent a car Bingöl havalimanı rent a car Bursa havalimanı rent a car Çanakkale havalimanı rent a car Denizli havalimanı rent a car Diyarbakır havalimanı rent a car Elazığ havalimanı rent a car Erzincan havalimanı rent a car Erzurum havalimanı rent a car Eskişehir havalimanı rent a car Gaziantep havalimanı rent a car Hakkari havalimanı rent a car erzurum escort balıkesir escort kadıköy escort samsun escort diyarbakır escort yalova escort muğla escort hatay escort konya escort kıbrıs escort aydın escort nevşehir escort malatya escort burdur escort uşak escort mersin escort eskişehir escort çanakkale escort maraş escort tekirdağ escort ordu escort trabzon escort mardin escort kütahya escort tokat escort zonguldak escort çorum escort adana escort beylikdüzü escort rize escort esenyurt escort bakırköy escort giresun escort yozgat escort niğde escort bolu escort elazığ escort sivas escort düzce escort şişli escort mecidiyeköy escort pendik escort buca escort başakşehir escort avcılar escort afyon escort ısparta escort konak escort kıbrıs escort gümüşhane escort gaziemir escort alanya escort karşıyaka escort halkalı escort kayseri escort kastamonu escort sakarya escort ağrı escort urfa escort van escort kıbrıs escort kocaeli escort denizli escort antep escort manisa escort edirne escort manisa escort kırşehir escort antalya escort artvin escort bilecik escort bursa escort karaman escort karabük escort tekirdağ escort izmit escort sinop escort kırıkkale escort kırklareli escort çankırı escort kuşadası escort sohbet sohbet bodrum escort zonguldak escort kurtkoy escort titan jel yapay kızlık zarı cialis yorumları penis pompası viga 50000 delay 48000 geciktirici hap penis büyütücü hap titan gel viagel silver golden lovita ağrı kesici krem novagra kafur spanish fly orviax lady era estrogenolit penixl feromon parfüm estrogenolit damla penis pompası lifta 20 mg lifta 20 mg kullanıcı yorumları lifta 5 mg dapoksetin cialis 100 mg cialis 100 mg fiyatı lifta 5 mg 28 tablet fiyat viagra 100 mg aksöğüt kremi cialis 5 mg kafur krem geciktirici hap fiyatları viagra fiyatı iltihaplı romatizma titan jel lifta 20 mg dapoksetin eczane fiyatı orviax vejin jel ankara escort pendik escort bayan ankara escort bayan ankara escort escort ankara escort bayan escort bayan escort bayan escort bayan pendik escort ankara eskort escort pendik kartal escort kurtköy escort maltepe escort tuzla escort pendik escort pendik eskort kurtköy escort kaynarca escort kartal escort escort bayan maltepe escort pendik eve gelen escort tuzla escort pendik otele gelen escort pendik sınırsız escort cashfire.org http://cashfire.org/ ankara escort bayan ankara eskort ankara eskort escort ankara escort bayan abidinpaşa escort altındağ escort ankara escort ayaş escort ayrancı escort bahçelievler escort bala escort balgat escort beypazarı escort çamlıdere escort çankaya escort cebeci escort çubuk escort çukurambar escort demetevler escort dikmen escort elmadağ escort emek escort tuzla escort tuzla escort bayan escort tuzla tuzla eskort aydınlı escort içmeler escort orhanlı escort tuzla escort esat escort etimesgut escort etlik escort gaziosmanpaşa escort gölbaşı escort haymana escort keçiören escort kızılay escort kızılcahamam escort eryaman escort mamak escort nallıhan escort polatlı escort pursaklar escort sincan escort sıhhıye escort tandoğan escort tunalı escort ulus escort yenimahalle escort ankara escort escort ankara ankara escort bayan ankara eskort ankara bayan escort ankara escort ankara rus escort balgat escort çankaya escort çukurambar escort demetevler escort eryaman escort etlik escort keçiören escort kızılay escort sincan escort yenimahalle escort Açık Tütün Fiyatları tütün

istanbul escort apa escort irinevler escort beylikdz escort halkalı escort avrupa yakası escort irinevler escort

kaak bahis - gvenilir bahis siteleri - kaak bahis siteleri

illegal bahis siteleri - kaak canlı bahis - online bahis siteleri

gvenilir canlı bahis - casino siteleri - mobilbahis

cratosslot - canlı bahis siteleri - istanbul escort - ankara escort -

Buy YouTube Subscribers

esenler escort - ili escort