Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Népszavazás-kalkulátor!
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
FIT
Európai Néppárt
ENP-ED MAGYAR DELEGÁCIÓ
Írj a magyar EP-képviselõknek!
Pesty László: Megsebzett Ünnep
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Árkád Szépirodalmi és Mûvészeti folyóirat
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
A szabad vasárnapért
Kismama bérlet
MTI
Magyar Krónika
Letölthető könyv:

Több írásból álló kötet, mintegy a közép-európai együttélés olvasókönyve.

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

Brenner Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Kultúra rovat
2018. March 29.

Brenner

Ha azt a szót hallottam: Brenner régebben azonnal a hágó jutott eszembe. Trabantot, Wartburgot próbáló kapaszkodói a magas hegyeitől megfosztott anyaországi magyarnak szívet lelket melegítő csúcsokhoz vezettek. Többször megadatott, hogy arra járhattam: lélektágító gyönyörűség volt.

A képen vonat, kültéri, követés, égbolt láthatóA leírás teljesen megbízhatóMa már völgyeket átívelő kényelmes autópályát építettek, a távolság lerövidült, de az élmény elsekélyesedett. A modern kocsiknak meg sem kottyan a felkapaszkodás, s amennyivel kisebb az erőkifejtés annyival kisebb az ámulat-áhítat is. Mintha Ferenc pápa minapi üzenetét akarná ez a helyzet illusztrálni: Aki menekül a kereszttől, menekül a feltámadástól.

De a Brenner szó ezentúl ne a hágót juttassa eszünkbe. Volt nekünk már régen is, ha kevesen is tudtak róla egy másik Brennerünk: Brenner János, a vértanú. Akinek életszentségét immár az Egyház hivatalosan is elismeri. 2018 május elsején nem a régi ránk kényszerített ünnepet üljük, s nem sör és virsli lesz a lényeg, hanem annak embernek a példája, aki papi szolgálatát végezve kivívta a hatalom gyilkossággá torzult gyűlöletét. Igen a hamis hírrel haldoklóhoz kicsalt fiatal papot egy elhagyatott helyen meggyilkolták. Most eljutottunk oda, hogy amit régen a rejtekben súgtunk egymásnak ma már a háztetőkről is kiabálhatjuk.

A képen férfi, személy, szemüveg, kültéri láthatóA leírás teljesen megbízhatóÚj és örömteli rendelkezése az Egyháznak, hogy a boldoggá avatások helye nem Róma, hanem az a térség, ahová a boldoggá avatandó élete kötődik. Brenner János esetében ez Szombathely.

Életéről a brennerjanos.hu oldalról tájékozódhatunk. Innen tudtam meg, hogy voltaképp cisztercita szerzetes volt/lett volna, a rend feloszlatása persze megakadályozta, hogy szerzetesi közösségben éljen. A szombathelyi egyházmegyének papja lett. Halálának körülményeiről az említett honlapon ezt olvassuk:

Szemtanúk elmondása szerint 1957 december 14-én nagy jövés-menés volt Szentgotthárdon. A rábakethelyi sírásó, miközben a másnapi fiatal halott temetésére készítette a sírhelyet, egy bőrkabátos csoportot látott a templom és a temető körül. Éjfél körül egy tizenhét éves fiatalember zörgetett be a plébániára, azzal a kéréssel, hogy súlyos beteg nagybátyját kellene ellátni a szentségekkel. Brenner János kísérőjével a dombtetőn keresztül vezető koromsötét gyalogúton elindult Zsida felé. Útközben többször megtámadták, de sikerült elfutnia. Végül a feltételezett beteg háza közelében elkapták, és harminckét késszúrással megölték. A boncolás során többek között a nyelvcsont és a gégeporc szarvainak többszörös törését észlelték. Ezt fojtogatással nem lehet előidézni, a sérülés úgy keletkezett, hogy ráléptek a nyakára, megtaposták. A reverendához tartozó fehér papi galléron talajnyomok voltak, és egy cipőtalp körvonala is kirajzolódott rajta.

A nyomozás színjáték volt, mindenki gyanúsított volt, még a plébános is. Végül egy személyt a járási és megyei bíróság halálra ítélt, majd a Legfelsőbb Bíróság felmentette őt. Később azt a fiút ítélték el, aki Brenner Jánost kihívta a plébániáról.

"Az Istent szeretőknek minden a javukra válik" (Róm 8,28) - Brenner János újmisés jelmondata papi életének vezérgondolata volt. Ezzel a lelkülettel élt és halt Krisztusért és a rábízottakért. Rövid, de Istent szerető élete alatt minden a javára vált, még (vagy legfőképpen) a halál is, hiszen az ő vére is a kereszténység magvetése. "A jó pásztor életét adja juhaiért." Brenner János ezt tette: életét adta egy nem létező betegért, életét adta hivatásáért, Krisztusért. Minden áldozatra képes volt. Nem félt a fenyegetéstől, az üldözéstől.

Több vádat is felhoztak ellene a nyomozás során (féltékenység, embercsempészet), keresve a gyilkosság okát, amit rábizonyíthatnak, de nem találtak senkit, aki rosszat mondott volna róla. A nyomozás végén valaki megjegyezte: "Lefolytatták Brenner János szenttéavatási perét!" Mindenki előtt nyilvánvalóvá vált az Isten ügyét hűségesen szolgáló, tiszta lelkű, becsületes pap élete. Nem embercsempész volt, hanem emberhalász...

Ma ilyenfajta üldöztetésben Magyarországon nincs része papjainknak, de a keresztényüldözés világszerte tombol, a vértanúk korszaka hovatovább nem az ősegyház időszaka, hanem a XXI. század. Nem üres szó tehát, hogy Brenner János példát adhat a mai kereszténységnek, s nekünk magyaroknak pedig itt a lehetőség, hogy napi gondjainkat is megfogalmazzuk, közbenjárását kérjük. S ehhez meg sem kell várni május elsejét. Akár ma is fohászkodhatunk: Brenner János atya oltalmazd hazánkat!

Surján László