Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Népszavazás-kalkulátor!
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
FIT
Európai Néppárt
ENP-ED MAGYAR DELEGÁCIÓ
Írj a magyar EP-képviselõknek!
Pesty László: Megsebzett Ünnep
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Árkád Szépirodalmi és Mûvészeti folyóirat
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
A szabad vasárnapért
Kismama bérlet
MTI
Magyar Krónika
Letölthető könyv:

Több írásból álló kötet, mintegy a közép-európai együttélés olvasókönyve.

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

Egy jó hangulatú Beethoven-est Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Kultúra rovat
2018. March 26.

Kabdebó Lóránt

Egy jó hangulatú Beethoven-est

Ritka szerencsésen összeállított Beethoven-estre emlékezhetünk, akiknek szerencséjük volt, hogy ott lehettek szombat este a Müpában az angol Royal Northern Sinfonia zenekar előadásán. Íme a beharangozás, amely azonnal felkeltette érdeklődésemet:

Lars Vogt és a Royal Northern Sinfon https://www.mupa.hu/f/bd/55/thumb_18618_lars_vogt_180324_01.jpg/560x350_18618_lars_vogt_180324_01.jpg?1488815564
Fotó: Neda Navaee

Vezényel és zongorán közreműködik:

Lars Vogt

  • Beethoven: Prometheus-nyitány, op. 43

  • Beethoven: G-dúr zongoraverseny, op. 58

  • Beethoven: IV. (B-dúr) szimfónia, op. 60

Egy este Beethovennel. Kell ennél jobb időtöltés, vonzóbb program? Nyilván nem. De a kiváló német zongoraművész-karmester és partnere, Newcastle világhírű zenekara többletről is gondoskodik: ha van hozzá képzelőerőnk, az est három műsorszáma segítségével a görög mitológia néhány alakját is megláthatjuk lelki szemeinkkel.

Az persze nem kérdés, kivel találkozunk, amikor a Müpa nevezetes társintézménye, a Sage Gateshead falai között rezidens Royal Northern Sinfonia hangszerein felcsendül a Prométheusz-nyitány, amelyet Beethoven 1801-ben a Salvatore Vigano balettjéhez komponált kísérőzene elé írt, hiszen az emberek jótevője, a tűzrabló titán neve a nyitány címében is olvasható. Azt is sokan tudják, hogy a nyitány után öt évvel befejezett G-dúr zongoraverseny, amelyet az est során a karmester feladatát is ellátó Lars Vogt szólaltat meg, középső tételében Beethoven egyik korai életrajzírója, Adolph Bernhard Marx szerint a trák dalnokot, Orfeuszt jeleníti meg, amint Hadész kapujában a fúriák szívét próbálja esdeklésével meglágyítani. 
De a IV. szimfónia? Nos, az a szinte tomboló, mámorosan zabolátlan öröm, amely a zongoraversennyel gyakorlatilag egyidejűleg keletkezett mű két saroktételében és scherzójában megnyilvánul, Dionüszosz és Bacchus szellemét idézi, előlegezve azt a már-már valóban önkívületi állapotot, amelyet majd a VII. és a VIII. szimfónia fináléjában fog elérni a „lélekben görög” Beethoven, akit bátor és büszke, sorssal szembeszegülő jelleme - és világszemléletének egésze - az est mitológiai alakjai közül leginkább Prométheuszhoz tett hasonlóvá.

Rendező: Müpa

És feltehetően a hallgatóság is szerencsésen alakult ki. A műsor ugyanis előre jelezte, hogy egyetlen zeneszerző, egyetlen korszakának művei közül állították össze a műsoron szereplő műveket. Aki ezekre vágyott, aki ezeket szerette, azok jöttek el, meghallgatni ezt az estet. A műsorajánlat Beethoven „görög” műveiről beszél, én inkább a nagy titán emberi, derűs arcát véltem megjelenni ezen az estén. Ezért is választottam ki az évad lehetőségei közül éppen ezt az estét.

Hiszen kora ifjúságom idején, amikor a Váci utcai Bartók Teremben Bartha Dénes professzor Beethoven rejtélyeibe vezetgette be közönségét, már akkor megjegyeztem és szívembe fogadtam a IV. szimfóniát, annak is a második tételét. Akkor még nem értettem, mit is jelent az egészséges szívverés az ember életében. Bezzeg az idők múltával, pulzusomat figyelve megértettem, hogy mily csoda az ember életében, amíg szabályos szívveréssel létezik. Ennek birtokában tekint szét a világban. Ennek a szívverésnek a birtokában minden harcot, kétségbeesett könyörgést végig lehet vinni. Nem magunkért, hanem hozzátartozóinkért. Szerethető, boldogsággal eltelítő környezetünkért. És tulajdonképpen nem is tudom, miért olyan ritkán hallható koncerttermekben ez a IV. szimfónia. Ha meglátom valahol, ha csak tudom, találkozni akarok vele. És végül is ezúttal éppen ehhez a tételhez válogatódott a teljes este. És ezt csak megköszönni lehet. Lars Vogt, aki 2015 óta vezeti ezt a „vidéki” angol zenekart, egyben a német világ egyik legjobb zongoristája. És ekként azt is vállalta, amit régen Ferencsik Mozart-előadásaiban csodálhattunk: ő is hol a zongora mellett ült, hol zenekarát irányította. Illetőleg: a kettőt szintet tartva egybeölelte. Ezt tette most Lars Vogt is. Közönsége pedig megszegte a jóhallgatás szabályait, a G-dur zongoraverseny első tétele után bizony beletapsolt az előadásba. És ha akkor megtette, bizony folytatta is, a szimfónia alatt is hasonlóképpen fogadta magáévá az elhangzott tételeket.

És hogy a szépen sikerült estére szeretettel tudjunk emlékezni, bemutatom a létrehozóit, a zenekart és karmesterét, aki egyben az est szólistája is volt.