Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
BDSZ
Európai Néppárt
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
MTI

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

Laudáció - Dobos Marianne köszöntéséhez Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Kultúra rovat
2017. September 11.

Drága Marianne, Tisztelt Hölgyeim és Uraim, Kedves Megbékélők!

Remélem, elfogadják tőlem az utóbbi megszólítást – úgy érzem, az alkalom helyes és megfelelő kifejezése ez, hiszen mi más, mint a megbékélés és együttműködés érzése, óhaja hozta volna Önöket ide, ma este[1], a Charta XXI Megbékélési és Együttműködési Mozgalom ünnepére; Dobos Marianne köszöntésére? Az a megbékélés, melyre hivatkozva most, hogy kicsit profán legyek, mintegy negyedórás türelmet kérek önöktől; próbáltam mondandóm „rövidre vágni”, de hát hetvenöt esztendő csak megérdemel tizenöt perc hírnevet, nem? És az a megbékélés, mely most és mindörökké, akár a történelem és/vagy történelmek kezdete óta a legfontosabb üzenet maradt mindig az utódok felé, az utókorok világának. A megbékélés békéje, a békévé oldódás megbékélése.

Az egyetlen lehetőség.

Vagy, ahogyan egy mély szépségű himnusz szól erről: „Amikor a földre jöttünk, az igaz életre születtünk, / s ehelyett bűnben éltünk, háborút, viszályt gerjesztettünk! / Egymás ellen de sokat vétkeztünk! / Kívántuk szomszédaink földjét, elvettük jószágát és kincsét! / Gyilkoltunk rabló birtokvágyból, s nem féltünk a hazugságtól! / S ki befogadott, kiűztük házából! // Nagy Istenünk, ki vagy fönn a mennyben, / Hozzád talál majd végül az ember! / Te vagy, ki mindent alkottál, és gyermeked minden élet, / megbékél hát s megtér az ország s nemzet! A földi néped!" Vígh Kristóf zeneszerző saját szövegére írt békehimnuszából idéztem itt, mely a beremendi Megbékélés Kápolna fölszentelésén hangzott el, 1998 pünkösdjén. A kápolna története egyébként, kicsit most eltérek a tárgytól, talán nem mindenki előtt ismeretes.

Kettős emlékállítás – a délszláv háború áldozatainak emléke és a Beremendről kitelepített svábok emléke előtti főhajtás – jegyében épült, alapítási szándéknyilatkozatából hadd idézzek föl most egyetlen mondatot: „Beremend Magyarország legdélibb települése, már több mint fél éve együtt élünk a menekültekkel és a háborúval”. S mit is tettek ők, már akkor? Hogy Surján László minapi írásának metaforájára utaljak: bizony, a keresztények följöttek a kazamatákból, megépíteni menekült keresztény testvéreik kápolnáját. Az összefogás szép példájaként citáltam ide ezt a gesztust; kissé olyan legyen ez az este, általa, mint maga az érzésbe, a szóba vetett hitünk – noha, nem is meglepő váltásként, hisz ismer, ki ismer, leszek én ma és itt is rezignáltabb, kevésbé ünnepélyes.

Mert, amikor nemes célról beszélek, és főhajtásra kérem Önöket Dobos Marianne előtt, beszélnem kell arról: ismerniük kell azt a hatalmas elszántságot, kitartást, sokszor emberfeletti teljesítményt, mellyel végezte és végzi gyűjtő- és kutatómunkáját; toborozza kevés számú segítőit ahhoz az alapos munkához, mi számos értéket mentett át hozzánk, évtizedek mélyéről, s menti, juttatja a sok évtizeddel utánunk érkező időkbe. Remélem, lesz még, aki rátalál arra, lesz még oly „posztulátorka”, aki ránk talál akkor. Én erről a munkáról szeretnék most szólni, s mielőtt Dobos Marianne tetteit részletezném, engedjék meg, hogy az előző programpontra is visszautaljak; arra a kötetre, Virth László remek összehasonlító monográfiájára, melyről ma ugyan bőséges, de aligha elegendő szó esett eddig, mégis, két idézetet ideemelnék abból. Az első mondat – Kodolányi Jánostól – a kötet egyik mottója: „Iszonytató az a gőgős részvétlenség, amellyel a jómódú a szegényt lenézi.”  A második pedig a szerzőtől származik, műve végszavából emelem ki „Az eszme, amit forrásaink képviseltek, ma is aktuális. Aktuális, mert létezik egy bizonyos új autokrácia és buta uraskodás, ami ma is kaszthatárokat vonna a nemzet testén belül. Aktuális, mert az élvezetekre és fogyasztásra beállított világban egyre idegenebb az áldozatvállalás, ami pedig igényként van jelen a hivatkozott életművekben.” Igen: lényeges, és igen, borzasztóan aktuális üzenet ez – kéretik eltűnődni fölötte. S látni, ennek fényében azt a nem ritkán értelmetlennek tűnő, az egyén személyes anyagi és egészségi egyensúlyát megpróbáltató, azt kockára tévő vállalkozást, mely Dobos Marianne több évtizedes kitartása mögül rajzolódik elénk – ha odafigyelünk arra.

Azt, az idő szűkössége miatt, most kerülném, hogy részletesen elsoroljam: ki mindenki szerepel eddigi életműve húsz kötetében; portrékban, életutakban, interjú-gyűjteményekben; de egy nevet azért megemlítek: Lengyel Alfonzét. Ezt a nevet egy tunéziai múzeum kertjében emléktábla örökíti meg, láthatta sok tízezer magyar turista, arra jártában, én magam is lefotóztam, de csupán Marianne munkáiból ismertem meg a tábla mögött húzódó emberi sorsot. Ahogyan egy teológus hallgató máskor Marianne munkáiból ismerte meg azt az atyát, kinek a nevét őrző emléktábla előtt sok évig majdhogynem közömbösen haladt el. Tudják, bár megy az idő, de elidőznék itt pár mondat erejéig, mégis. Hogy érteniük kell, s értenie kell másoknak is, financiális döntéshozóknak, azt, hogy mit jelent az a szó: személyes áldozatvállalás.

Sok száz a családtól, önmagunk testi-lelki harmóniájának őrzésétől, de akár csak közösségi, gyülekezeti részvételtől elvont munkaórát.

Mi rejtőzik, például, Kelemen Didák s az ő élete nyomán feltáruló Wojtech Topolinski életének feltárása, elénk állítása mögött? Sokszor lehetetlennek tűnő kutatómunka levéltárak alig ismert tartalmú polcain, a fellelt dokumentumokat megerősítő más, hasonló dokumentumok nyomainak felkutatása, baráti kapcsolatok szívós kiépítése távoli levéltárak munkatársaival, kitartó telefonhívások, e-mailek láncai, és nagyon drága könyvek beszerzése, hiszen elengedhetetlen forrásmunkák, de hazai közgyűjtemények számára korábban mégsem voltak beszerzésre méltóak; marad a sokszor megterhelő önerő előteremtése; és összevetés, összevetés, a dokumentumok elengedhetetlen összeolvasása egy szintén önkéntes munkatárssal s akkor alig ejtettem szót a technikai eszközök családi kasszából történő pótlásáról, hiszen mikor ne menjen tönkre egy számítógép, ha nem a munka intenzív szakaszában; mikor „szálljon el” egy merevlemez, ha nem akkor, amikor szükségünk lenne annak tartalmára; s mikor törjön szilánkokra a bokánk, vagy kerüljünk esetleg szívsebészek műtőjébe, ha nem a munka első összegző fázisában; s akkor, ha mindenen úrrá lettünk, s kész a kézirat, akkor derül ki: sehol sem tartunk.

Kell, mert kellene egy hozzáértő szerkesztő, korrektor, baráti áron dolgozó nyomda, és terjesztő, és tudósítás a munkáról – és nincs mellettünk senki, aki ezt kellően átlátja és megszervezi. Mondhatnék néhány példát a valóságról – de inkább más alkalommal. Ha lesz.

Bevallom, itt valóban „kihúztam” mondandómból több bekezdésnyi személyes tudósítást olyan kézirat-hagyatékokról, melyek feltárása a magyar múlt s azon belül a magyar keresztény művelődéstörténet fontos fejezetét képeznék; feltárásuk, eddig, mondjuk így, érdeklődés hiánya miatt maradt el – aki elsősorban elvégezhetné, legyünk őszinték, nem volt olyan kitartó, vagy talán áldozatkész, egzisztenciálisan felkészült, hogy ennek kedvéért sok száz munkaórát, heteket, hónapokat vonjon el a családtól, önmaga testi-lelki harmóniájának őrzésétől, de akár csak közösségi, gyülekezeti részvételtől. Sok, nagyon sok értékes hagyaték sorsa múlik ezen, sok történelmi adalék elkésett feltárása – mert azok, akik jót gondolnak, sokszor ők is szem elől tévesztik a megfelelő és hasznos jót. Elfelejtik, hogy jót – jól.

Jean Monnet nevével invitáltuk ide ma önöket, nos, idéztem én már itt az ő egyik híres mondatát: ha elölről kezdhetném, a kultúrára összpontosítanék. Csak a kultúrára. Lényeges, borzasztó lényeges mondat ez. Gondoljanak bele egy pillanatra Dobos Marianne életművének tartalmába. Politikai és társadalmi eseményeket örökít át s jelenít meg, teszi úgy, miképp valaha a szájhagyományok útján jutottunk hozzá eleink krónikáihoz; ő persze már tiszta s ellenőrizhető forrásokra hagyatkozva; s mi a történetek legfontosabb közös ismérve? Kulturális identitásunkra hat, valamennyi. Azt táplálja, azt erősíti – hisz nyelvünkben élünk, s nyelvünk himnuszt, szózatot, zsoltárokat, verseket – s nem politikai programbeszédeket suttog önmagának, ha már végképp fogyni látszik minden remény. Dobos Marianne egyik kutatása – hogy ne tűnjek csapongóbbnak a kelleténél – hogyan is kezdődött? Kíváncsi lett, na jó, ennél több, hisz mély érdeklődés ébredt benne Kelemen Didák élete iránt. Miért is? Népénekekben, fohászokban, a keresztény kultúránk teljességét jelentő népi emlékezetben őrzött Kelemen Didák alakja, vagy valamely korabeli egyház-politikai utalás, esetleg Pázmány Páter és Kelemen Didák beszédeinek textusbéli hasonlóságai vonzották? Nyilvánvalóan az előbbi megközelítés áll közel az igazsághoz.

S Topolinski atya – miért is? Mert, mondjuk ki, a keresztény hit megtartására évezredek óta ható s adott pillanatban eltéphetetlennek bizonyuló hitvallást látott megfényesedni egy keresztény kulturális küldetés nyomon követése során. Igen: emlékezetünkbe, közös nemzeti emlékezetünkbe, a történések kulturális lenyomata rögzül; minden hősiesség, elgyávulás, győzelem, vereség kultúránk erejét csökkenti, vagy növeli, s ez a nemzetek közötti összekapaszkodás, megbékélés egyetlen járható útja is. Hiszen, ismét Dobos Marianne műveibe pillantok, gondolatban, s mit látok abban? A megvallatott múlt olyan állomásait, melyekben politikusok, uralkodók, törvények, határok, háborúk, fegyverszünetek jöttek-mentek, s mi maradt egyetlen tanulságként? Sem tartós győztes, sem tartós vesztes nincs, hiába a dalok a tartós békéről; mert kiegyensúlyozott s valóban tartós békét egymás nélkül nem köthet győztes és vesztes.

* *  *

S a közös béke közös nyelve a zene, az irodalom, a szakrális szertartásrend, melyekben tudjuk, ha más-más nyelven is mondjuk, a közös szavakat. 

Talán messze kalandoztam, de azt gondolom, érthető, mire gondolok s utalok, amikor Dobos Marianne kitartó, szívós, áldozatos munkájának ismertetése helyett s mellett annak „civil” hátteréről szóltam. Fontos, lényeges, elhanyagolhatatlan momentum ez – amikor fejet hajtunk munkássága előtt, én, s arra kérem önöket, ne maradjak ezzel egyedül, én merem használni ezt a kifejezést főhajtás közben: ez, kérem, önmaga örömteli, boldog boldoggá avatása. Arról a fantasztikus kitartásról értesülünk, munkáit figyelve, mely maga a szolgálat; egy olyan küldetés, amit, kis parabolaként, Wojtech Topolinski egy félmondatával: „..magán úton fogok törekedni, titkosan megtudni, milyen tiszteletnek örvend szentünk Lengyelországban, mi történik az ő sírjánál….” húzhatunk alá. Ez a megjegyzés nem Kelemen Didák történetéhez kapcsolódik; az atya posztulátori teendőinek másik céljára utal; de én itt általános példaként említem; hiszen pontosan jeleníti meg a lényeget. Hogy nem csupán a levéltárak tartalma s a nép emlékezete, hanem a kettő együttes jelenléte, a hír, a hírünk továbbélése utódainkban, ami fontos. Ez a szolgálat lényege, ez Dobos Marianne szolgálatának lényege, ez maga a szolgálat – mert a megbékélés elengedhetetlen feltétele egymás megismerése, szubszidiaritásunk tiszteletben tartása és tartatása, a közös múlt és közös jövő érdekében nem a legkisebb, de a legnagyobb, az egyetlen közös többszörös előtti alázat. S persze a szolgálatot végzők munkájának kézzel fogható segítése; nem szemérmetlenség erre is utalnunk, hiszen maga Topolinski is – egy szerény utóiratban – azért az utazása további céljait összefoglaló leveléhez odaírja, szerényen: „Ha legálisan tudnék több pénzt kapni, akkor kérném szépen.

A záró gondolatok egyikeként kis játékra hívom Önöket. Holnap este, kérem, gondolják végig, vegyék sorra, mivel töltötték a tegnap estét, ami, ugye, e pillanatban még a ma, még a jelen. Gondolják végig, emeljék ki a legfontosabb üzeneteket, megfigyeléseiket, majd holnapután – történelmi szempontból ugye milyen beláthatatlan idő ez – üljenek le beszélgetni valakivel, akivel együtt érkeztek, vagy itt ismerték meg, s már együtt tegyék ugyanezt. Vegyék sorra, mi is történt itt tegnapelőtt. Mi az, amire tényszerűen emlékeznek, s mi az, amire már emberi léptékkel ilyen rövid idő alatt rárakódott a hozott s szerzett előítéletek, tapasztalatok, figyelmetlenségek páncélja. Ha komolyan veszik s játsszák le ezt a játékot, talán érteni fogják: miért tűnik olykor valóban lehetetlennek a megbékélés és együttélés szolgálata. S talán mindennél pontosabban fogják érteni Dobos Marianne-t, azt a szolgálatot, amit ő maga így ír le, így fogalmaz meg: „….érzelmi motiváltságom: az ismeretlen áldozat előtti főhajtás, a szenvedő ember iránti végtelen tiszteletem és szeretetem. Eredjen bárkitől, történjen bármikor és legyen bármilyen az, de az irgalmatlanság minden áldozata iránt a szívemben azonnal irgalom ébred. Amiben a legkisebb olyat találom, amihez a magam jóvátételének homokszemét hozzáadhatom, és azzal valamelyest könnyíthetek a körülöttem lévő szenvedőkön, azt megpróbálom meg is tenni. Ha lehetőségem adódik. Az interjúköteteim pedig azért készültek, hogy azokban próbáljam meg a sok jóvátehetetlent legalább a hogyan is történt történelmi valóságnak megfelelően unokáinknak is tovább mondani.”

* * *

Hatalmas munkát végez. Csöndes pironkodással adom át, e munka elismerése-  és köszönetesképpen ezt a szemérmetlenül szerény kifejezését tiszteletünknek és megbecsülésünknek, azzal a zárómondattal, mely egyben egy kinyíló ajtó is munkásságának teljességéhez. A katolikus Topolinski atya a nácik, a fasizmus embertelenségének áldozatává vált, miként számos más felekezethez tartozó igehirdető; akik, a halál felé menve, megbékéltek egymással, s méltóságot, Krisztus méltóságát s igazát üzenték a jövendőnek. Közöttük volt Varga Zsigmond református lelkész, tanúságtevő, kinek jelmondata – non videri, sed esse – mai napig csontunkba, húsunkba, szívünkbe hatoló üzenet. És üzenete a mai napnak; üzenete annak a megbékélésnek, melyért Dobos Marianne oly kimondhatatlanul sokat tesz; s üzenete, ne feledjük, a megbékéléshez vezető út eszméjének.

Non videri, sed esse.

Nem látszani, hanem lenni.

Drága Marianne, Mariannunk, köszönjük, köszönöm a Charta XXI Mozgalom nevében. 

Tamási Orosz János


[1]    Elhangzott a negyvenkettedik Jean Monnet esten, 2017. szeptember 11-én, Dobos Marianne születésnapi köszöntőjén.

 
instagram takipçi instagram takipçi free followers for instagram instagram takipçi satın al instagram free followers free instagram followers instagram takipçi kasma instagram beğeni hilesi cheat follower for instagram instagram giriş instagram free follower twitter begeni twitter takipci smm panel sosyal medya paneli instagram takipçi hilesi instagram takipçi hilesi Bahçeşehir Escort Ankara Escort Keciören Escort Ankara escort istanbul Escort Beylikdüzü Escort izmir escort Eryaman Escort izmir Escort Ankara Escort ANKARA ESCORT istanbul escort ankara escort Bahçeşehir Escort ankara escort Beylikdüzü Escort Ankara Escort Kadıköy Escort izmir escort sex izle beylikdüzü escort İstanbul Escort Ataşehir Escort Sincan Escort Çankaya escort Kartal Escort Ankara Escort Antalya escort ankara escort Maltepe Escort Altyazılı Porno sarışın porno Pendik Escort Eros Porno HD Mobil Seks Altyazılı Porno izmit escort Pendik escort escort ankara bayan Ataşehir Escort Escort izmir movies Escort Agency London Movie istanbul escort İstanbul escort escort bayan Esenyurt escort bayan Mersin Escort Ankara Eskort Kızlar ankara escort Escort ümraniye Escort kartal Escort kartal Ankara escort bayan izmir escort Watch porn videos escort mersin Avcılar escort Escort maltepe Escort maltepe Escort pendik Escort bostancı Escort bostancı Escort kadıköy Escort ataşehir ankara escort izmir escort Yabancı Dizi izle Silivri escort bayan F movies Mersin escort Antalya escort casino siteleri 123movies PORNO Eskişehir Escort izmit escort Escort Pendik Bayan Escort Tuzla Kartal Otele Gelen Escort Kurtköy Otele Gelen Escort Ankara rus escort mersin escort kocaeli escort Kartal Escort Bostancı escort Kadıköy Escort Tuzla Escort Ataşehir escort Bostancı Escort Pendik Escort Pendik Escort Ataşehir Escort Ataşehir Escort Anadolu Yakası Escort Göztepe Escort Kadıköy Escort Kartal Escort Ataşehir Escort Umraniye escort Bostancı Escort Şerifali Escort Pendik Escort Escort Bayan Kartal Escort Kadikoy escort Pendik Escort Kartal Escort Kartal Escort Nişantaşı Escort Kadıköy escort Maltepe Escort Kocaeli Escort Şirinevler Escort Başakşehir Escort Görükle Escort Bodrum Escort Manisa Escort Bodrum Escort Kuşadası Escort Bakirkoy escort Kurtköy Escort sex hattı mersin escort bahis siteleri bedava bonus bedava bonus veren bahis siteleri Çanakkale Escort Bayan Gaziantep Escort Bolu Escort Bayan kıbrıs escort bayan ısparta escort bayan Gümüşhane escort bayan Burdur Escort Bayan Adana Escort CasinoMaxi yeni giriş adresi Cepbahis yeni giriş adresi samsun escort nevşehir escort rize escort zonguldak escort yozgat escort yalova escort marmaris escort mardin escort manisa escort malatya escort kıbrıs escort van escort urfa escort uşak escort kütahya escort trabzon escort tokat escort sinop escort tekirdağ escort sivas escort escort hatay bayan escort erzincan bayan escort edirne bayan escort düzce bayan escort ağrı bayan escort diyarbakır bayan escort aydin bayan escort didim bayan escort artvin bayan escort denizli bayan escort gümüşhane bayan escort burdur bayan escort giresun bayan escort antep bayan escort antalya bayan escort bolu bayan escort alanya bayan escort afyon bayan escort adana bayan escort eskişehir bayan escort bodrum bayan escort beylikdüzü bayan escort erzurum bayan maraş escort mersin escort niğde escort sakarya escort muğla escort ısparta escort çorum escort çeşme escort çanakkale escort elazığ escort erzincan escort zonguldak escort erzincan escort Escort Bursa Bursa Escort Bayan Mardin Escort Bayan Niğde Escort Bayan Didim Escort Kütahya Escort Bayan Zonguldak Escort Bayan Afyon Escort Bayan Giresun Escort Bayan Yozgat Escort Bayan Artvin Escort Bayan Kastamonu Escort Bayan Ordu Escort Bayan Çeşme Escort Bayan Escort Erzurum Bolu Escort Bayan Diyarbakır Escort Bayan Nevşehir Escort Bayan Rize Escort Bayan Erzincan Escort Bayan Trabzon Escort Bayan Edirne Escort Bayan Kütahya Escort Bayan Sinop Escort Bayan Hatay escort Afyon Escort Bayan Sivas Escort Bayan Yalova Escort Bayan Hatay Escort Bayan Marmaris Escort Bayan Yozgat Escort Bayan kıbrıs escort bayan Artvin Escort Bayan Çanakkale Escort Bayan Diyarbakır Escort Bayan Edirne Escort Bayan Elazığ Escort Bayan Elazığ Escort Bayan Erzincan Escort Bayan Erzurum Escort Bayan Giresun Escort Bayan ısparta escort bayan Kastamonu Escort Bayan Kuşadası Escort Bayan Manisa Escort Bayan Manisa Escort Bayan Mardin Escort Bayan Nevşehir Escort Bayan Niğde Escort Bayan Ordu Escort Bayan Rize Escort Bayan Sakarya Escort Sakarya Escort Bayan Şanlıurfa Escort Bayan Şanlıurfa Escort Bayan Sinop Escort Bayan Sivas Escort Bayan Tekirdağ Escort Bayan Tekirdağ Escort Bayan Trabzon Escort Bayan Uşak Escort Bayan Van Escort Bayan Van Escort Bayan Yalova Escort Bayan Zonguldak Escort Bayan Bodrum Escort Bayan Konya Escort Bayan Alanya Escort Bayan Malatya escort bayan Adana Escort Bayan Alanya Escort Bayan Alanya Escort Bayan Antalya Escort Bayan Antalya Escort Bayan Beylikdüzü Escort Bayan Beylikdüzü Escort Bayan Beylikdüzü Escort Bayan Beylikdüzü Escort Bayan Eskisehir Escort Bayan Escort Eskişehir Gaziantep Escort Bayan Antep Escort Bayan Gaziantep Escort Bayan Kayseri Escort Bayan Kayseri Escort Bayan Mersin Escort Bayan Samsun Escort Bayan Samsun Escort Bayan Escort Bursa Malatya escort kuşadası escort konya escort kocaeli escort kayseri escort kastamonu escort kars escort adana escort afyon escort bodrum escort bayan bodrum escort uşak escort bayan tokat escort bayan tokat escort bayan muğla escort bayan muğla escort bayan marmaris escort bayan maraş escort bayan konya escort bayan kocaeli escort bayan kocaeli escort bayan kıbrıs escort bayan kıbrıs escort bayan kars escort bayan gümüşhane escort bayan mersin escort bayan maraş escort bayan kuşadası escort bayan konya escort bayan kayseri escort bayan hatay escort bayan eskişehir escort diyarbakır escort bayan çorum escort bayan çeşme escort bayan burdur escort bayan bolu escort denizli escort bayan escort bodrum balıkesir escort bayan balıkesir escort aydin escort artvin escort agri escort edirne escort bayan düzce escort bayan düzce escort bayan didim escort bayan didim escort bayan denizli escort bayan çorum escort bayan çeşme escort bayan çanakkale escort bayan burdur escort bayan bolu escort bayan mersin escort bayan konya escort bayan antalya escort bayan aydin escort bayan artvin escort bayan agri escort bayan escort afyon adana escort bayan gaziantep escort samsun escort bayan Antalya escort alanya escort bayan ordu escort Sex Hikaye Pashabahis yeni giriş adresi Dinamobet yeni giriş adresi Celtabet yeni giriş adresi Savoybetting yeni giriş adresi Privebet yeni giriş adresi Neyine yeni giriş adresi Bahsegel yeni giriş adresi Makrobet yeni giriş adresi Megabahis yeni giriş adresi Goldenbahis yeni giriş adresi ensobet yeni giriş adresi Liderbahis yeni giriş adresi Kolaybet yeni giriş adresi Venusbet yeni giriş adresi Betpark yeni giriş adresi Gobahis yeni giriş adresi Dumanbet yeni giriş adresi Betlike yeni giriş adresi Arzbet yeni giriş adresi Betmatik yeni giriş adresi Mobilbahis yeni giriş adresi Bets10 yeni giriş adresi Pinbahis yeni giriş adresi Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye zonguldak escort yozgat escort yozgat escort yalova escort yalova escort van escort van escort trabzon escort trabzon escort tekirdağ escort tekirdağ escort sivas escort sivas escort urfa escort urfa escort sakarya escort sakarya escort rize escort rize escort ordu escort ordu escort niğde escort niğde escort mardin escort mardin escort manisa escort manisa escort malatya escort malatya escort kütahya escort kütahya escort kastamonu escort kastamonu escort ısparta escort ısparta escort giresun escort giresun escort erzurum escort erzurum escort erzincan escort erzincan escort bursa escort bursa escort bursa escort jestbet yeni giriş adresi jojobet yeni giriş adresi holiganbet yeni giriş adresi imajbet yeni giriş adresi jestbahis yeni giriş adresi kingbetting yeni giriş adresi interbahis yeni giriş adresi lidyabet yeni giriş adresi princessbet yeni giriş adresi matrixbet yeni giriş adresi polobet yeni giriş adresi truvabet yeni giriş adresi modabet yeni giriş adresi pulibet yeni giriş adresi tulipbet yeni giriş adresi wsbets yeni giriş adresi Jasminbet yeni giriş adresi Limanbet yeni giriş adresi ngsbahis yeni giriş adresi pashagaming yeni giriş adresi youwin yeni giriş adresi vevobahis yeni giriş adresi Akcebet yeni giriş adresi Betbaba yeni giriş adresi superbahis yeni giriş adresi Betonbet yeni giriş adresi superbetin yeni giriş adresi yorkbet yeni giriş adresi tempobet yeni giriş adresi wonodds yeni giriş adresi Adiosbet yeni giriş adresi Bahsine yeni giriş adresi Betmoon yeni giriş adresi Betsidney yeni giriş adresi Efsanebahis yeni giriş adresi Gencobahis yeni giriş adresi Hermesbet yeni giriş adresi Egobet yeni giriş adresi Grbets yeni giriş adresi Mavibet yeni giriş adresi Lunabit yeni giriş adresi Jokerbet yeni giriş adresi Seabahis yeni giriş adresi Nakitbahis yeni giriş adresi Queenbet yeni giriş adresi Vegabet yeni giriş adresi Mottobet yeni giriş adresi Romabet yeni giriş adresi Onbahis yeni giriş adresi Showbahis yeni giriş adresi Winxbet yeni giriş adresi hilbet yeni giriş adresi forvetbet yeni giriş adresi bahisarena yeni giriş adresi betper yeni giriş adresi baymavi yeni giriş adresi belugabahis yeni giriş adresi casinometropol yeni giriş adresi gorabet yeni giriş adresi elexbet yeni giriş adresi betboo yeni giriş adresi betcup yeni giriş adresi grandbetting yeni giriş adresi fenomenbet yeni giriş adresi betexper yeni giriş adresi betnano yeni giriş adresi betpapel yeni giriş adresi 1xbet yeni giriş adresi 1xbit yeni giriş adresi anadolucasino yeni giriş adresi artemisbet yeni giriş adresi Sekabet yeni giriş adresi Tipobet yeni giriş adresi Betgram yeni giriş adresi Vdcasino yeni giriş adresi Milanobet yeni giriş adresi Supertotobet yeni giriş adresi Piabet yeni giriş adresi ilbet yeni giriş adresi Betpas yeni giriş adresi Perabet yeni giriş adresi Restbet yeni giriş adresi Betebet yeni giriş adresi Mariobet yeni giriş adresi Asyabahis yeni giriş adresi Betvole yeni giriş adresi Trbet yeni giriş adresi Betticket yeni giriş adresi Betist yeni giriş adresi escort balıkesir favorisen giriş onwin giriş altincasino giriş casinokral giriş casino360 giriş aresbet giriş betmarino giriş betflix giriş limakbahis giriş jetbahis giriş akbet giriş milosbet giriş kareasbet giriş mrcasino giriş casinoslot giriş betkanyon giriş betorder giriş wolbet giriş bahisnow giriş bets4you giriş discountcasino giriş hemenbahis giriş noxwin giriş sinyorbet giriş hiperbet giriş betwego giriş bahistir giriş megapari giriş melbet giriş rentacarantalya erzurum escort balıkesir escort kadıköy escort samsun escort diyarbakır escort yalova escort muğla escort hatay escort konya escort kıbrıs escort aydın escort nevşehir escort malatya escort burdur escort uşak escort mersin escort eskişehir escort çanakkale escort maraş escort tekirdağ escort ordu escort trabzon escort mardin escort kütahya escort tokat escort zonguldak escort çorum escort adana escort beylikdüzü escort rize escort esenyurt escort bakırköy escort giresun escort yozgat escort niğde escort bolu escort elazığ escort sivas escort düzce escort şişli escort mecidiyeköy escort pendik escort buca escort başakşehir escort avcılar escort afyon escort ısparta escort konak escort kıbrıs escort gümüşhane escort gaziemir escort alanya escort karşıyaka escort halkalı escort kayseri escort kastamonu escort sakarya escort ağrı escort urfa escort van escort kıbrıs escort kocaeli escort denizli escort antep escort manisa escort edirne escort manisa escort kırşehir escort antalya escort artvin escort bilecik escort bursa escort karaman escort karabük escort tekirdağ escort izmit escort sinop escort kırıkkale escort kırklareli escort çankırı escort kuşadası escort sohbet sohbet bodrum escort zonguldak escort kurtkoy escort eskort sultanbeyli pendik escort tuzla escort short haircuts for women kurtköy escort üsküdar escort çekmeköy escort titan jel yapay kızlık zarı cialis yorumları penis pompası viga 50000 delay 48000 geciktirici hap penis büyütücü hap titan gel viagel silver golden lovita ağrı kesici krem novagra kafur spanish fly orviax lady era estrogenolit penixl feromon parfüm estrogenolit damla penis pompası lifta 20 mg lifta 20 mg kullanıcı yorumları lifta 5 mg dapoksetin cialis 100 mg cialis 100 mg fiyatı lifta 5 mg 28 tablet fiyat viagra 100 mg aksöğüt kremi cialis 5 mg kafur krem geciktirici hap fiyatları viagra fiyatı iltihaplı romatizma titan jel lifta 20 mg dapoksetin eczane fiyatı orviax vejin jel ankara escort pendik escort bayan ankara escort bayan ankara escort escort ankara escort bayan escort bayan escort bayan escort bayan pendik escort ankara eskort escort pendik kartal escort kurtköy escort maltepe escort tuzla escort pendik escort pendik eskort kurtköy escort kaynarca escort kartal escort escort bayan maltepe escort pendik eve gelen escort tuzla escort pendik otele gelen escort pendik sınırsız escort cashfire.org http://cashfire.org/ ankara escort bayan ankara eskort ankara eskort escort ankara escort bayan abidinpaşa escort altındağ escort ankara escort ayaş escort ayrancı escort bahçelievler escort bala escort balgat escort beypazarı escort çamlıdere escort çankaya escort cebeci escort çubuk escort çukurambar escort demetevler escort dikmen escort elmadağ escort emek escort tuzla escort tuzla escort bayan escort tuzla tuzla eskort aydınlı escort içmeler escort orhanlı escort tuzla escort esat escort etimesgut escort etlik escort gaziosmanpaşa escort gölbaşı escort haymana escort keçiören escort kızılay escort kızılcahamam escort eryaman escort mamak escort nallıhan escort polatlı escort pursaklar escort sincan escort sıhhıye escort tandoğan escort tunalı escort ulus escort yenimahalle escort ankara escort escort ankara ankara escort bayan ankara eskort ankara bayan escort ankara escort ankara rus escort balgat escort çankaya escort çukurambar escort demetevler escort eryaman escort etlik escort keçiören escort kızılay escort sincan escort yenimahalle escort Açık Tütün Fiyatları tütün

istanbul escort apa escort irinevler escort beylikdz escort halkalı escort avrupa yakası escort irinevler escort

kaak bahis - gvenilir bahis siteleri - kaak bahis siteleri

illegal bahis siteleri - kaak canlı bahis - online bahis siteleri

gvenilir canlı bahis - casino siteleri - mobilbahis

cratosslot - canlı bahis siteleri - istanbul escort - ankara escort -

Buy YouTube Subscribers

esenler escort - ili escort