Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Népszavazás-kalkulátor!
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
FIT
Európai Néppárt
ENP-ED MAGYAR DELEGÁCIÓ
Írj a magyar EP-képviselõknek!
Pesty László: Megsebzett Ünnep
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Árkád Szépirodalmi és Mûvészeti folyóirat
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
A szabad vasárnapért
Kismama bérlet
MTI
Magyar Krónika
Letölthető könyv:

Több írásból álló kötet, mintegy a közép-európai együttélés olvasókönyve.

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

Történelmi tanulságok Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Kultúra rovat
2017. June 22.

Kabdebó Lóránt

Történelmi tanulságok
(Az Aracs folyóirat ezévi 2. számában)

Tegnap kaptam kézhez az Aracs, a délvidéki magyarság közéleti folyóiratának 2017-es évfolyamának második számát. Mindig nagy izgalommal veszem kézbe, mert sok írása olyan történelmi eseményeket mutat be, amikről korábban beszélni sem lehetett. Talán szűk szaktörténészek ismertetése és az ottlakók néma kétségbeesése tudott volna hírt adni, de eddig se ott, se itt beszélni sem lehetett róla. Most is két téma döbbentett meg.

Az egyik folytatja a folyóirat utóbb rendszeressé váló közleményeinek sorát, amelyben a háború-végi partizán-akciók szörnyű emlékezetét tárja fel, összekapcsolva a vidék magyarságának korábbi történetével. Én is ezeket az írásokat ajánlom olvasóim figyelmébe. Erdei Iván Márk Fogyatkozó magyar világ a Torontál legdélebbi városában, Gyémánt Richárd Francia települések a Bánságban: Károlyliget, Szentborbála és Szenthubert, Hetzmann Róbert Jeltelen tömegsír a Szerémségben.

Valamint egy másik, napjainkban is oly igen fontossá váló témát, a keresztény ökumenét érintő kérdést tárgyaló cikket is figyelmesen olvastam: Diószegi György Antal Szent László királynak és leányának, Szent Piroskának az értékvilága a görög kapcsolatok fényében című írását.

Hogy olvasóink miként juthatnak hozzá a folyóirathoz? Ha másként nem, a következő szám megjelenése után (a számaik évente négyszer jelennek meg, március 15-én, júniusban – mondjuk június 4-én –, augusztus 20-án és október 23-án, tehát háromszor nemzeti ünnepeink alkalmából) az interneten is olvasható a www.aracs.org.rs honlapon.

Nekem szerencsémre, mindig megküldi barátságunk okán a lap főszerkesztője, a Horgoson élő Bata János, és én kézhezvétele után mindig visszaigazolom (megérkezett!), de gondoskodását viszonzom is, rövid véleménnyel az éppen legújabb számról. Ezúttal is így történt. De közben arra gondoltam, hogy felfedezéseimet olvasóinkkal is tudatosítom, és a kíséretül az elküldött „igazoló levelet” is közlöm.

Kedves János! Mindig tanulok valamit belőletek. Az úgy látszik nagyszerű szabadság, hogy megírhatjátok, mindegyik számban, hogy milyen veszteségek érték a Bánságot a partizánok rémuralma alatt. Sajnos, itthon, 56’ miatt is, illúziók élnek Titóval kapcsolatban. Részletezzétek is. Leltározzátok fel! Itthon ezt már rég elkezdték, a "hideg napokkal". Amire nem jött meg, akkor, sajnos a válasz. De amit megtanultam most az egyik cikkből: hogy a török hódoltság után, a felszabadítás nem a magyarság felszabadulása lett. A Habsburgok elvágták a térséget a magyaroktól. És most olvasom nálatok, hogy ki is voltak onnan tiltva a magyarok. Most értettem meg, hogy miért veszhetett el ez a vidék a számunkra. Lehet, hogy szaktörténészek ezt mind tudták. De az olvasókkal is tudatosítani kellett.

A másik pedig. Szent László! István már ökumenés szent. Az ortodoxok is elfogadták. De Lászlót miért nem, ha a lánya maga is ortodox szentként tisztelt. És külön is érdekes ez az érzékenység továbbvezetése a tordai országgyűlésig, az ökumenére való hajlamig. Nem tudom, ez mennyire megalapozott sejtés. De nagyon elképzelhető és szimpatikus. Erdély a magyar Svájc a történelemben visszafelé is kimutatható.

És még a helyi irodalmi hagyományok ápolása (egy fiatalon elhalt magyar költő, Podolszki József emlékezete)! És Oláh Katalin Kinga művészetéről (Szakolczay Lajos írása, és a csodálatos színes képmellékletek)!

Üdv, szeretettel, L-t.