Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Népszavazás-kalkulátor!
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
FIT
Európai Néppárt
ENP-ED MAGYAR DELEGÁCIÓ
Írj a magyar EP-képviselõknek!
Pesty László: Megsebzett Ünnep
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Árkád Szépirodalmi és Mûvészeti folyóirat
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
A szabad vasárnapért
Kismama bérlet
MTI
Magyar Krónika
Letölthető könyv:

Több írásból álló kötet, mintegy a közép-európai együttélés olvasókönyve.

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

Bevándorlás, népvándorlás? Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Közélet
2017. November 2.

Bevándorlás, népvándorlás?

Miért szállt inába a bátorsága az ellenzéknek az eddigi a nemzeti konzultációk során? Soha nem érveltek a kormány véleménye ellen, csak lebeszéltek a részvételről. Miért? Hiszen a távolmaradás szabad kezet ad a kormánynak, hogy a lakosság teljeskörű támogatására hivatkozhasson. Magyarázkodhatnak ugyan, hogy csak ennyien, meg annyian küldték vissza a kérdőíveket, hogy ez a választóknak csak egy töredéke. Minden ilyen magyarázgatás erőltetett, lényegtelen. Az ellenzék fél attól, hogy kiderül: nézeteit milyen kevesen vallják. A bojkottal legalább az a látszatot kelthetik, hogy a lusták és az érdektelenek mind az ő pártjukon vannak.

Ezzel azonban becsapják magukat. A választásokat a szavazók döntik el, nem az otthon maradók.

Állítják, hogy a kormány nem törődik a válaszokkal, hiszen azoknak nincs kötőereje. Emlékezzünk: az egyik nemzeti konzultáció megakadályozta, hogy minden magyar állampolgárnak legyen szavazati joga, a kiskorúakét pedig a szülők gyakorolják. Pedig számomra kedves ötlet, örültem volna, ha átmegy. A polgárok azonban nem támogatták elegen, a kormány elállt a tervtől.

A mostani konzultáció sikeres lesz, mert a feltett kérdésekre egyértelmű a felelet. Nem annyira a kormánynak mondjuk el a véleményünket, hanem messzebbre üzenünk. A kormány politikája ellen széles nemzetközi front állt fel. Készülnek a kötelező kvótákra vonatkozó jogszabályok, ezek nem feltétlenül várják meg a magyar választásokat. Most kell a világos üzenet arról, hogy a magyarok miként vélekednek a határőrizetről, a bevándorlók anyagi ellátásáról s a többi kérdésről. Legyen forgatónyomaték a kormány döntései mögött.

Az ellenzék a konzultáció csalárdságát is hangoztatja. A minap lezajlott egy televíziós vita, amelyben „független” műsorvezetőként Baló úr két állítást tett egymás mellé, bizonyítandó, hogy a kormány kiforgatja Soros György szavait. Az egyik állítás 2015-ből: Az EU-nak évente legalább egymillió menedékkérőt kell befogadnia a belátható jövőben. A másik 2016-os: A probléma átfogó kezelése biztosítaná évente legalább 300 ezer menekült biztonságos áttelepítését a Közel-Keletről. Nemcsak az említett műsorban, hanem számos facebook vitában, s egyebütt is lehet találkozni ezzel az érvvel: a papagáj kommandó szerint hazudik a kormány, hiszen csak 300 ezerről van szó, nem egymillióról.

Olcsó válasz volna rámutatni, hogy a legalább 300 ezer ember az lehet akár egymillió is. Súlyosabb, ha arra célzunk, hogy attól, hogy Soros György nem következetes, (durvában: hogy össze-vissza beszél), a lényeg nem változik meg. A két állítás nemcsak a számokban tér el egymástól. Az első általában beszél a menedékkérőkről, a második pedig csak a Közel-Keletet említi. De jönnek fekete Afrikából is. Észak-Afrika sem Közel Kelet. Bangladest ne is említsük.

A Baló féle számháború csak elterelő hadművelet. A lényeg nem a számokban van. Az Európai Bizottság kvótaterve két fontos szabadságot sért. Az egyénét, aki nem dönthetné el, hogy mely országba szeretne menni, és a tagállamokét, amelyek nem dönthetnének arról, hogy kik élhetnek a területükön. Ha egy menekültet például Litvániába küldenek, de ő Portugáliába szeretne menni, milyen jogszabályok alapján és hogyan fosztják meg a schengeni övezet fő jellegzetességétől, a polgárok szabad mozgásától? Az Európai Unióban egy kutyát sem szabad láncon tartani. Épp a menekülteket próbálnánk röghöz kötni, mint régen a jobbágyokat?

Alapvetően rossz tehát ez az elgondolás. Nem állítja meg a migrációt, hanem megvalósulása esetén is csak mederbe tereli. A tervekben évente ennyi vagy annyi bevándorlóról beszélnek. Sok millió sokra megy. Az ilyen mozgást a történelem népvándorlásnak nevezi. Népvándorlás söpörte el a Római Birodalmat, és népvándorlás pusztította el az indiánokat. Követhetjük a példát, de megpróbálhatunk ellenállni. A nemzeti konzultáció voltaképp erről kéri a döntést.

Surján László