Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Népszavazás-kalkulátor!
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
FIT
Európai Néppárt
ENP-ED MAGYAR DELEGÁCIÓ
Írj a magyar EP-képviselõknek!
Pesty László: Megsebzett Ünnep
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Árkád Szépirodalmi és Mûvészeti folyóirat
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
A szabad vasárnapért
Kismama bérlet
MTI
Magyar Krónika
Letölthető könyv:

Több írásból álló kötet, mintegy a közép-európai együttélés olvasókönyve.

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

Megbolydult a baloldal Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Közélet
2018. January 16.

Surján László

Megbolydult a baloldal

Ha másból nem tudnánk, Németh László hódmezővásárhelyi plébános kijelentésre adott hisztérikus reakcióból tudhatjuk, hogy választások lesznek Magyarországon. Igaz, addig Hódmezővásárhelyen még át kell esni egy polgármester választáson is.

Amióta kiderült, hogy az ellenzéki pártok nem indítanak polgármester jelöltet Hódmezővásárhelyen, hanem mindannyian egy függetlent támogatnak, világosan látjuk, hogy próbajáték zajlik: legyőzhető-e a Fidesz. Persze a két választás más jellegű, az országgyűlési választások során listás helyekért is folyik a küzdelem, ott tehát ez az álfüggetlenkedés nem játszható meg. Mégis némi önbizalmat adna a remegő térdeknek, ha harsányan lehetne kiabálni: kikapott a Fidesz-KDNP Hódmezővásárhelyen. Épp ott, ahol sok-sok év óta nem terem babér a baloldal számára.

Adott tehát a választási hangulat, s előjött a menetrendszerinti vád: az egyház ne politizáljon. Németh László ugyanis elkövette azt a „bűnt”, hogy kimondta: szerinte melyik jelöltet kellene támogatni. Ebből lett a nemulass. A reakciókból most csak Niedermüller Péter hétfői budapesti sajtótájékoztatójára térek ki. A plébános azt ajánlotta a híveknek, ne a „független” Márki-Zay Pétert, hanem a volt alpolgármestert, a kormánypárti Hegedűs Zoltánt támogassák a település időközi polgármester-választásán.

A DK alelnökének mondanivalója négy tételből állt.

A plébános politikai állásfoglalása a jóérzésű híveket is megbotránkoztatta.

Az egyházak támogatása a nem vallásos emberek adójából származik.

A hitélet és a vallás fontos, de a hit magánügy is.

Az egyházaknak rengeteg karitatív tennivalója lenne, amivel hozzájárulhatnának a társadalmi békéhez.

Négy mondat, négy hamis üzenet. Az első ingyenes állítás, szónoki fogás. Viszonylag kicsi a valószínűsége, hogy egy papján megbotránkozó hódmezővásárhelyi polgár pont az ország legnépszerűtlenebb, de egy időben rendszeresen bérmálkozó politikusának párjához menne panaszkodni. Persze, ha provokátort küldtek, az más.

A második szintén bizonyíthatatlan állítás. A vallásos emberek is fizetnek adót az államnak. Az állam egyébként nem hitbéli meggyőződés miatt támogatja az egyházakat, hanem mert a közjót szolgálják. Az egyházi kezelésben lévő öregotthonok lakói nem feltétlenül hivő emberek. Az egyházi iskolába sem csak vallásos gyerekek járnak. Tehát a DK állítása sem a bevételi sem a kiadási oldalon nem állja meg a helyét.

Az egyes ember hite valóban magánügy, de a hitből fakadó erkölcs jelenléte már bizony, ha tetszik, ha nem liberális uraiméknak, nem az. Még senki nem cáfolta, hogy minden ország támasza, talpköve a tiszta erkölcs. Úgy tűnik azonban, hogy a böszmetábornak ezt hiába emlegetjük. Közbevetőleg jegyzem meg, hogy sok olyat, amit mostanság az emberi jogok közé próbálnak besorolni, mint a meg nem született és a már öreg vagy beteg ember megölésének jogát, (abortusz, euthanázia) sehol nem találhatni az emberi jogok deklarációjában, de a valláshoz való jogot, és annak hirdetését a nyilvánosság előtt, azt igen.

A karitatív munka fontos része az egyházi tevékenységnek. De nem egyházi privilégium. Az pedig elfogadhatatlan, hogy Niedermüller úr mintegy felkiáltson, hogy az egyház maradjon a kaptafánál. Jótékonykodjon, s azon túl fogja be a száját.

Nem igazán hiszem, hogy a fenti érvek megfontolásra késztetnék az ellenzéket. A racionális érvelés helyett az itt is tetten érhető kettős mérce ellen tiltakozom. Mint az elején említettem, minden választás előtt van egy néhány ilyen kirohanás. De csak akkor, ha a jobbközép támogatásáról van szó. Nézzünk néhány példát:

Iványi Gábor lelkész két cikluson át országgyűlési képviselő volt az SZDSZ színeiben. Már a Hálózatban is futott. Mivel kedvenc pártja kirohadt alóla most pártok nélkül demonstrálgat és kritizálja a kormányt. Joga van hozzá, szerintünk. A papi hivatása melletti politizálást a DK rajta ezt nem kérte még számon.

Donáth László evangélikus lelkész, publicista, politikus ugyancsak két cikluson át az MSZP képviselője volt. Neki senki nem mondta, hogy maradjon a kaptafánál.

Roszik Gábor MDF, Laborczi Géza és Raj Tamás SZDSZ, ifj, Hegedűs Lóránt MIÉP, Varga László KDNP ugyancsak lelkészként kaptak mandátumot.

Az egyház ne politizáljon? Egyedül a katolikus egyház tartja távol a politikai közszerepléstől papjait. De a közügyekről ők is véleményt nyilvánítanak, gondoljunk csak az Igazságosabb és testvériesebb Magyarországot című püspökkari kiadványra. De gondolhatunk a MAZSIHISZ és EMIH (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség) állásfoglalásaira. Vagy a HIT Gyülekezet televíziós műsoraira.

Nem, Niedermüller Péternek és a többi hasonszőrű politikusnak tudomásul kell vennie, hogy az országban vannak vallásos emberek, s azok nem feltétlenül értenek egyet velük. A vallásosaknak pedig ugyanúgy joguk kifejteni és mások tudomására hozni a véleményüket, mint bárki más emberfiának. Egy esetben hibáztatható a pap: ha nem a maga nevében beszél, hanem a saját elgondolását egyháza véleményének tünteti fel. Ez ugyanis a hívők számára kötelező jelleget öltene, pedig nem az. Aki így tenne, az éppen a magukat toleránsnak hazudó bal-liberális véleményterroristákat utánozná.