Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Népszavazás-kalkulátor!
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
FIT
Európai Néppárt
ENP-ED MAGYAR DELEGÁCIÓ
Írj a magyar EP-képviselõknek!
Pesty László: Megsebzett Ünnep
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Árkád Szépirodalmi és Mûvészeti folyóirat
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
A szabad vasárnapért
Kismama bérlet
MTI
Magyar Krónika
Letölthető könyv:

Több írásból álló kötet, mintegy a közép-európai együttélés olvasókönyve.

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

Ide ember kell, nem más Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Kultúra rovat
2017. November 12.

Pálmai Tamás

Ide ember kell, nem más

mondta Ízing Laci házigazdánk Tatán, mai világunk giga akadályaira célozván. Sokszor beszélgettünk már e témáról: nem csak az az egy óra tesz hiteles emberré, kereszténnyé, amit a templomban töltesz, hanem az a maradék 167, amelyből egy hét áll. Azaz ahogyan élsz, léted minden órájában, hetében, percében.

Azt mondják, hogy ma a vallási, politikai és gazdasági fundamentalizmusok jelentik a legnagyobb veszélyt az emberiségre, ezek között pedig talán a neoliberalizmus a legrosszabb. Ez a sokarcú és fondorlatos veszély egyre közelebb nyomul törékeny kis világunkhoz. Létfontosságú tehát, hogy vallásos vagy nem vallásos, de normális világban, emberiségben, nemzetben gondolkodó, hazájukat, hitüket, családjukat féltő emberek fölösleges és mesterségesen létrehozott akadályokkal ne nehezítsék egymás dolgát, hanem összefogni próbáljanak.

Ma is szemtanúi lehetünk olyan versengésnek, mely azt döntené el, hogy melyik a legjobb vallás? A válasz pedig egyszerű: az, amelyik által jobb emberek leszünk, amelyik által a legközelebb kerülünk Istenhez. Bármi, ami könyörületesebbé, érzékenyebbé, tárgyilagosabbá, jobban szeretni tudóvá, emberségesebbé, felelősségteljesebbé, etikusabbá tesz, az jó.

A fenti frappáns válasz vélhetően a dalai lámától származik. A vélhetően kifejezés az internetes, e-levél lavinákkal telezsúfolt világunk olykor becsapós voltának tudandó be. S, ha eddig csak felhasználtam gondolatait, most szó szerint idézném őt: “Engem, nem érdekel, hogy ki milyen vallású, vagy, hogy vallásos-e, vagy sem. Ami számomra valóban fontos, az az, hogy miként viselkedik társai, családja előtt, miként viselkedik a munkában, közösségben és a világ előtt. Mert a világmindenség tetteink és gondolataink visszhangja.” Szép gondolat. S, hajh, ha legalább pár politikusunk, papunk hallaná és gyakorolná! Magunkról nem is beszélve.

Nagyon sok magyar szólás-mondás (Amilyen a mosdó, olyan a törülköző, például) szól arról, ami most következik: a fizika törvényeinek élő voltáról a társadalmi kapcsolatok területén is. “Az akció-reakció törvénye nem csak a fizika törvénye. Az emberi kapcsolatokra is vonatkozik. Ha jósággal cselekszem, én is jóságot kapok. Ha gonoszsággal cselekszem, gonoszságot fogok kapni én is. Amire nagyszüleink tanítottak bennünket, az a színtiszta igazság. Mindig azt kapod, amit másoknak kívánsz. Boldognak lenni nem a sors rendeltetése. Boldognak lenni, ez választás kérdése.” - idézem ugyancsak őszentségét, aki azt is mondta, hogy nincs olyan vallás, amely az igazság felett állna. Citálásának végén hadd álljon még itt egy intelme: “Vigyázz gondolataidra, mert szavakká fognak válni. Vigyázz szavaidra, mert tettekké fognak válni. Vigyázz tetteidre, mert szokásokká fognak válni. Vigyázz szokásaidra, mert jellemeddé fognak válni. Vigyázz jellemedre, mert az sorsodat fogja alakítani, és sorsod lesz az Életed.”

A napokban több embert hallgathattam meg. Méltatásokat, viszontválaszokat, köszöntőket mondtak. Egyik veretesebb volt, mint a másik. És mindegyik mögött ott álltak a nagyszerű tettek is. A Szent Adalbert díjas, öt „testvéres”, öt gyerekes elfogódott Dr. Velkey György, ki erdélyi, kárpátaljai, anyaországi gyerek-testecskét és lelkecskét egyaránt gyógyít, a Csanád Bála díjas Dr. Osztie Zoltán, ki határtalanná tette a KÉSZ-t, befonva a Kárpát-medencét, Tata polgármestere, Michl József, ki házigazdaként könnyes szemmel beszélt mély hitéről, a veretes magyar szavú és karizmatikus Havassy Bálint tatai plébános mind ilyen emberek. Náluk a gondolattól az életig sor maradéktalanul megvalósult. S kik mindannyian csak összefogózva, csak a Jóistennel együtt lebírható nehézségekről beszéltek. Mosolyogva. Mi meg arra gondoltunk: igen, ide ilyen emberek kellenek, nem mások.