Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Népszavazás-kalkulátor!
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
FIT
Európai Néppárt
ENP-ED MAGYAR DELEGÁCIÓ
Írj a magyar EP-képviselõknek!
Pesty László: Megsebzett Ünnep
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Árkád Szépirodalmi és Mûvészeti folyóirat
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
A szabad vasárnapért
Kismama bérlet
MTI
Magyar Krónika
Letölthető könyv:

Több írásból álló kötet, mintegy a közép-európai együttélés olvasókönyve.

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

Karácsonyi köszöntő Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Karácsony
2017. December 24.

Karácsonyi köszöntő

A magyar köztudatban sok zavaros nézet veszi körül az ünnepnapokat, még a nemzeti ünnepeket is. A karácsony sem kivétel. Karácsonynál az első kérdés azonnal a helyesírás. Szabály szerint kisbetűvel írandó, bár sokan, magam is, szívesen írnám nagybetűvel: Karácsony. Érvényes helyesírási szabályzatunk szerint erre „költői művekben” van lehetőség.

Tekintsük hát „költői” alkotásnak ezt az egyébként prózai írást. A zavart az is fokozza, amikor évről évre a témaszegény riporter kimegy az utcára és nekiszegzi a kérdést valakinek: Minek az ünnepe a Karácsony? A helyes kérdés szerintem: Kinek az ünnepe a Karácsony?

Nem valamit, hanem valakit ünneplünk: Jézus Krisztus születésnapját. Vagyis ez volna maga az ünnep, de bizony sikeresen elsilányítottuk. A szokásos kérdésre a leggyakoribb válasz az, hogy a szeretet ünnepéről van szó. No, szép kis szeretet, amit letudunk egy párnapos ünnepléssel, pár csomag ajándékkal.

Egymás köszöntése, az ajándékozás csak a második vonal kellene legyen, következmény. Az ünnep lényege mélyebben van, de hiába a négy hetes adventi készület, ritkán jutunk el a kellő mélységig. Megakadunk az ajándékcsomag tömkelegben. Vagy az anyagiak szűkében lévén, ezek hiányában.

Van a Bibliában egy érdekes mondat: „Isten megteremtette az embert, saját képmására”. Ezek szerint van bennünk valami Isten lényegéből. Így tehát talán nem merészség arra gondolni, hogy a magam tulajdonságait vizsgálva közelíthetek az Istenhez. Az egyik legerősebb vágy bennünk az, hogy szeressenek. Előfordul azonban, hogy valaki szeret ugyan minket, de ez inkább kellemetlen, tolakodó, voltaképp taszító szeretet. Tehát nem elég, hogy engem valaki szeressen, az is kell, hogy viszontszerethessek. Szeretni és szeretve lenni – erre vágyódunk. A Ter 1,27 alapján nem káromkodás, ha úgy véljük: erre vágyódik Isten is. Így közelíthetjük meg a Szentháromság titkát, és innen értelmezhető a Karácsony is. „Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen” Jn 3,16.

Van egy másik szempont is, amit érdemes megfontolni. Noha sok részletet igazoltak a régészek a Bibliából, noha nincs még egy ókori könyv, amelyet olyan pontosan ismernénk, mit a Bibliát, azért a benne foglaltakat vagy elhisszük, vagy nem. Olyan bizonyíték, ami egy bírósági tárgyaláson perdöntő volna, nincs. Ez azért van, mert az Isten nem kényszeríti ránk magát. Adott a lehetőség: hiszed vagy nem hiszed. Olyan dologról van szó, amelyet józan ésszel nem lehet felfogni. Van, aki ebből arra következtet, hogy butaság az egész történet. Mások kimondják: hiszem. Sok mindent, sőt túl sok mindent hisz az ember. Sok dolog van, amit másoktól tudsz, és mivel hiteltérdemlőnek tartod a szavát, elhiszed neki. De hiszel a reklámoknak is, ezért megveszed a legújabb kütyüt, mert meggyőztek, hogy sokkal jobb, mind minden eddig. A hit mindennap életünk része, és vallási életünk alapja.

Karácsonykor belekapcsolódunk az Isten világot átfogó szeretetáramába, ennek picurka szegmense, hogy szeretetünket ajándék formájában is kifejezzük a körülöttünk lévőknek. Ne álljunk meg itt. Terjeszkedjünk két irányban tovább. Először is az Isten felé. Ne legyen üres szó, hogy Istenszeretők vagyunk. Éljük át a Karácsony misztériumát, és mondjuk el: Uram, köszönöm neked, hogy élek, köszönöm, hogy megteremtettél. Másodszor a szeretet-megnyilvánulásunk ne korlátozódjék a legszűkebb környezetünkre. Jusson egy mosoly, egy kedves köszönés másoknak is. Ha üdvözlő levelet írunk az ünnep alkalmából, fontoljuk meg, ki örülne még neki. Különösképp gondoljunk a határainkon kívül élőkre. Ne legyen üres szólam a magyar nemzet egysége. Még jobban tágítva a kört: jusson a szeretetből azoknak is, akikkel itt élünk a Kárpát-medencében, de akikkel történelmi sérelmek miatt nehezebb szót érteni. Jézus nekik, az ő kedvükért is megszületett, próbálkozzunk ezzel a megkülönböztetés nélküli szeretettel, ha mégoly nehéz is. (Többek között azért is, mert ama történelmi sérelmeknek nemcsak elszenvedői, hanem részben okozói is vagyunk.)

Befejezésül Cseri Kálmánnak, a pasaréti református gyülekezet híres papjának az imáját másolom ide:

Mennyei Édesatyánk, olyan sok szépet szoktunk szavalni a szeretetről, és olyan kevés igazi szeretet van a szívünkben. Magasztalunk téged, mert te magad vagy ez a szeretet.

Köszönjük, hogy karácsony csodája is a te szereteted bizonyítéka. Köszönjük, hogy Jézus Krisztusban te magad jöttél utánunk, hogy segíts rajtunk.

Áldunk téged, megváltó Urunk, Krisztusunk, hogy benned érdemi, valóságos segítséget kaptunk. Köszönjük, hogy igaz az angyalok karácsonyi prédikációja: Szabadító született nekünk tebenned.

Dicsőítünk mindazért, amiből már eddig megszabadítottál minket. Bízunk abban, hogy a benned hívőket az Isten fiainak teljes szabadságára segíted el.

Köszönjük, hogy itt lehetünk a te színed előtt ezen a szép ünnepen. Könyörülj rajtunk, hogy ne hiába legyünk itt. Szentlelked világosítsa meg értelmünket, és bátorítson minket, hogy teljes bizalommal kinyissuk a szívünket előtted. Te pedig ajándékozz meg minket olyan igével, amivel egészen újjáteremted az életünket.

Könyörülj rajtunk, Urunk, és add, hogy a karácsonyi örömhír minket is mindenféle gondunk és nehézségünk között megtöltsön azzal a soha el nem múló örömmel, amivel csak te tudod megajándékozni a tiéidet.

Így figyelünk most rád, kérünk, hogy munkálkodj bennünk és végezd el azt, aminek most van az ideje, mi pedig nem akarjuk ezt nehezíteni. Olyan nagy szükségünk van rád, ne maradj távol, emelj közel magadhoz. Beszélj velünk és ajándékozz meg minket.

Ezek után már csak az elköszönés marad: Legyen Áldott az ünnep, azaz vigyen közelebb az Istenhez, hogy legyen mire építeni az új esztendőt.

Surján László

A kép a győri Könnyező Madonna.


 
instagram wordpress download burun estetiği ElektronikSigara hacklink elektronik sigara hacklink satış