Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Népszavazás-kalkulátor!
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
FIT
Európai Néppárt
ENP-ED MAGYAR DELEGÁCIÓ
Írj a magyar EP-képviselõknek!
Pesty László: Megsebzett Ünnep
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Árkád Szépirodalmi és Mûvészeti folyóirat
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
A szabad vasárnapért
Kismama bérlet
MTI
Magyar Krónika
Letölthető könyv:

Több írásból álló kötet, mintegy a közép-európai együttélés olvasókönyve.

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

Igen Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Közélet
2018. February 3.

Pálmai Tamás

Igen

   Ha jót akarunk magunknak, szeretteinknek, egyáltalán minden felebarátunknak, akkor tanuljuk meg az igen használatát. Ne azt mondjuk, gondoljuk, hogy nem akarok beteg lenni, hanem azt, hogy igen, egészséges akarok lenni! A rejtett, visszafojtott, elnyomott érzelmek és érzések megbetegítenek, szervi panaszokat, majd akár betegségeket is okozhatnak. Egyesek szerint az érzelmek visszafojtása idővel daganatos betegséghez is vezethet. És gyakran nem gondolunk erre, féltve őrizgetjük intimitásunkat, titkainkat, tévedéseinket! Pedig a párbeszéd, a szó nagy hatású gyógymód!

   A tétova, határozatlan ember kétségek között vergődik, aggódik, hamar kétségbeesik. Teendői, problémái tornyosulnak, ezért előbb dühös lesz, majd akár agresszív is. Aki dönteni képes, az le tud mondani előnyökről, értékekről, és láss csudát, cserében mást, hasonlókat nyer! A habozó ember viszont betegségek, fájdalmak áldozatává válhat. A negatív emberek nem találják a megoldást. Ezzel problémáik megsokszorozódnak. Komorak, pesszimisták, panaszkodnak, siránkoznak. És pletykálnak. A negatív gondolatok negatív energiát termelnek, melyek betegséget okozhatnak. A színlelő, pózoló, szerepet játszó ember rejtegeti az igazságot, azt a látszatot akarja kelteni, hogy kitűnően érzi magát. Hibátlannak, könnyednek akar látszani, pedig közben mérhetetlen terheket cipel. Gólem lábú Bismarck. Pedig tudni kell: nincs károsabb dolog az egészségre, mint a látszatért, a külsőségekért, álarc mögött élni gyökértelenül, mázzal bevonva. Az ilyen ember sorsa a kórság és a fájdalom.

   Az elfogadástól való félelem ­- legyen szó saját magunkról vagy egy másik emberről akár - az önbecsülés hiánya még saját magunktól is elidegenít. Az egészség titka a harmónia, az önmagunkkal való összhang, mely automatikusam megszüli a környezetünkkel valót is. Aki ezt nem fogadja el, az rombolni fog előbb utóbb. Mert irigy lesz, féltékeny, pózőr, vitatkozó, s ha kell, ha nem versenyezni akaró. Ha magunkkal rendben vagyunk, könnyebb lesz elfogadni, értékelni a másikat is és akkor megsokszorozódik az esélyünk arra, hogy minket is elfogadjanak. Ám ehhez el kell tudnunk fogadni a kritikát is! Ez az igazi bölcsesség, ez a valódi jó szándék, és egyben ez a bajaink legtökéletesebb kezelése is! Azt tartják, hogy aki nem tud megbízni másokban, nem nyitott, nem kommunikál, nem tud kapcsolódni más emberekhez vagy közösséghez, nem tud létrehozni mély, állandó és tartalmas emberi kapcsolatokat, az igazi barátságra sem képes. Pedig bizalom nélkül nincs kapcsolat. Mert a bizalmatlanság tulajdonképpen hitetlenség. Az önmagunkba vetett hit hiánya megbetegíthet. E kórság tulajdonképpen a be nem látása annak, hogy mindennek, ami velünk történik értelme, logikája van és, ha azonnal nem is értjük, később úgyis kiderül, hogy az a rossz, amin átmentünk, milyen jó forrásává lett.

   De nem kell megijedni. Nagyon emberi dolgok ezek. Még mi, hívő, keresztény emberek is hányszor megtapasztaljuk, hogy mennyire gyarlóak vagyunk, amikor a bajtól megrettenve elfeledjük, hogy nem vagyunk egyedül. S mekkora megkönnyebbülés, mikor rájövünk: ha ő velünk, ki ellenünk?

   A kulcs tehát az igen. Igen a szépre, a jóra, a szeretetre, a szerelemre. A jó humorra, a nevetésre, a tartalmas, vagy bohókásan léhácska kikapcsolódásra, a lazításra. A boldogságra. Mert ezek telítenek fel egészséggel és ajándékoznak meg a hosszú élettel. Mondják, s mennyire igaz: a boldog ember képes boldoggá tenni környezetét, bárhol éljen is. Mondjunk tehát igent az életre, s kacagjunk bele a szélbe, hadd vigye a nevetés édes hangjait szerteszét az egész savanyodó világba.