Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Népszavazás-kalkulátor!
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
FIT
Európai Néppárt
ENP-ED MAGYAR DELEGÁCIÓ
Írj a magyar EP-képviselõknek!
Pesty László: Megsebzett Ünnep
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Árkád Szépirodalmi és Mûvészeti folyóirat
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
A szabad vasárnapért
Kismama bérlet
MTI
Magyar Krónika
Letölthető könyv:

Több írásból álló kötet, mintegy a közép-európai együttélés olvasókönyve.

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

”Törököt” fogtam, de nem enged Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Közélet
2018. March 21.

”Törököt” fogtam, de nem enged

A szabadságot veszélyeztető „iszlamista szeparatizmus” ellen tiltakozott száz francia értelmiségi egy felhívásban, ami a Le Figaroban jelent meg március 20-án. A felhívás végén ez olvasható:

Olyan világban akarunk élni, ahol a nők és a férfiak szabadon együtt lehetnek, ahol a nőket nem tartják alacsonyabb rendű lényeknek, ahol az emberek különbségeik ellenére, félelem nélkül érintkezhetnek, és amelyet nem a vallások irányítanak”.

Svédországban azt tervezik, hogy mivel az iszlámhoz tartozó iskolákban megkülönböztetik a lányokat a fiúktól, ami a svédek szerint helytelen, nemcsak ezeket, hanem az összes egyházi fenntartású iskolát bezárják.

A svédek szembesültek az európai és az iszlám gondolkodás lényeges eltérésével, ez ellen konkrét de gyáva lépést terveznek: a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntik. A franciák csak felvetik a problémát, csak jelzik a veszélyt, megoldás nincs. Látják, hogy az iszlámizmus fokozatos erősödése nemcsak a gondolkodás szabadságát, hanem általában a szabadságot veszélyezteti.

Az a francia szekuláris gondolkodásra jellemző kitétel, hogy olyan országban akarnak élni, amelyet nem a vallások irányítanak, félreérthető. Ez a kommunista gyakorlatot jelenti: Lehetsz vallásos, de tartsd meg magadnak. Ez a hozzáállás ellentétes az emberi jogokkal. Az emberi jogok egyetemes nyilatkozatának 18. cikke ugyanis a következőket tartalmazza: „Minden személynek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához, ez a jog magában foglalja a vallás és a meggyőződés megváltoztatásának szabadságát, valamint a vallásnak vagy a meggyőződésnek mind egyénileg, mind együttesen, mind a nyilvánosság előtt, mind a magánéletben oktatás, gyakorlás és szertartások végzése útján való kifejezésre juttatásának jogát.”

Az iskolákat be lehet zárni, de a vallásokat nem lehet tiltani. Sőt, talán le kellene venni a szájkosarat a keresztényekről. A vallási nézeteknek a nyilvánossága még nem az állam vallási irányítás, de a közélet valláserkölcsi értékelése bizony befolyásolja a döntéseket, akár a törvényhozást is. Erről beszélt Erdélyi Géza szlovákiai református püspök 1997-ben. Szerinte az Egyház feladata: „megértetni a népek, államok vezetőivel, hogy az egyház nem üvegházi, mesterséges képződmény, nem lombiktermék, hanem benne él a világban, amelyért az Isten felelőssé tette, ezért bármit tegyen a politika vagy a politikus csak egy emberrel is, az egyház nem lehet tétlen szemlélő.”

A francia értelmiség látja, hogy az iszlám elkülönül a (még) többségi társadalomtól. Ez a szeparatizmus az iszlám politikai és kulturális hódításának előhírnöke. A felhívás rámutat: „az iszlámizmus el akar különülni, mert elutasítja a többieket, beleértve azokat a muzulmánokat is, akik nem értenek egyet törekvéseivel. Az iszlámizmus gyűlöli a népszuverenitást, és megalázva érzi magát, ha nincs hatalmon.”

A laikus francia állam miután kitiltotta a nyilvánosságból a keresztény egyházakat, levétette a keresztet a köztéri szobrokról, s most szembe találja magát egy olyan erővel, amelyre nem tud hatni, ami a megalázottságot nem tűrve radikalizálódik és hatalomra fog jutni. Ez az európai kultúra végét, a harmadik világháború elvesztését jelenti. Hogy a folyamat még megállítható-e, azt innen Magyarországról meg nem mondhatom. Ám hogy saját területünkön és lehetőleg tágabb környezetünkben meg kell óvni magunkat, az biztos. A teendőnk most még viszonylag egyszerű: jól kell döntenünk április nyolcadikán.

Surján László dr.