Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Népszavazás-kalkulátor!
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
FIT
Európai Néppárt
ENP-ED MAGYAR DELEGÁCIÓ
Írj a magyar EP-képviselõknek!
Pesty László: Megsebzett Ünnep
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Árkád Szépirodalmi és Mûvészeti folyóirat
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
A szabad vasárnapért
Kismama bérlet
MTI
Magyar Krónika
Letölthető könyv:

Több írásból álló kötet, mintegy a közép-európai együttélés olvasókönyve.

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

Jerzy Snopek nagykövet köszöntő szavai Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Kultúra rovat
2018. March 12.

Jerzy Snopek

A Kiátkozott Katonákról

         Nem is olyan régen, volt egy hadsereg, amelyik olyan katonákból állt, akik két totalitarizmus: a német nácizmus és a szovjet kommunizmus fogója között találták magukat a II. világháborúban. Amikor az elsőt sikerült szétverni a második döntő részvételével, ezek a katonák nem akartak – az iszonyatos háború annyi éve után sem – a közös ellenség ellen harcoló, de mégiscsak ideiglenes, pillanatnyi szövetségesekkel olyan békét kötni, amelyik saját nemzetük béklyóba verésével, a lengyel államnak a győztes hatalomnak való alárendelésével járt volna együtt.

         A Kiátkozott Katonák számára a háború győztes is és vesztes is volt egyben. Ugyanis a győzelem nem a szabadságot hozta meg, hanem egy újabb igát rakott a nemzetre. Ezért a katonák elhatározták, hogy tovább fognak harcolni. Saját akaratukból, saját döntésük szerint, de ezt a szabad választást tragikus paradoxon jellemezte, fátum ült rajta. 

         Ennek az erdőkben rejtőzködő, a föld alatt tevékenykedő kísértethadseregnek a számát a történészek kb. 40 ezer fegyveres harcosra teszik, akik különböző katonai formációkból kerültek ki, többségükben azonban a Honi Hadseregből, de a Nemzeti Fegyveres Erők és a Néphadsereg katonái közül is csatlakoztak hozzájuk. Csupán kezdetben harcoltak közvetlenül a szovjetek ellen, később azon honfitársaik ellen küzdöttek, akik a kommunista hatalom megtestesítői voltak Lengyelországban vagy kollaboránsok és árulók. Több ezer katonai akciót hajtottak végre, de a kommunisták által meghamisított 1947-es választások után már nem reménykedhettek a Nyugat közbenjárásában. Számuk hirtelen megfogyatkozott, társadalmi támogatottságuk visszaesett. A gyilkos kommunista propaganda áldozataivá váltak. 1952 után, amikor konszolidálódott a kommunista hatalom (elfogadták az alkotmányt), a sok megtorlás, kivégzés után, már csak a túlélésért harcolt néhány kisebb csoport és „imitt-amott rejtőzködő katona”, akik közül az utolsó: Józef Franczak „Lalek” 1963-ban halt meg.

         A Lengyel Népköztársaság elfeledésre ítélte őket, csontjaik közös névtelen sírokban hevertek, ismeretlen helyen. Ha hivatalosan szóba is kerültek, csak mint bűnözőket, gyilkosokat emlegették őket, ezért nevezték el őket a 90-es évek elején kiátkozott katonáknak. 2010. március 1-jén Lech Kaczyński köztársasági elnök törvénytervezet adott be a Szejmnek a Kiátkozott Katonák ünnepének elrendeléséről. Ettől kezdve ünnepeljük március 1-jén ezt az ünnepet, annak emlékére, hogy 1951-ben ezen a napon végezték ki a Kiátkozott Katonák hét parancsnokát.

         A Kiátkozott Katonák soraiban olyanokkal is találkozunk, akiknek sorsáról, kiállásáról olvasva összeszorul a torkunk, akik a nagylelkűség, hősiesség, bátorság, odaadás, önfeláldozás és hűség utolérhetetlen példaképei voltak. Akik ennek az egész mozgalomnak az erkölcsi zálogai voltak. Ilyen szent volt  pl. az a 18 éves, ártatlan és mindvégig kitartó szanitéclány: Danuta Siedzikówna „Inka” is, akit 1946-ban lőttek le, és a II. világháború egyik legnagyobb hőse, Witold Pilecki kapitány, akit két évvel később végeztek ki.

         Kovács István professzor nyomán tegyük még hozzá végezetül, hogy a Pilecki-család egyik ágának tagja Magyarországon telepedett le a XIX. század első felében, a család egyik mai képviselője, Marcell Pilecki pedig a piliscsabai Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára volt.