Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Népszavazás-kalkulátor!
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
FIT
Európai Néppárt
ENP-ED MAGYAR DELEGÁCIÓ
Írj a magyar EP-képviselõknek!
Pesty László: Megsebzett Ünnep
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Árkád Szépirodalmi és Mûvészeti folyóirat
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
A szabad vasárnapért
Kismama bérlet
MTI
Magyar Krónika
Letölthető könyv:

Több írásból álló kötet, mintegy a közép-európai együttélés olvasókönyve.

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

Európa Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Közélet
2018. May 13.

Pálmai Tamás

Európa

   Homérosz szerint az Európa név eredetileg Közép-Görögország, majd az egész ország neve volt. Innen tágult földrésznyivé. Eredetét görög és sémi gyökerekhez vezetik vissza. Mások szerint a latinon keresztül terjedt el, és eredetileg a mai Törökország Európai részét jelölte. Látható tehát, hogy Európa nevét illetően a homályban tapogatózunk. A görög mitológia szerint Európé föníciai királylány volt, kibe Zeusz beleszeretett és bika alakjában elrabolt. Három gyerekük szüle-tett, kik később jelentős szerepet töltöttek be a görög mitológiában. Később Európét Kréta királya, Asztérion feleségül vette, és mivel neki nem volt utóda, vállalta a három gyermek felnevelését. Zeusz adott Európénak három ajándékot: Taloszt, hogy védje őt, Lailapszot, a zsákmányát sohasem tévesztő kutyát, és a mindig célba találó gerelyt.

  Most hagyjuk, hogy elménk egy hatalmas bakot ugorjék, és fenti történetet helyezze át abba a megfogalmazásba, mely szerint a mai Európa értékrendje, lényege a zsidó-keresztény hagyományokon és kultúrkörön alapszik. Hisz Európé gyermekei - értsd mi, mai utódok - egy szép és nemes vérű közös anya, egy nagyhatalmú Isten-apa (Zeusz, ki szerelmes, nemz és életben tartó ajándékot ad) utódai vagyunk, kiket azonban egy gondos, szerető, szintén uralkodó „mostoha-apa” nevelt fel. S ha Zeusz ajándékait a zsidóság haladásának és megmaradásának titkaként fogjuk fel (túlélni, tanulni, gyarapodni, beolvadni, de identitást mindig megőrizni), a nevelőapa gondos, feltételek nélkül szerető, óvó, nevelő védőpáncélját meg a kereszténységünk megtartó erényeinek, akkor az allegóriánk teljes. Azaz csaknem az, hisz mi, magyarok, székelyek a fenti értékek mellett hoztunk még valamit magunkkal anno Ázsia titokzatos és vad vidékeiről, mely csodaszer maroknyi népként is nemzetté tett és megőriz ma is.

   A fenti meseszerű alaptörténet szép, ám a valóságban valami elromlott. Főként Nyugat-Európában, főként az Európai Unióban. Pedig a dolog jól indult. Az EU zászlajának kék hátterében kör alakban megjelenő tizenkét csillag Szűz Mária koronájára utal. Az Uniót kezdettől fogva a keresztény gyökerek hatják át. Az alapító atyák - Monnet, Schuman, Adenauer és de Gasperi - olyan tervet dolgoztak ki, amely szerint az európai országok osztoznak az erőforrásokban és a feladatokban is, hogy olyan egységet teremtenek, amely biztosítja Európa termékenységét, békéjét. Schuman és Adenauer mélyen hívő katolikusok voltak például, de Gasperi is ilyen nevelésben részesült. Aztán szépen átliberalizálódott minden, és ma ott tartunk, hogy külügyminiszterünknek ilyeneket kell mondania: „Mi azt gondoljuk, hogy erős EU-t csak erős tagállamok alkothatnak. Nem vagyunk hajlandók belemenni abba, hogy létrejöjjön az Európai Egyesült Államok, ahol mindenki feladja a maga nemzeti, vallási, kulturális örökségét és identitását. Magyarországnak kereszténydemokrata kormánya van, amely elkötelezett a keresztény értékek megvédése mellett. Nem tudjuk elfogadni, hogy Európa zsidó-keresztény örökségét egyesek egyszerűen el akarják felejteni. Soha nem fogunk támogatni egy poszt keresztény, posztnemzeti EU-t. Mi azt tekintjük értéknek, hogy a Kárpát-medencében 1100 éve egységes, homogén, rendezett, magyar és keresztény társadalomként élünk.” Dixit.

   Fohászkodjunk hát Európa védőszentjeihez, kik éppúgy hús-vér emberek voltak, de kiemelkedtek életpéldájukkal. Nursiai Szent Benedek (bencés rend-alapító), Szent Cirill és Szent Metód (szláv apostolok), Szent Edit Stein (Auschwitzban meghalt szerzetesnő, zsidók és keresztények kölcsönös megértésének építője), Sienai Szent Katalin (első asszony, kinek a politikában nagy szerep jutott) és Svéd Szent Brigitta (nagy befolyású rendalapító, a keresztény egység előremozdítója) akikről beszélek. Segítsetek nekünk, magyaroknak, kik Európa kapujában ismét védőként állva kell, hogy példát mutassunk, úgy hogy közben mi is megmaradjunk.