Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Népszavazás-kalkulátor!
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
FIT
Európai Néppárt
ENP-ED MAGYAR DELEGÁCIÓ
Írj a magyar EP-képviselõknek!
Pesty László: Megsebzett Ünnep
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Árkád Szépirodalmi és Mûvészeti folyóirat
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
A szabad vasárnapért
Kismama bérlet
MTI
Magyar Krónika
Letölthető könyv:

Több írásból álló kötet, mintegy a közép-európai együttélés olvasókönyve.

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

Rekeszek Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Kultúra rovat
2017. September 20.

Pálmai Tamás

Rekeszek

Általánosságban korlát, falak, kerítés, gát, által képezett zárhely. Zárt hely tehát, de nem elzárt, bármikor kinyitható, a tartalma használható. És arra is jó, hogy óvja, s ha kell, el is rejtse a külvilág, a rosszakaratú, sanda szándék, a kandi szem elől a féltett tartalmat. Olykor el is feledkezhetünk róla, s talán sosem használjuk a benne felejtett értékeket. Ám van helyzet, amikor automatikusan kinyílik, és hihetetlen dolgokat eredményez felbukkanása.

Így történhetett azzal az emberről, akinek létezéséről volt népjóléti miniszterünk adott hírt minap: „Tegnap halt meg 77 évesen Stanislav Petrov. Ha tudod ki volt, gondolatban tisztelettel meghajtom a fejem előtted. Híre, neve hozzám csak most, halála alkalmából jutott el, pedig alighanem neki köszönhetem, hogy élek. Óriásit alkotott ő, még 1983. szeptember 26-án, azzal, hogy nem tett semmit. Azaz nem jelentette feletteseinek, hogy a szovjet rakétavédelmi rendszer jelzése szerint ballisztikus rakétákat indítottak el az amerikaiak a Szovjetunió felé. Úgy ítélte meg, hogy ez csak tévedés lehet: egy valódi támadást sokkal nagyobb erőkkel kell végrehajtani. Ha a szabályzat szerint jár el, a szovjet válaszcsapás megindul, és benne vagyunk akár az egész Föld elpusztításával járó atomháborúban. Később elmondta, hogy valami belső hang, egy megérzés bírálta felül benne a számítógépek jelzéseit.” Azaz talán épp az általa tagadott Jóisten nyitotta ki a lelkében azt a rekeszt, amelynek eddig fel nem ismert tartalma megállította a telefon felé nyúló kezet.

   A lélek rekesze a test, az észé az agy, a szereteté, a szerelemé a szív, szoktuk mondani, kicsit megszokásból. Ha elgondolkodunk rajta, már sokkal bizonytala-nabbak leszünk, és hajnalig tudnánk vitázni e témáról. Nagyfiam - ki egy nehéz út igen rázós szakaszán van túl épp - említette a múltkor, hogy az ugyan segítő, de nagyon kemény szerek gyötörte testéből, berzsenyiesen („A szilaj lélek rekeszét kitörvén a nap útján túl magasan csapongott.”) szökött meg pillanatra lelke és katartikus módon szakajtotta rá az érzést: ő székely. Úgy tört elő a rejtett rekeszből a felismerés, hogy meglett férfi létére elsírta magát.

És rekeszt használ a fotós, az operatőr, rekeszben lehet a virág magja, rekesszel - értsd gát - zárjuk el a vizet, védjük házaink, ebben tartjuk dolgaink (polc, fiók, szekrény, stb.), de ilyen rekesz a pince és a padlás is, no, meg a kamránk, s a példák sora szinte végtelen. Az imént meg rekeszbe tettem (zárójelbe) pár szót.

A rekeszek hasznosak tehát. A szerszámosládákat is rekeszekre bontják, hogy könnyebben lehessen megtalálni bennük a dolgokat. De mi a helyzet a hitünkkel, lelkiségünkkel? - kérdezték minap protestáns barátaink. Rekeszbe zárjuk, és csak néha vegyük elő? „Sajnos vannak, akik csak vasárnaponként viselkednek igaz emberként, a hét többi napján a szent haragot képviselik, vagyis a hitüket külön rekeszben tartják.” Van benne igazság. Pedig tudhatjuk: mit sem ér az egy órás, misényi, istentiszteletnyi hit. Az számít, mit teszek a hét többi 167 órájában. Milyen elszántsággal, mekkora lélekkel, milyen példát mutatva sáfárkodok napokra, órákra, percekre lebontott, kirakatba kitett mindennapi életemmel? Ismerem-e, becsülöm-e matrjoskás rekeszeim? Magam, családom, szülőföldem, választott településem, országom, népem, nemzetem, anyanyelvem, földrészem, világom, hitem polcait, fiókjait rendben tartom-e?

Sorsdöntő dolgok ezek a mai zilált korban, hol épp mi, Európa maradék végváracskáiban élők vagyunk lassan az egyetlen gátja annak az agyament tervnek, mely összes, még rejtező rekeszfalunk áttörvén agyatlan egyen masszává kavarná, silányítaná messze nem ideális, de még épp élhető világunk. Használjuk hát rekeszizmunk, vegyünk nagy levegőt, s engedjünk szabad teret annak, amit székely és magyar észnek, s virtusnak hívnak. Mert egy „keresztalja” vagyunk.