Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Népszavazás-kalkulátor!
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
FIT
Európai Néppárt
ENP-ED MAGYAR DELEGÁCIÓ
Írj a magyar EP-képviselõknek!
Pesty László: Megsebzett Ünnep
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Árkád Szépirodalmi és Mûvészeti folyóirat
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
A szabad vasárnapért
Kismama bérlet
MTI
Magyar Krónika
Letölthető könyv:

Több írásból álló kötet, mintegy a közép-európai együttélés olvasókönyve.

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

Vukovári lecke Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Közélet
2015. February 9.

Surján László

Vukovári lecke

1990 előtt Vukovár több nemzetiség békés együttélésének szép példája volt. A szerb-horvát háború embertelensége azonban máig ható fájdalmat okozott, s ma még igen messze vagyunk attól, hogy szívbéli barátságra, szerb-horvát megbékélésre gondolhassunk, noha számos szép politikai nyilatkozat, bocsánatkérés is elhangzott.

Valkóvár, de ezen a néven kevesen ismerik. A település híre a szerb-horvát háború alatt terjedt el, s akkor már horvát nevén: Vukovárként emlegették.

Valkóvár, Vukovar (Castrum Valkow, 1231) ispánsági központ királyi vár volt. A XIV. század végén a de Sancto Georgio et de Bazini grófok tulajdonába került, 1462-ben a Tallóczy család kapta meg, akik eladták a Garaiaknak40. 1526. augusztusban a törökök elfoglalták és tartották is egészen 1687-ig. A horvátországi háború előtt a barokk város virágzó, sokszínű település volt, melyet horvátok, szerbek és más népek laktak békés egyetértésben.

Jugoszláviában sem maradt hatás nélküli a vasfüggöny összeomlása, és a szocilistának hazudott proletárdiktatúra önfelszámolása Közép-Európában. Új pártok alakultak, amelyek nemzeti jelszavakat hangoztattak, közben addig játszottak a tűzzel, amíg az ország vérbe nem borult. Vukovár népe kezdetben nem hallgatott sem a szerb, sem a horvát nacionalizmusra. Az 1990-es első szabad helyhatósági választásokon a kommunista párt utódja, a Demokratikus Változások Pártja (SDP) elsöprő győzelmet aratott. A vegyes lakosságú vidékeken, ahol az együttélés zavartalannak tűnt, a magát szociáldemokratává stilizáló SDP-ben jobban bíztak az emberek, mint saját nacionalista pártjaikban. A hatottak rájuk Slobodan Milošević szerb vagy Franjo Tuđman horvát elnök hazafias szólamai.

Miután Szlovénia kilépett Jugoszláviából, a horvátok követni akarták őket. A szerbek számára ez egy álom végét jelentette. Először a horvátországi szerbek robbantottak ki fegyveres felkelést, amit a szerb kormány és paramilitáris csoportok is támogattak, majd be is avatkoztak a felkelők oldalán.

 

Így jutott el ez a szép Duna menti város a békés együttéléstől a véres összecsapásig. A vukovári csata (horvátul Bitka za Vukovar, szerbül Битка за Вуковар) Vukovár 87 napos ostroma volt 1991 augusztusa és novembere közt. Az előjelek alapján a város elfoglalása csak pár óra erőfeszítést igényelt a belgrádiaktól, hiszen Vukovárt csak a Horvát Nemzeti Gárda (ZNG) körülbelül 1800 könnyű fegyverzetű katonája és a hozzájuk csatlakozó civil önkéntesek védték a JNA 36 000 katonája és nehézfegyverzetű harcosai ellen. A csata alatt volt, hogy naponta 12 000 rakéta és érte a várost. Az eredmény siralmas: a második világháború óta Vukovár volt az első nagyobb európai város, amit teljesen elpusztítottak. A három hónapos ostrom alatt a kórház alagsorában, hihetetlen körülmények között folyt a sérültek gyógyítása. Később ebbe a hatalmas pincerendszerbe menekült mindenki. Mikor a város 1991. november 18-án elesett, a szerbek a kórház alagsorában élő embereket evakuálás címén buszokra szállították, majd a pár kilométerre lévő Ovčara faluba vitték, ahol hosszas kínzások után mindannyiukat lelőtték és közös tömegsírba dobták. Ám ez még nem volt elég. a szerb erők több száz katonát és civilt mészároltak le, és legalább 31 000 civilt deportáltak a városból és környékéről. Vukovárt tisztán szerbbé tették, és a függetlenségét kikiáltó Krajinai Szerb Köztársaság része lett.

 

A látszólagos győzelemnek nagy ára volt. Vukovár ostroma elég időt hagyott Horvátországnak, hogy hadseregét megszervezze, megerősítse, így később sikerrel vette fel a harcot a Vukovárnál meggyengült szerbek ellen.

Ezt a történetet meséli el minden hamis hazafias pátosz nélkül Drago Hedl (a Feral Tribune című spliti hetilap eszéki és szlavóniai tudósítója) és Janko Baljak szerb filmes alkotása.

Vukovár azóta újjáépült, a háború előtti népességének még csak a felét érte el. A két fő etnikai közösség közt jelenleg is szakadék húzódik, nem csoda, hogy a kétnyelvű táblák elhelyezést oly sokan ellenezték.

Fontos ez a példa. Felülről könnyű egymás ellen hergelni az embereket, de megbékíteni nehezebb. Az állam sokat tehet a megbékélésért, csak egyet nem: nem kényszerítheti ki azt. Parancs szóra nem lehet szeretni.