Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Népszavazás-kalkulátor!
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
FIT
Európai Néppárt
ENP-ED MAGYAR DELEGÁCIÓ
Írj a magyar EP-képviselõknek!
Pesty László: Megsebzett Ünnep
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Árkád Szépirodalmi és Mûvészeti folyóirat
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
A szabad vasárnapért
Kismama bérlet
MTI
Magyar Krónika
Letölthető könyv:

Több írásból álló kötet, mintegy a közép-európai együttélés olvasókönyve.

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

Az öröm Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Kultúra rovat
2017. September 3.

Pálmai Tamás

Az öröm

   Tudományosan olyan mentális állapotokat jelöl, amelyet pozitívként, kellemes- ként tapasztalunk. Megtapasztalása szubjektív: más - más egyének különböző mértékű örömöt tapasztalnak ugyanabban a helyzetben. Sok örömteli élmény kapcsolódik az alapvető biológiai funkciókhoz, mint az evés, a mozgás, a művészet, a zene, a tánc, az irodalom. De az öröm a csendes belső nyugalom és béke is. Magasabb foka a vidámság, felső foka pedig az ujjongás.

   Böjte Atya szerint az öröm a keresztény ember viselete. És Atyának, ki mindig közérthetően, magyarul fogalmaz, most is igaza van. Mert ő, meg amit mond mindig életszagú, gyakorlatias, egyszerű. S épp ettől nagyszerű. És népszerű. Főként itt, lent. És a legmagasabb szinten is. A „köztes réteg” azonban olykor fanyalog. Lehet, nekik túl pórias, túl népi. De lehet, hogy csak savanyú a szőlő.

   Idén Szent István király ünnepén a budapesti bazilikánál tett tanúságot hitéről, életéről, az ünnepről, a megmaradásról, az örömről. Most innen válogattam szemelvényeket: „Mi a célja az életünknek? Az, hogy ünnepnapot vigyünk egymás életébe. Mindannyian arra vágyunk, hogy a találkozásaink ünnepek legyenek. Egy elöljárónak, egy vezetőnek, egy egyházi méltóságnak fontos feladata, hogy ünneppé tegye a hétköznapokat.” Államalapítónk sem maradhatott ki: „Mit is jelent az országalapítás? Elteszik a kardokat és a fegyvereket, előkerül a vakolókanál és az eke. Szent István az az ember, aki mert nagyot álmodni. Ahogyan Jézus eljött közénk: na, hol az a világ, váltsuk meg! Nem nyafogott azon, hogy az Unió nem írt ki pályázatot világmegváltásra. Szent István bejárta az egész országot, sok nehézséggel megküzdött, de nem adta fel. Ő szívesebben épített, mint harcolt. Felsorolhatott volna problémákat, morfondírozhatott volna rajtuk napestig. Az ő nagysága abban rejlik, hogy válaszokat is adott. Nem nemeket, hanem igeneket mondott. Nem elhatárolódott valamitől, hanem elkötelezte magát valami mellett. Ez előremutat és életet szül. Mi nagyon jól tudjuk sorolni a nemeket, de mire mondunk igent? Szent István mennyit kínlódott, hogy az álmát megvalósítsa! Ha most lenéz ránk, és azt látja, hogy kesergünk, mert nem franciák, németek vagyunk, az nem lehet valami kellemes érzés. De ha azt látja, hogy örvendünk, hogy magyarok vagyunk, egy család vagyunk és közösséget alkotunk, akkor megállapíthatja, hogy érdemes volt annyit küszködnie. Most már szabadon mozoghatunk! Magyarországi testvéreink bátrabbak, eljönnek Csíksomlyóra. Milyen jó lenne, ha a csíksomlyói vonat egyszer visszafele is szállítana utasokat!” A mai kesergőknek ezt üzente: „Jézus mindig pozitívan gondolkodik, feltámadása után is azt mondja: ne féljetek, veletek vagyok. A gonosz lélek az, aki a feszültséget, az idegességet, a gyűlöletet és az elégedetlenséget szítja. Öröm nélkül nem lehet összegyűlni egy ünnepre. A XXI. század magyarjainak nem azon kell keseregniük, hogy kicsik vagyunk, hogy kevés az erőnk. Azt keressük, hogy mit kér tőlünk Isten, és merjünk - mint Szent István - belevágni álmaink megvalósításába a magunk Gizellájával. Ha valaki 25 évvel ezelőtt azt mondja nekem, hogy ezt meg lehet csinálni, nem hittem volna neki. Jelenleg is 2200 gyereknek adunk otthont. De meg tudtuk csinálni, mert nem a nehézségeket néztük, hanem Isten segítségét kérve, társakat gyűjtve megvalósítottuk a tervünket. Ez a dolgunk: lássuk meg, mi a feladatunk, és tegyünk érte. Jézusban ott a dinamikus, férfias erő. Ma az Egyház kicsit olyan, mint az a lány, aki a sarokban ül és árulja a petrezselymet. Aki pedig táncba hívja, azt levizsgáztatja. Bátornak, lendületesnek kell lenni! Szent István nem foltozgatta a régi pogány világot, hanem belefogott egy újba.”

   Hát azt hiszem, ehhez nem sokat lehet hozzáfűzni, hanem csak örülni, hogy van egy ilyen székely-magyar ember, aki e világon szó nélkül teszi a csodát.


 
instagram wordpress download burun estetiği ElektronikSigara hacklink elektronik sigara hacklink satış