Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Népszavazás-kalkulátor!
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
FIT
Európai Néppárt
ENP-ED MAGYAR DELEGÁCIÓ
Írj a magyar EP-képviselõknek!
Pesty László: Megsebzett Ünnep
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Árkád Szépirodalmi és Mûvészeti folyóirat
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
A szabad vasárnapért
Kismama bérlet
MTI
Magyar Krónika
Letölthető könyv:

Több írásból álló kötet, mintegy a közép-európai együttélés olvasókönyve.

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

Tűzbarát Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Közélet
2017. October 30.

Pálmai Tamás

Tűzbarát

   Nagyon szerettem és szeretek olvasni. Gyerekkoromban, mikor már ismertem a betűk jelentőségét, s a sorrendjüket is össze bírtam pászítani, gyakran nézegettem az otthoni tékánk könyvcímeit. Sok megragadt belőlük az agyamban. Az egyik ilyen Jan, Őrtüzek a pusztán című történelmi regénye, mely arról szól, hogyan tört be Nagy Sándor serege Közép-Ázsiába, és milyen hősi küzdelmet vívtak a szabadságszerető népek az idegen hódítókkal. Megjelenik a felkelt lakosság vezérének, Szpitamennek legendás alakja is. Róla meg a mi magyar hősünk jutott eszembe: „Mint ha pásztortűz ég őszi éjszakákon/Messziről lobogva tenger pusztaságon:/Toldi Miklós képe úgy lobog fel nékem/Majd kilenc-tíz ember-öltő régiségben.”

  No, igen. Az ember tudatalattija is ott jár ahol a szíve. A székely hegyek őrtüzeinél, melyek most, óraigazgatás után alig egy nappal meggyulladtak határokon túl is. Még itt, Békésen is. Az ilyen tüzek nemcsak a testet melegítik, hanem a lelket is. Gyerekkoromra visszatérve, mikor lovas kocsival vagy szánnal mentünk és ránk sötétedett, nem egyszer voltam szemtanúja a pásztortüzeknek. Borzongatóan vadregényesnek tűnt az egész, félelmetesnek és archaikusnak. Mert miről is beszélünk? A lexikonok szerint a pásztorok, a munkájuk, utazásuk során pusztában, erdőben éjjelezők enyhelyük mellett a puszta földön gyújtottak tüzet, ami nemcsak világításul, hanem szálláshelyük védelméül is szolgált a támadó vadakkal, vagy más támadókkal szemben, veszély esetén pedig felvillantása, felszítása a jeladás és a segélykérés eszköze is lehetett. Őrtüzeket gyújtottak őrhelyükön a katonák, vagy a különféle őrségre kivezényelt falusi emberek. Az őrtűz télen-nyáron égett. Ha szükséges volt, egy-egy szálláshely körül több őrtüzet is gyújtottak. A tűz melege a szálláson lévő jószágot, embert védte hidegtől, nyáron füstje tartotta távol az esti, éjjeli rovarokat, őrtüzek mellett készítették ételeiket is. Amíg a tűzgyújtás nehezebb, körülményesebb feladat volt, az őrtüzeket nappal sem hagyták kialudni, folyamatosan táplálták. Pásztor-szállásokon a szállás rendjéért felelős feladata volt megfelelő tűzrevalóról gondoskodni, azt tartalékban is felhalmozni. Alföldön például a kisbojtáré. A szállásra támadó vadakkal szemben a tűzből kikapott vagy a tűzben fellobbantott csóvákkal is védekezhettek. Különben az őrtűz a békés érintkezés helyéül is szolgált. A szállásra érkező idegeneket a tűz mellett fogadták, ott kínálták hellyel, a szálláson lakók is az őrtűz mellett időztek, heverésztek, szórakoztak munkájuk végeztével. Sajátos szokás volt, hogy az úton járó, összetalálkozó emberek, ha megálltak hosszabb-rövidebb pihenésre, beszélgetésre, nap közben is tüzet raktak, amivel jó szándékukat is kifejezésre juttatták.

   Eredete a szabadban éjszakázó pásztoréletben gyökerezik, ennek megfelelően mindenütt megtalálható, ahol az állatokat szabadban hálatták. A falkák mellett néha félkör alakban több pásztortüzet is raktak. Lángjában gyakran szalonnát sütöttek, kenyeret pirítottak. Télen melegedtek, nyáron tanyáztak, nótáztak mellette. Erdély egyes részein a pásztortűzzel gonosz szellemeket, járványt hozó démonokat igyekeztek távol tartani. A tűz tehát sohasem aludhatott ki. Ezt az Alföldön a kezdetleges tűzgyújtási eszközökkel magyarázták, Erdélyben pedig azt tartották, hogy a tűz kialvása balszerencsét jelent.

   Jelentjük a jövőnek: a tűz nem aludt ki. A balszerencse hiába ódalog erre. Mindig voltak olyan székelyek, magyarok, akik a legsötétebb diktatúrákban is őrizték a parazsat legalább, melyből bármikor tüzet lehet csiholni. Most kellett, ismét. Jelezni, hogy vagyunk, ott vagyunk, ahol kell és éberek is. Várunk mindenkit, ki baráti szándékkal melegedne, de ismerjük a láng használatának önvédelmi módozatát is.