Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Népszavazás-kalkulátor!
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
FIT
Európai Néppárt
ENP-ED MAGYAR DELEGÁCIÓ
Írj a magyar EP-képviselõknek!
Pesty László: Megsebzett Ünnep
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Árkád Szépirodalmi és Mûvészeti folyóirat
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
A szabad vasárnapért
Kismama bérlet
MTI
Magyar Krónika
Letölthető könyv:

Több írásból álló kötet, mintegy a közép-európai együttélés olvasókönyve.

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

Szent Hedvig sziléziai hercegnő Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Kultúra rovat
2017. October 15.

Szent Hedvig sziléziai hercegnő

Andechs-Meráni, Barbarossa Frigyes császártól hercegi rangot kapott családban született 1174 körül. Egyik testvére, Ágnes, a francia király, a másik, Gertrúd II. Endre magyar király felesége volt. Így Hedvig Árpádházi Szent Erzsébetünk nagynénje. Neki is királyi férjet keresett a család. Addig pedig, míg a megfelelő embert megtalálják a szülők, hogy gondoskodjanak leányuk rangjához illő neveltetéséről, és műveltség megszerzéséről Kitzingben bencés apácák kolostorába küldték. Itt 12 éves koráig élt, és életrajzíróinak elbeszélése szerint a „Szentlélek iskolájába” járt, megtanulta az erények gyakorlását, amellett, hogy, mint korában a férfiak is kevesen, kiválóan elsajátította a latin nyelvet, a Szentírás ismeretét.

A vőlegényt, I. Boleszláw fiát, Henriket a lengyel tartományok között önálló sziléziai hercegségbe követte. Megszerették, segítették egymást. Hét gyermekük született, közülük hatot sorban eltemetett. Henrik politikai elgondolása volt telepes falvak létrehozása, de az eredmény, hogy a betelepített németek új hazára, otthonra találtak, az Hedvig törődő szeretetének, gondoskodásának köszönhető. Belátva, mit kapott kolostori neveltetésével a Henrik elődjei által már alapított férfi szerzetesrendek mellé 1202-ben Trzebnicában saját vagyonukból ciszterci apácáknak kolostort létesítettek férjével, melynek feladata a leányok nevelése lett. A nővérek Bambergből érkeztek, vezetőjükkel Petrusszával, az ő gyermekkori mesternőjével. Ő kezdeményezte Szilézia első ispotályának létrehozását a mai Wroclawban, majd leprás otthon megnyitását Neumarktban. Napjait az irgalmasság testi és lelki cselekedetei töltötték ki. Saját kezével osztotta az alamizsnát, ápolta a betegeket, mindegyikükben Krisztust szolgálta. Ami társadalmi rangjához nem illett, kopott köpenyben, és mezítláb járt a szegények között. Ikonográfiájában általában hóna alatt egy pár cipővel ábrázolják. A legenda szerint a gyóntatója csináltatott neki egy pár cipőt, hogy hordja. Mert nem akart az engedetlenség bűnébe esni, hordta is, de nem a lábán, melynek nyomán a legenda szerint még a hó is megolvadt, és így a lábnyomába lépő szegények nem dideregtek.

Hedvig az, aki utánam akar jönni krisztusi felszólítás szerint felvette keresztjét. Sok szenvedést élt át, míg 1243. október 14-én a trzebnicai kolostorban, halálos ágyán felvette fejére unoka húga Erzsébet által viselt fátylat, hogy abban jelenhessen meg a minden emberért megfeszített előtt.

A kiváló szociális érzékenységű, emberszeretetben is kimagasló Hedvig a nagy misztikusok rokona is. Legendája szerint: „Egy alkalommal elmélyült imádságban térdelt a trebnicai kolostor templomának feszülete előtt. Egyszercsak a feszület megmozdult, a megfeszített jobb karja eloldódott a keresztről, átölelte Hedviget, és megáldotta. Az Úr így adta tudtára, hogy meghallgatta imádságát.” Sírja mellett hamarosan történni kezdtek a csodák. Ezért is halála után szűk negyedszázaddal 1267-ben IV. Kelemen pápa szentté avatta.