Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Népszavazás-kalkulátor!
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
FIT
Európai Néppárt
ENP-ED MAGYAR DELEGÁCIÓ
Írj a magyar EP-képviselõknek!
Pesty László: Megsebzett Ünnep
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Árkád Szépirodalmi és Mûvészeti folyóirat
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
A szabad vasárnapért
Kismama bérlet
MTI
Magyar Krónika
Letölthető könyv:

Több írásból álló kötet, mintegy a közép-európai együttélés olvasókönyve.

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

Emlék tanulsággal Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Közélet
2018. January 2.

Emlék tanulsággal

Az alábbi írást Rédly Elemér atya küldte, még 2008-ban. Akkor időszerű témáról szól, ami ma már okafogyott, szerencsére. Okafogyott, de nem tanulság nélküli. Mert világosan megmutatja, hogy mire lehet számítani, ha olyan politikai erők kerülnek kormányzati pozícióba, amelyeknek egyetlen céljuk a kormányzás megszerzése. Ha azután birtokon belül vannak, akkor jönnek a „jobbnál jobb” ötleteikkel. Ráadásul csodálkoznak, hogy a társadalom miért nem vonaglik a kéjgyönyörtől? Az írás jól kifejti, hogy miért nem.

Mit gondoljunk róla? Ez volt Dr. Rédly Elemér akkori írásának a címe. A szövege pedig:

Széfet raknak minden kórházi ágy mellé Ezt a hírt az Index cikkében tavaly, dec. 14-én olvastam először. Azóta sokat beszéltek és írtak róla, de most saját tapasztalatomat is leírhatom, miután egy hétig én is kórházban voltam. A nem használt széfek A körterem falán annyi széf volt, ahány ágy. A széfen használati utasítás nem volt, felesleges is lett volna, mert úgysem működött egyik széf sem. A széfek működéséhez ugyanis minden széfnek külön elemre van szüksége, amit az első alkalommal bizonyára bele is raktak, de azóta azok mind lemerültek. Így a széfek nem használhatók. Biztos vagyok benne, ha kértem volna, azonnal tettek volna bele új elemet és felvilágosítást is kaptam volna a széf használatának lehetőségeiről, de nem kértem, mert nem volt rá szükségem, és biztos, hogy előttem se kérte senki. Abban is biztos vagyok, hogy a rendelkezést kitaláló miniszternek és tanácsadóinak bizonyára halvány fogalmuk sincs a kórházak belső életéről, a kórházi betegek igazi problémáiról.

A semmire sem jó széf

A kórházba csak aprópénzt vittem magammal, hogy az automatákból kávét és üdítő italt vehessek. A mobil telefonomat betehettem volna a széfbe, de akkor hogyan teszem rá a töltőre? A műtétet követően 24 óráig nem kellhettem fel az ágyból, ezért a telefonomat ki sem vehettem volna a széfből. Megkérhettem volna valamelyik nővért, hogy vegye ki a széfből a telefonomat, de akkor el kellett volna árulnom a széf kódját. Maradt a hagyományos megoldás, mobilomat otthagytam az éjjeliszekrényem fiókjában, ami az ágy mellett volt, és amikor az operáció után visszakerültem a helyemre, tudtam telefonálni ismerőseimnek.

Mi lett volna az olcsóbb megoldás?

Az, ha az éjjeliszekrény fiókjára egy olcsó kulcsos zárat tesznek. A kulcsot pedig egy zsinórral a nyakamba akasztva biztos nem vesztettem volna el. Ez nem került volna az adósággal küszködő kórházaknak sokmillió forintjába, amit hasznosabb és fontosabb dolgokra is lehetett volna fordítani.

Mire jók ezek a széfek?

Arra, hogy minden beteg embert figyelmeztessenek, ne bízza országa sorsának alakítását olyanokra, akik így használják fel, illetve lopják el az adófizetők pénzét. Ők ugyanis biztos jól jártak ezzel az üzlettel, mert különben miért vitték keresztül olyan nagy sietséggel.

Meddig maradjanak a széfek a kórtermekben?

Legalább a következő választásokig, hogy közben senki se felejtse el, szavazatommal én is felelős vagy azért, kire szavazok, hogyan használják fel az ország pénzét annak felelős vagy felelőtlen választott vezetői.

Azóta már két választáson is túl vagyunk, s az a párt, amelyiknek a minisztere az említett széfekkel örvendeztette meg a gyógyulni vágyó lakosságot, sokak örömére eltávozott az élők sorából. Látunk ugyan különféle sarjnövényeket, mondhatni vadhajtásokat kinőni a csonkból, elvégre a szabaddemokrata is élni akar, de komolytalanok, s még az egyre szürkébb és egyre kevésbé állomány sem veszi őket pártszámba. Küldjük hát őket napszámba, ha eljön az idő.

(S.L.)