Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Népszavazás-kalkulátor!
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
FIT
Európai Néppárt
ENP-ED MAGYAR DELEGÁCIÓ
Írj a magyar EP-képviselõknek!
Pesty László: Megsebzett Ünnep
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Árkád Szépirodalmi és Mûvészeti folyóirat
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
A szabad vasárnapért
Kismama bérlet
MTI
Magyar Krónika
Letölthető könyv:

Több írásból álló kötet, mintegy a közép-európai együttélés olvasókönyve.

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

Bolond világ Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Közélet
2017. October 20.

Surján László

Bolond világ

Bolond világban élünk, az biztos. Mert van valami elképesztő abban, hogy egy pornólap tulajdonosa tíz millió dollárt ígérjen egy olyan információért, ami miatt a megválasztott amerikai elnök leváltható.

Hogy ez a jutalom piszkált fel néhány pszichiátert, vagy maguktól is ilyenek, nem tudom, de híre jött, hogy szerintük az elnök gyógyíthatatlan személyiségzavarban szenved, nárcisztikus. (Az ilyen ember mértéktelenül énközpontú, önszerető, a másik ember érzéseit, gondolatait nem veszi figyelembe. Magát olyan embernek tartja, akinek különleges jogai vannak. Kapcsolatai felszínesek, társaira azért van szüksége, hogy kiszolgálják, felnézzenek rá és elismerjék. Rövid ideig megnyerően is viselkedhet annak érdekében, hogy mások elismerését érezze.) Ez a nemzetnek kárt okoz, tehát le kell váltani.

Amerika az amerikaiaké, majd megoldják a maguk dolgát. Próbáljuk meg inkább a nárcisztikus személyiségzavar jegyeit nem egyes emberekre, hanem pártokra vonatkoztatni. Olvassuk így a leírást: Az ilyen párt mértéktelenül énközpontú, önszerető, a másik pártok érzéseit, gondolatait nem veszi figyelembe. Magát olyan pártnak tartja, amelynek különleges jogai vannak. Kapcsolatai felszínesek, más pártokra azért van szüksége, hogy kiszolgálják, felnézzenek rá és elismerjék. Rövid ideig megnyerően is viselkedhet annak érdekében, hogy elegendő szavazathoz jusson.

Nem, nem fogom megnevezni, hogy melyik pártot fedeztem fel a fenti bekezdésben. Semmi esetre sem azt, amelyik a „különleges jogot” a választóktól kapta. A megbélyegzésnél fontosabb, hogy találjunk jó módszert a diagnózis felállításához. Az énközpontúságot érzem fontosnak és jól felismerhetőnek. Az ilyen párt nem foglalkozik azzal, hogy bárkit is meggyőzzön a maga jó voltáról. Képviselői pártjukat és önmagukat is tökéletesnek tudják, és elvárják, hogy ezt mindenki el is ismerje. Üzeneteik tehát nem önmagukról szólnak, nem azt akarják bizonyítani, hogy ők jók, hanem azt, hogy jobbak. Ezért a többiek rossz voltát hangoztatják. Ezek a pártok tehát nem magukról beszélnek a kampányban, hanem a többiekről.

Egy vidéki kampánygyűlésen történt, még 1998-ban, hogy miutá na jelölt elmondta a mondókáját, felállt egy atyafi, és azt mondta: Magára fogok szavazni. Nem azért, amit mondott, hanem azért, amit nem mondott: egy rossz szava nem volt a többi jelöltről.

Azt javaslom tehát minden pártnak, hogy saját terveivel és az emberek problémáival foglalkozzon, s ne a többieket szapulja. Nem féltem a magam kedvencét, hogy e tanácsadás miatt erős lenne a verseny. A nárcisztikus ember nehezen, a nárcisztikus párt pedig egyáltalán nem gyógyítható. Pedig tudhatnák: ami valaminél jobb, még akár rossz is lehet. Ezért, mint választó a jó pártot keresem, nem a másokhoz viszonyított jobbat.

Bolond világ, amelyben a demokrácia világméretű őrzői képtelenek elviselni egy választás eredményét. Trump lehet, hogy nem jó, de ő volt a jobb. Nekünk most könnyebb a helyzetünk. Jó pártot kell választanunk, s a mindig mindennek ellentmondókat talán be sem kellene engedni az ország házába. Hiszen nemekből nem lehet országot építeni, csak igenekből. A rosszra, a bajra, a veszedelemre kell nemet mondani. Az ország építésére igent. Legyen szó hídról, vonatról, múzeumról, kórházról, családtámogatásról vagy óbudai gátról. Mit lehetne kezdeni azokkal, akik ezt fordítva teszik? A bolond világ részei ők, s mi tudjuk, bolond lukból bolond szél fúj.