Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Népszavazás-kalkulátor!
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
FIT
Európai Néppárt
ENP-ED MAGYAR DELEGÁCIÓ
Írj a magyar EP-képviselõknek!
Pesty László: Megsebzett Ünnep
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Árkád Szépirodalmi és Mûvészeti folyóirat
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
A szabad vasárnapért
Kismama bérlet
MTI
Magyar Krónika
Letölthető könyv:

Több írásból álló kötet, mintegy a közép-európai együttélés olvasókönyve.

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

Kritika-infláció Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Közélet
2017. October 29.

Surján László

Kritika-infláció

Ha egy kormányzó párt elveszíti a választást: megbukik. Nem szeretem ezt a szót, mert koránt sem biztos, hogy aki veszített, rosszul végezte a dolgát. Ha egy kormány jól dolgozik, de egy másik párt még jobbat kínált, a választók átpártolhatnak. A bukás szóval megbélyegezzük az esetleg egyébként jó teljesítményt is.

Felesleges persze hadakozni: a szóhasználat már annyira elterjedt, hogy aligha lehetne változtatni rajta. Most arra akarok rámutatni, hogy nemcsak kormányok bukhatnak. Már 2014-ben is az történt, hogy az ellenzék bukott, s mégpedig nagyot. Megbukott ellenzékiségből. Nem azért, mert a Fidesz-KDNP szövetség másodszor is kétharmaddal győzött. (Ha hinnék a közvélemény-kutatóknak, akkor mondanám, harmadszor is ez várható. De most nem a kormányoldallal akarok foglalkozni. A politikai életből teljesen kiszorított Kovács László klasszikus mondását sem szabad felejteni: nem közvélemény-kutatásokat kell nyerni, hanem választásokat.)

Miért buktak el? Mi az oka, hogy 2010 óta sem a Jobbik nem tud felnőni, sem a baloldal nem képes rendezni a sorait? Lehet egyik vagy másik lépésüket hibáztatni, ki lehet jelenteni, hogy ez vagy az a vezető alkalmatlan, de a kudarc magyarázata más. Egyetlen szóval ki lehet fejezni: hiteltelenség.

Az ellenzéknek az ország egésze szempontjából kulcsfontosságú feladata van. Rájuk hárul a kormány ellenőrző szerepe. A mindenkori kormányoldal biztosítja a kormány számára a kellő számú szavazatot, vagyis az ellenzéki zsargon szerint szavazógépként működik. Ez a „szavazógép” törvénnyé emeli a kormány akaratát, és védi a saját kormányát a támadásoktól. Nem helyes ugyan, de emberileg érthető: a kormánypártiság összekapcsolódik a mundér becsületének védelmével. A hibákra tehát érdemben csak az ellenzék tud rámutatni.

Márpedig hibátlan kormány nincs. Meri-e valaki azt állítani, hogy a harmadik Orbán kormány hibátlanul működött? Szerintem a miniszterelnök úr sem gondolja ezt. Megkapta-e az ellenzéktől azokat az időben jövő figyelmeztetéseket, amelyek segítették volna a hibák gyors kiküszöbölését? Egyáltalán nem. Közbe vethetné valaki, hogy minden héten a fejére olvasnak a kormánynak ezt meg azt, mit kívánok még? Nem sokat, csak azt, hogy igazak legyenek a vádak. De mit ér az a vád özön, amelyben még azért is a kormányt hibáztatják, hogy reggel felkel a Nap? 2010 óta kritika-inflációs időket élünk. Az elértéktelenedett, hiteltelen szavak hatástalanok. Ki a csuda volna képes a sok hamis vád között felfedezni azokat, amelyek valódi hibákat ostoroznak?

Miért a folyamatos vád özön? Még az első Orbán kormány idején történt, hogy megfogalmazott az ellenzék valami vádat, amiről tudni lehetett, hogy hamis, és azt is, hogy rövidesen ki is derül a hamis volta. Egy ellenzéki újságírótól megkérdeztem, hogy miért teszik ezt, hiszen nekik is tudni kellett, hogy a vád hamarosan megdől? A válasz őszinte volt: nem számít. Az emberekben csak az rögzül, hogy a kormány valami rosszat csinált. Egy csepp. Négy év alatt sok csepp lesz, s a végén a kormánynak mennie kell. Valóban: akkor a csepp kivájta a követ, 2002-ben, ha nem sokon is múlott, de kormányváltás lett. Most azonban nem csöppenként adagolják a vádakat, hanem dézsából öntik. Mint hajdani főpolgármester jelöltjük a jeges vizet. Azon még kacagtunk, ma oda sem figyelünk. Az ellenzéki víz úgy jutott a súlytalanság állapotába, hogy nem kellett vele az űrbe menni.

Nem kapta meg tehát az ország az ellenzéktől, amit joggal elvárt: a jobbító kritikát, ami kellene, hogy gyorsabban haladjunk előre. Hiszen nagyon messze vagyunk például még attól, hogy anyagiakban felzárkózzunk az úgynevezett európai színvonalhoz. Erre az ellenzékre tehát nincs szüksége az országnak, még ellenzéki pozícióban sem, nemhogy a kormánykerékhez lehetne engedni őket.

Ezért roppant nagy felelőssége van a kormány híveinek. Ha elbűvölve nézik a közvélemény-kutatók adatait, s kényelmesen hátra dőlnek, és azt a fáradságot sem veszik, hogy elballagjanak majd a szavazófülkébe, akkor egy talajt veszített, szellemiekben és erkölcsiekben megfogyatkozott alkalmatlan társaságot bíznak meg az ország felemelésével. A hazai ellenzéknek ugyanis sokkal, de sokkal több híve van, mint amennyit megérdemel. S ők, a dolog természete szerint el is mennek majd szavazni. Mert egy dolgot azért jól csináltak: gyűlöletkeltésből az ellenzék jelesre vizsgázott.

Időpontját nem tudom, de előbb-utóbb az MSZP politikatörténeti emlék lesz, néhány buzgó fiatal foglalkozik majd velük szakdolgozat írás céljából. De két maradandót azért alkottak. Ezeket magunkkal kell vinni: közkincsek. Az egyiket, Kovács László már elsüllyesztett pártelnök fent idézett mondását a közvélemény-kutatásról. A másik Kósáné Kovács Magda megfogalmazása: nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani. E két mondatnak ott kell állnia az MSZP virtuális sírkövén. Aminek a felállítását a 2010 óta folyamatosan zajló vádaskodás cunami, a kritika-infláció nagymértékben sietteti.