Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Népszavazás-kalkulátor!
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
FIT
Európai Néppárt
Írj a magyar EP-képviselõknek!
Pesty László: Megsebzett Ünnep
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
MTI
Letölthető könyv:

Több írásból álló kötet, mintegy a közép-európai együttélés olvasókönyve.

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

Így verték meg a rendõrök kétszer is Vértesaljai Lászlót Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Közélet
2006. October 28.

Így verték meg a rendõrök kétszer is Vértesaljai László jezsuita szerzetespapot október 23-án

 

P. Vértesaljai László jezsuita atya beszámolója az õt ért rendõri bántalmazásokról 2006. október 23-án. Elhangzott a Vatikáni Rádió 2006. október 25-i adásában. Készítette a Vatikáni Rádió magyar szerkesztõsége. Lejegyezte: P. Biacsi Dávid SJ.

 


letöltés

 

Nagy visszhangot váltott ki a magyar nyelvû sajtóban a hír, hogy az október huszonharmadikai megemlékezések során rendõri bántalmazás érte Vértesaljai László atyát is, aki 1996 és 2002 között a Vatikáni Rádió magyar szekciójának felelõs szerkesztõje volt. Megkértük Vértesaljai atyát, hogy a Vatikáni Rádió hallgatói számára foglalja össze a történteket.

Szeretettel köszöntöm a Vatikáni Rádió hallgatóit! Két nappal az október huszonharmadikai nagygyûlés után még mindig óriási megdöbbenés tölt el engem. Tudniillik azon a napon, amikor Budapesten, az Astoriánál délután négy órakor sorra került a körülbelül százezres Fidesz-nagygyûlésre, én is jelen voltam.

A nagygyûlés közepén, amikor a két himnuszt, a magyar himnuszt és a székely himnuszt elénekeltük, akkor én arra indultam, amerre lehetett: a Deák tér felé. Találkoztam Semjén Zsolttal, majd tõle elköszönve kiléptem a Károly körútra, amikor rendõrök szaladtak el mellettem. Arra még volt figyelmük, hogy mindegyike rám üssön, de nemcsak rám, hanem bárki járókelõre. Papi ruhában voltam öltözve, kezemben zászló, de õket abszolút nem zavarta. Egyik rendõr a földre lökött, és így elestemben további ütéseket sújtottak rám.

Amikor a rendõrök elrohantak, akkor kezdtem ocsúdni: te jó ég, mi van itt? Akkor láttam, hogy lõnek a rendõrök, könnygázgránátokkal, méghozzá az Astoriánál, a Károly körút, a Múzeum körút és a Kossuth Lajos utca és a Rákóczi útnak a keresztezõdésénél — ahol ünneplõ tömeg éppen hazaindulni készült. Nem akartam hinni a szememnek, hogy ilyen durva agresszió a rendõrség részérõl egy védtelen tömeggel szemben megtörténhet. A tüntetõk közé mentem, hogy lássam, hogy mi okozza a rendõrségnek ezt az agresszivitását. És ott, az egész utca szélességét bejárva azt tapasztaltam, hogy nincs senki olyan tüntetõ, aki bármiféle agresszív cselekedetet végrehajtott volna. Az emberek szemében csak egyet láttam: hogy dehát miért, dehát hogyan lehet ez?

És ekkor egy olyan isteni sugallatra én a zászlómat fölemeltem és elindultam, valami nagy-nagy bensõ ünnepélyességgel. És így papi ruhában, a körülbelül háromszáz méterre velem szemben álló rendõrség felé mentem. A tömeg mögöttem elcsendesült, és én a rendõrökhöz érkeztem, a sorfal elõtt elléptem, és így egyenként az arcokba nézve — nem láttam se a plexipajzstól, se pedig a leeresztett sisakrostélytól az õ szemüket-arcukat — csak annyit mondtam, valahogy így: „De hát miért? De hát mért bántotok bennünket?” Válasz nem volt, csak egy erõsödõ mormogás hátulról. A hátul álló rendõrök kiabáltak elõre, hogy „Húzd be a papot! Ragadjad meg!” És nem tudom, hogyan történt a dolog, ott álltam én, teljesen védtelenül, nem is akartam még védekezni sem, amikor két-három rendõrkéz hátulról kinyúlott, berántott a falanx, a rendõrsorfal szétnyílott, engem ott földre rántottak, nyolc-tíz rendõr körbefogott, a rendõrsorfal mögött, és ott ütlegelni kezdtek. Közben azt hallottam, iszonyatos erejû, az Istent meg anyámat érintõ káromlások, legdurvább trágárságok után, hogy „Vigyázz, ez pap!” A nemzetiszínû zászlónkra több rendõr rálépett és rátaposott. És hogy ezt védjem, én ráborultam a zászlóra, mondván, addig én innét el nem megyek, amíg a zászlómat vissza nem adják. És erre valahogyan fölocsúdtak. Akkor azok, akik amiatt tartottak, hogy nehézség lesz ebbõl, mert egy papot ütnek, a többieket megfékezték. Fölálltam, és erre maguk közül kilöktek és hátralöktek. Mögöttük újabb rendõrök voltak, azok oda a falhoz szorítottak és mondták nagyon durván, lökdösve meg kiabálva rám, hogy takarodjak, tûnjek el.

Nem takarodtam, nem tûntem el, hanem visszamentem, szinte erõvel, közöttük átvágtam, vissza a tüntetõkhöz, a második megverésem után, és akkor kezdõdött igazában az én ottani békéltetésem. Visszamentem, hogy akkor ott legalább azokkal legyek, akik békések, és akiket megaláznak, és akiket így erõszakkal bántalmaznak. Ott maradtam egészen addig, amíg körülbelül tíz-tizenegy óra tájban bennünket a rendõrség fokozatosan egészen a Kálvin térig visszaszorított. A jelenlévõk – azt se mondom, hogy tüntetõk, mert nem tüntetõk voltak, hanem egyszerûen békés emberek, de akik az elsõ vonalban maradtak, azok nagyon indulatosak voltak – egyike-másika… köveket kerestek, üres üvegeket… Ha én ilyet láttam, akkor kivettem a kezükbõl. Azt kell megmondanom, hogy hatalmas nagy becsülete van a papi ruhának, még az ilyen pillanatokban is. Egyszerûen azért, mert én papként ott voltam, és azt mondtam, hogy „Tedd le azt a követ, ez nem méltó ehhez a pillanathoz, õk az agresszorok!”, a legtöbben letették. Aki meg nem, az azt mondta, „Menj innét, ez nem pacifizmus! Menj innét, te Gandhi!” Kaptam ilyen nagyon felemelõ jelzõt. Nagyon örülök annak, hogy ottmaradtam, és óvhattam õket, hogy a jogos haraggal szemben mi, legalábbis, akik keresztények voltak, krisztusi méltósággal válaszoljunk.

Most, két nap elteltével mentem az Uzsoki kórházba, és ott megröntgeneztek, és orvosi vizsgálat során kiderült, hogy nagyon sok ütés ért, a testemen kék-zöld véraláfutások vannak. Amikor egy könnygázgránát mellkasi tájékon eltalált, akkor épp a zászlóm rúdja védett meg attól, hogy komolyabb sérülést szenvedjek. Amint a földre estem, a többiek fölsegítettek.

Két nappal az események után bennem az a nagy kérdés vetõdik fel, hogy egyáltalán minderre hogyan kerülhetett sor, tizenhat évvel a rendszerváltást követõen. Emlékszem, 1988-ban én Nagy Imre és mártírtársai megöletésének harmincéves évfordulóján… én belekeveredtem valami hasonló eseménybe, akkor, amikor az egykori fogolytársak még a kommunista rendszer idején, tehát 1988. június 16-án az Új köztemetõ 301-es parcellájánál megemlékeztek errõl a brutális ítéletrõl, gyilkosságról. Azt követõen, aznap, tehát 1988. június 16-án a Hõsök terén, a Mûcsarnoknál jött össze az a háromszáz tüntetõ, aki jelen volt a temetõben. A rendõrség akkor bennünket ugyancsak könnygázzal meg gumibottal kergetett széjjel. Egy évvel késõbb az ünnepélyes, nagy, országos Nagy Imre-temetésen a Fónay Jenõ, aki éppen tegnapelõtt kapott a parlamentben Sólyom László köztársasági elnöktõl legmagasabb elismerést, hívott meg személyesen, hogy én is azok között legyek, akik Nagy Imrét és mártírtársait temetik. Ezek után nem értem, hogy egyrészt az agresszió… másik meg a hazugság, hogyan folytatódhat. Én úgy gondolom, hogy minden felelõs magyar embernek, különösképpen a keresztény lelkiismeretûnek, nem szabad hallgatnia, jelen kell lennie ott, ahol a lelkiismerete arra szólítja, és soha, soha nem tagadhatjuk el a hazugságot.

Nagyon örülnék neki, ha valaki le tudná fordítaná idegen nyelvre az interjút, és elküldené nekem! Kérem a kedves olvasót, hívja fel mások figyelmét is a történtekre! Köszönettel: Dávid

 

A riportban említett 1988-as megemlékezésrõl épp a minap mutattunk be két dokumentumot.

 


 
instagram takipçi instagram takipçi free followers for instagram instagram takipçi satın al instagram free followers free instagram followers instagram takipçi kasma instagram beğeni hilesi cheat follower for instagram instagram giriş instagram free follower instagram takipçi kasma instagram takipçi hilesi instagram beğeni hilesi instagram takipçi instagram giriş instagram takipçi satın al instagram free followers instagram free follower cheat follower for instagram free instagram followers free followers for instagram Ankara Escort Ankara escort Eryaman Escort Keciören Escort istanbul Escort Beşiktaş Escort beylikdüzü escort Ataşehir Escort Beylikdüzü Escort Beylikdüzü Escort Ankara Escort Ankara Escort Beylikdüzü Escort izmir Escort Bahçeşehir Escort http://www.ankaraal.com/ Kadıköy Escort Ankara Escort ankara escort İstanbul Escort Ataşehir Escort Taksim Escort Sincan Escort Çankaya Escort İzmir Escort şişli escort Kartal Escort Antalya escort Bahçeşehir Escort ankara escort Maltepe Escort Altyazılı Porno Kurtköy Escort Pendik escort sarışın porno Bakırköy Escort Ataköy Escort Halkalı Escort Bayan Şirinevler Escort Bayan Şişli Escort Esenyurt Escort Etiler Escort pendik escort Pendik Escort Eros Porno Kartal Escort Ataşehir escort Bostancı Escort türk porno Kadıköy Escort Anadolu Yakası Escort Kadıköy Escort Bostancı Escort Göztepe Escort acıbadem escort Kadıköy Escort Bostancı Escort bayan Ataşehir escort Şerifali Escort Tuzla Escort Şerifali Escort Pendik Escort Escort Bayan Kartal Escort Pendik Escort Kadıköy escort Pendik Escort Kartal Escort Kartal Escort Kurtköy Escort Pendik Escort sex hattı mersin escort bahis siteleri bedava bonus bedava bonus veren bahis siteleri
c99 shell hacklink hacklink al istanbul evden eve nakliyat hacklink Google