Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Népszavazás-kalkulátor!
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
FIT
Európai Néppárt
ENP-ED MAGYAR DELEGÁCIÓ
Írj a magyar EP-képviselõknek!
Pesty László: Megsebzett Ünnep
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Árkád Szépirodalmi és Mûvészeti folyóirat
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
A szabad vasárnapért
Kismama bérlet
MTI
Magyar Krónika
Letölthető könyv:

Több írásból álló kötet, mintegy a közép-európai együttélés olvasókönyve.

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

Gáztámadás Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Közélet
2018. March 13.

Surján László

Gáztámadás

Amikor a kormányoldal hívei az elmúlt két kormányzati ciklus eredményeit sorolják, a rezsicsökkentést biztosan megemlítik. Egy ideje azonban az ellenzék azt állítja, hogy a rezsicsökkentéssel lakosság rosszabbul járt, mert a piacon jelentős árcsökkenés volt, amit a hazai árrendszerben nem érvényesítettek. 2017 májusában a HVG sietett tudatosítani, hogy „egész Európában jelentősen csökkent a gáz ára, kivéve Magyarországon, Hollandiában és Svédországban.” Az Eurostat adataira támaszkodva még azt is kijeentették, hogy a 2015-2016-ban mért 1,5 százalékos magyar gázáremelkedés a legnagyobb volt az egész EU-ban. Ehhez hozzátették: még mindig a „megfizethetőbbek közé tartozik” a magyar rezsi. Hogy ez mit jelent, lentebb kiderül.

A HVG „nem tárta fel az igazság minden részletét”. Az ellenzék azóta is hangoztatja, hogy hány milliárdot veszítettek a magyar emberek a kormány „hibás rezsicsökkentő politikája miatt”. A facebook csaták többnyire álnevű lovagjai ezt verik mázsás buzogányként a „fidecnyik” csapat fejéhez. Ha mi elmondjuk, hogy a hazai ár a legalacsonyabbak közé tartozik, akkor a vásárlóerő paritást veszik elő. Tegyük mi is ezt. Bemutatom, hogy a gáz ára vásárlóerő paritáson számítva évről évre hány százalékkal változott:

Az adatok a HVG által hivatkozott Eurostat közleményből származnak. Lendvai szállóigévé vált „las-san mon-dá-sa” ellenére 2009-ben például közel negyven százalékos volt nálunk az emelés, ami 2010-ig folytatódott, miközben az uniós átlag jelentősen csökkent. Mint annyiszor, most is azzal vádaskodnak, amit maguk követtek el.

Az igaz, hogy az uniós átlag 2015 után közeledik a magyar értékhez, de mint az ábra mutatja, még mindig nálunk jobb a helyzet. Az Eurostat adatok még más érdekességet is mutatnak. Tény, hogy vásárlóerő paritáson számolva nem vagyunk az élbolyban, a 12. helyen állunk. De 2010-ben még az utolsók voltunk! Ma is azok lennénk, ha 2010-ben nem dönt jól az ország. (Tanulság április 8-ra!)

Hogy mennyire hazug az ellenzék támadása, azt még jobban szemlélteti, ha a valós értéken, azaz euróban számolva nézzük meg az ár alakulását.

A képen szöveg, térkép láthatóA leírás teljesen megbízható

Tény, hogy a vizsgált időszak folyamán mindig olcsóbb volt nálunk a gáz, mint az uniós átlag. Az euró övezetbe tartozás sem a földi paradicsom, hiszen jóval az uniós átlag felett vannak az ottani árak. Az is tény, hogy 2016-tól 2017-ig nálunk volt egy ki emelkedés, mialatt az uniós átlag csökkent. De nem aljasság a tényszámok ismertetése nélkül csak a csökkenés miatt vádaskodni? A 2017-es hivatalos adat szerint Magyarországon a 20 GJ fogyasztás alatti kategóriában egy kilowattórának egységnyi gáz ára 0,037 €, ugyanennek az uniós átlaga 0,087 €, azaz 2,3 szorosa a magyarnak. Lehet azt állítani, hogy a rezsicsökkentés rosszabb helyzetbe hozta a magyarokat, mintha a piaci árak érvényesülnek?

Ez az ábra azt is megmutatja, hogy a privatizált szolgáltató részéről érthető, ha az áremelést erőlteti. Miért adja Magyarországon olcsóbban a gázt, mint az uniós átlag? Számára a profit a fontos. Ezért állandóan nyomás alá helyezik a kormányokat az áremelés érdekében. Vannak kormányok, s ilyen volt a szocialisták kormánya, amelyek ennek a piaci érvelésnek nem állnak ellen. Az Orbán kormány nemcsak ellenállt, hanem lefelé nyomta az árakat. Mivel a vásárlóerőt is figyelembe véve még csak a 12. helyen vagyunk, erre a kormányzati beavatkozásra továbbra is szükség van. Ugyanakkor a realitásokat is figyelembe kell venni. Tíz éve az euróban kifejezett ár rangsorban a hatodik helyen voltunk, s ezt a Gyurcsány majd Bajnai kormány 2010-re a tizedikre rontotta. Fokozatosan javítva a helyzetet 2013-ra az Orbán kormány elérte, hogy a második legolcsóbb gázzal lássuk el az országot. A 2017 évben bekövetkezett 0,2 eurocentes romlás miatt a 3. helyre kerültünk. A HVG megfogalmazása szerint ezzel „még mindig a megfizethetőbbek közé” tartozik a magyar rezsi. A valóságban a legolcsóbbak közé. A lengyeleknél 44, az osztrákoknál 126, a cseheknél 158, a szlovákoknál 161 százalékkal drágább a gáz, mint nálunk.

Ugye nem túlzás, ha azt mondom: az ellenzéki sajtó és propaganda igyekezete a gáz árcsökkenésnek az átértelmezésére épp oly aljas, mint egy - a számos nemzetközi egyezmény ellenére elkövetett - gáztámadás a harctereken.