Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Népszavazás-kalkulátor!
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
FIT
Európai Néppárt
ENP-ED MAGYAR DELEGÁCIÓ
Írj a magyar EP-képviselõknek!
Pesty László: Megsebzett Ünnep
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Árkád Szépirodalmi és Mûvészeti folyóirat
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
A szabad vasárnapért
Kismama bérlet
MTI
Magyar Krónika
Letölthető könyv:

Több írásból álló kötet, mintegy a közép-európai együttélés olvasókönyve.

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

Mikulás Gyurka Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Kultúra rovat
2017. December 5.

Pálmai Tamás

Mikulás Gyurka

Kicsit furcsa ez a cím, nem? Türelem, nemsoká kiderül, aminek ki kell.

Elsőként a békéscsabai evangélikus gimnázium két kisbusznyi felsősei érkeztek meg a szentmiséről az ebédlőbe, ahol a békési KÉSZ kis csapata már felkészülve várakozott. Mondta is nejem, le a kalappal a gyerekek előtt, hogy felvállalják ezt az első advent vasárnapi fárasztó kiruccanást Böjte Atya nagyszalontai házaiba, ahol közel száz gyerek lelt igazi otthonra. Igen, mondtam, valóban így van, de ehhez kell egy Sándor-Kerestély Ferenc tanár úr is. S, hogy igazam van, azt az a vastaps igazolta, amellyel a névnapja alkalmából jutalmazták Ferit a lurkók Hevesi Imre felhívására. Most is fülembe cseng az a - kicsit a gyengédséget szégyenlő, de hál’ Istennek le nem vetkőzhető - székely szeretet, ahogy a lányokhoz szólt: angyalkáim.

   Aztán Imi bácsi. A másik igaz ember, ki első megszólalásával, meleg lelkével azonnal magához ragadta a hallgatóságát, legott, az első számtól bevonva a helyi kicsiket és nagyokat a produkcióba. A váltott tagokkal megerősödött „zenekara” lelkes és boldog, önfeledt kísérője volt a teljes előadás alatt. És kórusa is akadt, hisz - és itt le a kalappal a nagyszalontai pedagógusok előtt is - a gyereksereg minden sorát vele énekelte a daloknak, legyen szó Weöres Sándorról, vagy mai magyar rock zenekarról. Az egész teremre ráláttam, s az átszellemült arcocskák mellett teljes átéléssel és odaadással élte végig az előadást Köveskúti igazgató úrtól a helyi gyerekfelügyelőkig minden felnőtt is. Magam csak nyeltem folyamatosan, torokba szorult galuskáktól enyhén sós valamiig mindent, de a pontot az i-re igazgató úr tette fel, mikor odasúgta végén: ma ismét ajándékot kaptunk. Igen, így van, kedves direktor úr. Vittünk Mikulás-csomagot jó szívvel, szeretetet, de amit ott, tőlük kaptunk, az sokkal több volt ennél.

   Persze, végül Mikulás is eljött, ám e momentumnak előjátéka volt. Még az elején, mikor helyüket keresték a gyerekek, egy töpörtyűnyi, seprű szempillájú, huncut szemű kislurkónak nem jutott hely. Álldogált békésen, odasimulva egy már ülő nagyobb társához. Gyors elhatározással felkaptam és magam elé ültettem az asztalra. Királyi helye lett így, boldogan és büszkén sütkérezett a hirtelen támadt figyelem középpontjában. Majd csengőt is kapott és lelkesen rázta is, míg birtokában volt a szerszám. Időnként hátranézett rám, meg a mellettem ülő Csuta Gyurkára. Kacsintottam neki párszor, de ő inkább Gyuri szakállát nézte. Aztán megjött a Mikulás fehér szőrzettel felvértezve. Norbi - mert közben kiderült a kislegény neve - ránézett, s így szólt: ez nem az igazi Mikulás bácsi, ez egy raboló bácsi! Hát, ebben volt valami igazság, kicsit olyan álarcszerűvé sikeredett a Mikulás szereléke. Aztán a komácskám újból hátranézett Csuta művész uramra, főleg becses, saját nevelésű, eredeti pofaszőrzetére, rám kacsintott egy betyárosat s kijelentett: ő az igazi Mikulás. Ebben maradtunk volna, de közben kiderült, hogy a „raboló” Mikulásnál vannak az ajándékok, így kiskomám is beállt végül a sorba, hisz a csoki az csoki, bárki adja is.

  Hát „csak” ennyi történt tulajdonképpen. Megtudtuk, hogy a Mikulás keresztneve Gyurka és ismételten rájöttünk: a szeretet valóban határtalan.