Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Népszavazás-kalkulátor!
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
FIT
Európai Néppárt
ENP-ED MAGYAR DELEGÁCIÓ
Írj a magyar EP-képviselõknek!
Pesty László: Megsebzett Ünnep
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Árkád Szépirodalmi és Mûvészeti folyóirat
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
A szabad vasárnapért
Kismama bérlet
MTI
Magyar Krónika
Letölthető könyv:

Több írásból álló kötet, mintegy a közép-európai együttélés olvasókönyve.

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

Józsa Judit keramikusművész karácsonyi köszöntője Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Karácsony
2017. December 24.

Kedves Kiállítás- és Honlaplátogatók,
Ismerősök, Barátok, Szeretteim!

 

Ideje, hogy emlékezzünk: Karácsony nem Santa Claus, nem színes papírba csomagolt ajándék, cicomás bolti kirakat (…) Karácsony az Úr Jézus születésének napja. (…)
rajtunk embereken múlik csupán: meggyújtjuk-e valamennyien a lelkünkben várakozó szeretet lángját, vagy nem. Hogy a sötétség, amely körülvesz, az embertelen hideg, mely lefagyasztja gyermekeink arcáról a mosolyt, nem emberfeletti titokzatos hatalom reánk erőszakolt büntetése, hanem mindössze az emberi lélek fényének hiánya. A Te hiányosságod, az én hiányosságom, valamennyiünk hiányossága.” (Wass Albert: Az elfeledett karácsony szellemében...)

Az idei karácsonyi körlevelem illusztrációja az Isten pecsétje c. domborművemnek és a Józsa Judit Galéria (1054 Bp. Városház u. 1.) Magyar Betlehem c. kirakat-kiállításának a fotója.
Szülőföldemet, az erdélyi hegyeket megidéző, Hargita illatú fenyőfák ölelésében a Magyar Betlehem istállója a Magyar Nyelv – Anyanyelv szoborkompozícióm gyökereire épült. A „lombkoronában”, a legszebb magyar szavaink ölelésében, az édesanya öleli kisdedét. Az istálló felett advent első angyala hozza a jó hírt. Szárnyait a Mátyás templom Szent Erzsébet rózsaablakának mérműves motívumai ihlették. Az előtérben dicső múltunkat megidézve, bal oldalt félkörívben, a magyarok hét vezére: Álmos és Árpád, Előd, Ond, Kond, Tass, Huba és Töhötöm áll sorfalat. Jobboldalt pedig hét Árpádházi Szent királyleányunk: Skóciai Szent Margit, Szent István királyunk unokája; Szent Piroska Szent László királyunk leánya; Szent Erzsébet, Szent Kinga, Szent Margit, Portugáliai Szent Erzsébet és Szent Hedvig oltalma alatt, nyitott székelykapun át, sereglik a magyar nemzet a kisdedhez.
Baloldalt a ráfos, havas szénásszekéren kulacs, rézüst és rokka, az istálló két oldalánál két szürkemarha és racka juh szénát eszik, meleget lehel a kisdednek. A kis Jézuska, a Szűzanyát megjelenítő Parasztmadonna ölében, áldó kéztartásban ül. Szent Józsefet az Imádkozó székely ember testesíti meg. Jobboldalt a Széki férfi örömében kurjongat, párja a csípőre tett kezű cserfes Széki asszony. Mögöttük a gyönyörű Torockói ifjú-pár, a leány ünneplőruhában, pártában, a legény rókamálos cifrabundában, mindkettőjük feltűrt orrú csizmácskában, ünneplőbe öltözött lélekkel és szerelmes szívvel érkezik. Balra a szekér előtt, a Favágó székely, szánkóval jön, tűzifát hoz a kisdednek. Mellette a párja, a Székely asszony kantáros-fazékban „pocitát”, azaz batyujába kötve diós, mákos kalácsot hoz. A kisded előtti körben a Korondi fazekasmester, nem más mint az édesapám, Józsa János fazekasmester, aki legszebb korsóját hozza a kisdednek. Párja a Korondi festő asszony, édesanyám, aki a legszebb alkotását, egy szép festett korondi tálat hoz ajándékul. Mellettük a Magyar leány zöld cserépkorsójában a tiszta forrás vizét hozza. Vele szemben pedig a Kalotaszegi hímző-leány a legszebb írásosát ajánlja a kisdednek. Párja, a szép Kalotaszegi férfi cifraszűrben kíséri. (Ezúton szeretném külön megköszönni mindazon családoknak, személyeknek, akik a Magyar Betlehemhez kölcsönadták a tulajdonukban lévő alkotásaimat, mindannyiunk örömére! Köszönet Gedai Csabának is az Isten pecsétje c. domborművem csodálatos fotójáért!)

Karácsony közeledtével szívből kívánom, hogy – bárhol éljünk is, itt a Kárpát-medencében, a Hargita lábánál Korondon, vagy akár a tengeren, vagy az anyaország határain túl, vagy éppen itt, a fővárosban, Budapesten, e gyönyörű nagyvárosban, – találjuk meg és legyünk büszkék valamennyien nemzeti gyökereinkre, hogy családi tűzhelyünk fényénél kereshessük meg lelkünk mélyén a magunk emberségének és szeretetének lángját, azt vigyük el lelkünkben és ajánljuk fel örök ajándékul a betlehemi kis Jézusnak!

A Betlehemi csillag pedig – Isten szeretetének pecsétjeként – ragyogja be mindannyiunk Karácsonyát és az elkövetkező esztendőnket világítsa be Isten égi áldásával!

Budapest, 2017. Karácsonya

Szeretettel és üdvözlettel:
Józsa Judit
kerámiaszobrász

www.jozsajudit.hu