Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Népszavazás-kalkulátor!
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
FIT
Európai Néppárt
ENP-ED MAGYAR DELEGÁCIÓ
Írj a magyar EP-képviselõknek!
Pesty László: Megsebzett Ünnep
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Árkád Szépirodalmi és Mûvészeti folyóirat
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
A szabad vasárnapért
Kismama bérlet
MTI
Magyar Krónika
Letölthető könyv:

Több írásból álló kötet, mintegy a közép-európai együttélés olvasókönyve.

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

Nézd el a sértést Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Közélet
2017. September 18.

Surján László

Nézd el a sértést

Általános vélekedés szerint az Újszövetség a szeretetre alapul, míg az Ószövetség sokkal keményebb, szemet szemért, fogat fogért szemlélettel nézte a világot. Ez bizonyos fokig igaz, de nem egészen. „A düh és a harag egyaránt utálatos, csak az ragaszkodik hozzá, aki bűnös. Aki bosszút áll, azon bosszút áll az Úr is, kemény számadást tart vele bűneiért. Bocsáss meg a másik embernek, ha vétett, imádkozzál, és neked is megbocsátják vétked.
Aki más emberre konokul haragszik, hogy keres Istennél gyógyulást magának? Aki nem könyörül meg embertársán, a saját bűneiért hogyan imádkozik? Jóllehet ő csak ember, kitart a haragban, és ugyanakkor bocsánatot kér Istentől?! – hát az ő bűneiért ki ad elégtételt?
Gondolj a végső dolgokra, hagyd a gyűlölködést, gondolj halálodra, s tartsd meg a parancsokat. Gondolj a törvényre, ne gyűlöld embertársadat, gondolj az Istennel kötött szövetségre, s nézd el a sértést.” 
Olvasható mindez a Sírák fia könyvében. (Sir 27,30-28,7)

Nézd el a sértést, olvassuk a felszólítást. Sajnos könnyen megtesszük ezt, ha az általunk elkövetett sértésről van szó, de megkeményedik a szívünk, ha minket sértenek. Sértés sértést, bántás bántást követ, s az ördögi körből nehéz kitörni. Mi itt Közép-Európában épp ebben a bajban vagyunk. Az óvodás gyerekek veszekedéseinek központi kérdése: ki kezdte.

Széchenyi István a Kelet Népe című munkájából ez elég világosan kiderül.

Mind addig, míg tótnak, németnek 'sat. apárul fiúra átszállt bizony már igen rosz szagú ereklyeként csak azt pengetik fülébe, csak azt törik meg nem szünőleg orra alá, hogy a' tót nem ember, graeca fides nulla fides, és a' svábot elijesztő vázként már a' gyermeki velőbe csepegtetik be mint valami felette ocsmányt; mind addig, míg illy 's számtalan efféle, émelygést okozó, nem könnyen mondhatni «hová: büntető vagy őrült-házba inkább illő» tettei 's agyafurtságai némi kormányozni csekély magukat nem tudó, 's még is nemzeteket reformálni akaró elbízottaknak a' divatbul gyökerig ki nem kopnak, mi egyedül a' köz megvetés mindent lesujtó hatalma által történhetik; mind addig ne követeljünk hozzánk hajlamot, vagy éppen irántunk őszinte részvétet. Mind ez csak az időnek lehet munkája, de korántsem a' magára hagyott időnek, hanem azon jövendőnek, melly köz alkotmányi kifejtés által, a' csinosodásnak magasb fokára is emeli a' magyart.”

Nem könnyű olvasmány, de a nehéz szöveg, a bonyolult körmondat talán épp arra késztet, hogy alaposan belegondoljunk a mondanivalójába.

Szlovák, román részről gyakran találkozunk azzal a nehezteléssel, hogy mi „államalkotó” magyarok lenéztük őket. Mivel ma a legtöbben nem így vagyunk ezzel, őseink nevében is visszautasítjuk ezt. De lám, a legnagyobb magyar maga is elismeri a vádat. A „tót nem ember” kifejezést a krumpli nem étel kiegészítéssel magam is hallottam gyerekkoromban. Széchenyi kizárná a közéletből azokat, akik lenézik a nem magyar ajkúakat (divatbul gyökerig ki nem kopnak). Ez szerinte a köz-megvetés mindent lesújtó hatalma érheti el. Amíg ezt el nem érjük, addig nem várhatjuk, hogy az érintett népek őszinte barátaink legyenek. Ez pedig magától nem következik be, ezen munkálkodni kell.

Százhetvenhat éve tehát akadt magyar, s épp a legnagyobb, aki szerint a többi nemzet lenézése csak bajt hozhat ránk. Ma gyökeresen más a helyzet, de a sebek, amelyeket a XIX. század ejtett, a szomszédokon és a XX. rajtunk, nem hegedtek be, hiszen aljas politikai okból mindig akadt, aki megpiszkálta. Mi pedig, az általunk elkövetett sértések tényét is tagadjuk, ezáltal a gyógyulást elősegíteni nem tudjuk, igaz, a mi testünket is sebek borítják.

Lehet, hogy épp sebeink kölcsönös feltárása indítja meg a gyógyulás folyamatát? Lehet ez a jelenleg inkább újabb sebek osztogatásával fenyegető centenárium pozitív hozadéka?


 
instagram wordpress download burun estetiği ElektronikSigara hacklink elektronik sigara hacklink satış