Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
BDSZ
Európai Néppárt
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
MTI

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

Rákóczi üzenete a Mának Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Lélekemelés határon túli módra
2009. July 1.

Lélekemelés határon túli módra 2009/XXII.

A II. Rákóczi Ferenc Alapítvány a Kárpát-medencei Fiatalokért és testvérszervezete a Kanadai Rákóczi Alapítvány hozta létre a Rákóczi Magyarságismereti Mozgótábort. 2008-ban az Alapítvány nyerte el az elsõ ízben odaítélt ifjúsági Károly-díjat. Idén már a 16. táborozásra kerül sor. A tábor résztvevõit a kiírt témákban beérkezett pályázatok alapján választják ki. Az idei pályamunkák közül adunk válogatást.

Képzelt beszélgetés egy jeles férfival

Ugron Villõ
Rákóczi üzenete a Mának

Mi a valóság, és mi az álom?- kérdezhetjük oly sokszor. Mert van, hogy elválaszthatatlanul összefolynak, összekeverednek, s az álom és a valóság közötti vékony határ megsemmisül, s az éjjel homályában nehéz eldönteni, vajon álmodtunk, vagy egy õsi emlék játszódott le újra. Ébredéskor csalódás (vagy épp üdítõ) a felismerés, hogy csak egy álomkép volt, semmi több, de ha késõbb újragondoljuk a különös képzetet, déjà-vu érzésünk támad, s nem tudjuk miért, de úgy érezzük, már átéltük az eseményeket. Értelmünk felfogja, hogy az emlékkép nem több álomnál, de valami azt súgja: több volt.

– Kisasszony! – hallom a hátam mögül, s furcsa érzés kerít hatalmába. Félve fordulok meg, s egy ismerõs arc tárul elém: már láttam, mégsem ismerem fel.

Tudom, hogy álmodom, mégis olyan valóságos a helyzet: láttam már ezt a férfit, biztos vagyok benne, még sincsenek emlékeim róla. Talán egy másik álmomban találkoztunk.

– Asszonyom! – hallom megint, s derengeni kezd valami…a fejedelem…hallom egy régi tanárom hangját. Értetlenül bámul rám a férfi. Mélybarna szinte már fekete szeme van, szigorú, s mégis kedves arca. 50-es éveiben járhat: nem öreg, de már túl van virágkorán. Csak most veszem észre, hogy milyen bután viselkedem. A Fejedelem –bár nem vagyok benne teljesen biztos, hogy az, csak egy furcsa kis hang súgja ezt nekem– kérdõn néz rám. Tudom, mondanom kéne valamit, de fogalmam sincs, mit. – Jól érzi magát? – hangzik az újabb kérdés.

– Igen, köszönöm. – felelem határozatlanul.

– Jöjjön! – mondja, s elindul egy szélesre tárt ajtó fele. Utána megyek, bár nem tudom, hol vagyok. Egy tágas terem fogad. A Fejedelem hellyel kínál, leülök egy faragott asztal mellé, melyen egy könyvhalom, s egy gyertyacsonk árválkodik.

– Már vártam önt. – mondja, s úgy tûnik, mintha ismerne. Ez meghökkent, mert még mindig nem tudok visszaemlékezni arra, hogy már korábban is találkoztunk. Bár ez nem lep meg, mert ott, akkor minden nagyon furcsa volt. Kezdem azt hinni, nem álmodom, és hogy amit átélek, valóság, még ha ez elég hihetetlennek is tûnik. De egyszerûen nem találok más magyarázatot.

– Köszönöm a meghívását. – mondom, bár nem értem, miért.

– Mindig szívesen fogadom a célunk iránt érdeklõdõket, – sejtelmesen mosolyog – még akkor is, ha azok – itt bizonytalanul megvonja a vállát – nem a saját környezetembõl valók. – nem tudom mire vélni szavait, bár valóban nem illek bele a számomra különös környezetbe. (Mintha pár száz évvel korábbról való volna.) Én mégis úgy érzem, a környezet nem illik hozzám – furcsa ellentmondás, és elég abszurd.

– Ön mióta él itt?

– Már egy ideje – mondja, s szemében egy pillanatra megláttam azt a sok szenvedést, nyomorúságos bujkálást, a meg nem értettséget, s a vágyat, mely addig is ott bujkált benne, s most egy pillanatra a felszínre tört. De csak egy minutumig tartott, s azután olyan gyorsan, amilyen fürgén jött, el is tûnt a gondterheltség, s átvette helyét az a fenséges nyugalom, melyet a Fejedelem egész lénye sugárzott. – Jól érzem itt magam, bár… – nem fejezi be a mondatot. Újra a korábbi felhõt látom arcán átsuhanni, de most nem tûnik el olyan gyorsan és nyomtalanul. – Rodostó szép hely…

– De hiányzik a hazája, a hely, ami nem csak az otthona, de a családja, a népe, nemzete otthona is. Hiányzik, hogy azt mondhassa itthon vagyok anélkül, hogy megtoldja egy de-vel vagy egy bár-ral…

– Igen… - látom rajta, hogy csodálkozik, s most elõször feszültséget érzek benne – …de ön ezt nem értheti. – azt hiszem, észreveszi, hogy amit mondott, nem nyerte el a tetszésemet, mert hozzáteszi:

– Önnek fogalma sincs róla, milyen nyomorúságos az életem, milyen szörnyû látni, hogy a hazám romokban hever, s még sem lehetek, hogy segítsek. Csak egy szemlélõ vagyok. Valaha talán több voltam, de nézzen rám, mi lett belõlem: bujdosó. Elvesztettem a csatáimat, az álmaim, melyekért küzdöttem messzebb kerültek, mint amikor felvettem a harcot. – tudom, igazat mond, hogy komolyan gondolja minden szavát, hogy siratja a békét, azt a szégyenletes, súlyos, de elkerülhetetlen szatmári békét. És megértettem, de azt is, aki megkötötte.

– Vagyis ön lemondott…lemondott az álmairól, mindenrõl, amiért küzdött? – érezte a vádat a hangomban, mert most keserûen mosolyog.

– Nem, nem mondtam le, sose tenném. Figyeljen rám, kérem, mert amit mondani fogok, a világon a legfontosabb. Ön még fiatal, erõs, és nem akarom, hogy azt higgye, bármirõl is lemondtam. Az álmok a legfontosabbak, kisasszony, nélkülük az ember nem is ember, csak állat, a célok az ember lelkei. Nélkülük holtak vagyunk. Csakhogy én felismertem azt a nagy igazságot, amelyet mindenki teleszájjal hirdet, de csak kevesen hisznek benne igazán: ember tervez, Isten végez. Övé legyen a magasztalás meg a dicsõség minden századokon át! Életem és sorsom rá bíztam, és nem kérdem, miért teszi, amit tesz. Õ hatalmas és bölcs, én kicsiny vagyok és ostoba hozzá képest. Nem érteném a válaszát, hát nem is firtatom szándékait. Hatalma végtelen, és azt teszi, ami a legjobb nekünk, embereknek, még ha nem is értjük. Kérem, higgyen az álmaiban, és sose adja õket oda, mert ha elveszti õket, mindent elveszít. Mindent elvehetnek öntõl, a méltóságát, a vagyonát, a rangját, a nevét, a múltját is megmásíthatják, bepiszkíthatják, de az álmaiba vetett hitét, a reményt, azt csak akkor ragadhatják el, ha hagyja. – különös volt most a Fejedelem. Mintha remegett volna a hévtõl, mellyel ezeket mondta. Ahogy rá nézek, tudom, igaza van, hogy a tapasztalat, a hányattatás mondatja vele ezeket a szavakat.

– Van még remény – mondom, vagy inkább suttogom.

– Ha elhiszi, igen.

– Hiszem. Talán mert eddig még mindent túléltünk. Ha eddig kibírtuk, azt hiszem, már nincs, ami elpusztítson.

– Csak saját magunk. Ne feledje, az ember a saját maga legnagyobb ellensége. És ha egy nép erejével bírunk, az hatalmas hatalom. A legnagyobb. Ha ez az erõ maga ellen fordul, közel a vég.

– Lehetséges még menedék?

– Nem tudom. – szánalmat érzek a szemében, azt hiszem, kezdi érteni, mirõl beszélek.

– Talán. De csak ha idõben felismerjük a hibáinkat. Remény mindig van, de nem tudom, vissza lehet-e állítani a régi állapotokat. Sok minden változott. A változás nem feltétlen rossz, csak ha nincs összhangban a lelkekkel: ha nem irányított, csak sodródunk az árral.

– Ön evezett már árral szemben?

– Mindig ezt teszem, bár próbálom úgy alakítani a hullámokat, hogy segítsenek, s ne akadályozzanak. De a hullámok erõsebbnek bizonyultak, elsodortak volna, ha nem szállok ki. És nem csak engem, hisz sorsom összefügg azokéval, akikért harcoltam, mindazokkal, akik sorsának irányítását felvállaltam. A sorsom az õ sorsuk, s ha én elbukom, õk velem buknak. Ilyenkor jobb egy percre a háttérbe vonulni, s megállni, mert ha nem teszed, önnön magadat fogod elpusztítani. S magaddal együtt sorstársaidat is.

– Most a nemzetrõl beszél?

– Igen, és nem. Egy egységrõl szólok. Ha az a nemzet, akkor igen. De rá kellett jönnöm, hogy messze vagyunk az egységtõl. Csak részek vagyunk, különállók, még nem álltunk össze egésszé. Talán majd egyszer, ha egyetemes lesz a remény.

– Én csak azt látom, hogy a széthúzás egyre nagyobb, s talán még sosem volt ennyire messzire az összetartás. – nem érthette, mirõl beszélek, csak sejtette, s keserûen mosolygott.

– Az emberek különösek. Külön-külön azt kiáltják, élet, s mégis a tömeg szava ez: halál. Bár mindenki tudja, rossz irányba megy, könnyebb továbbmenni, mint megállni, s visszafordulni, mint rátérni a helyes útra.

– Mert az mindig göröngyösebb.

– Igen, nehezebb, és meredekebb. Gyakran mély völgyeken kell átküzdeni magunk, hogy felérjünk a csúcsra, s könnyû feladni, ha nincs elég akarat és hit.

– Mégis honnan lehet hitünk, ha csak pusztulást és kudarcokat látunk és élünk meg, ha azt vesszük észre, hogy napról napra gyengül az egység, hogy ugar az értelem udvara, s hajlékát por lepi?

– Nem tudom. Talán a múltra kellene tekinteni, s megérteni nagyjaink üzenetét.

– De vajon jó mindig hátra nézni? Mert aki manapság a múltra tekint nem gondol a jelenre, csak sebeit nyalogatja, s siratja a hajdani fényt. A múlt illúzióvá alakult, szép mesévé egy gyermekkönyvben, s aki a ,,mában él” úgy szemléli, mint elavult, régi szûrt, amit valaha csodás hímzések díszítettek, de mára csak foszlányok maradtak belõle.

– A múlt csak forrás. A jelenben kell élni, emlékezve, s építkezve a múlt fényére és hibáira. Tanulni belõlük, s nem elkövetni õket újra, még súlyosabban. A jövõt az itt és mostban kell a múltra emelni.

Ahogy a Fejedelem rám néz, az az érzésem támad, hogy belém lát, átlát rajtam, ismeri a gondolataimat, a gyökereimet, a jelenemet, s érzem, ismeri a jövõmet. Bölcsesség árad minden szavából. Nem kérkedik vele, de ott él benne. Mintha titkolná. Furcsa és titokzatos. Bármennyire igyekszem, nem tudok belelátni, nem tudom, mit gondol, mit érez. Szeretném megkérdezni, hogyan lehetséges, hogy ismeri a jövõt, de tudom, nem mondaná meg. Talán mert õ sem tudja: vannak olyan dolgok, melyeket nem érthetünk, mondaná. És igaza lenne.

Sosem értettem, miért érdekelnek a régiek, mi közöm van a múlthoz, hogy miért érdeklõdöm jobban a több ezer éves hagyaték, mint a tegnap iránt. Valahogy mindig is vonzott a homály, mely a múltat fedi, az üres sorok, melyeket ki-ki a saját hite és tudása alapján tölthet ki. Bár azt mondják, a történelem csupán realitás, nem más, mint tények összessége, nekem mindig többet jelentett: egy élõlény volt mely mozog, táplálkozik, idõvel alakul, formálódik. Néha pozitív, máskor negatív irányba. És ezt az élõlényt én alkottam. Az építõkövekbõl, melyeket utam során gyûjtöttem mindig hozzáadtam, néha elvettem belõle, Voltak kövek, melyeket eldobtam, mert nem találtak lényem egészéhez. Igyekeztem õt mindig egészben látni, s nem elvesztõdni a részletekben, leragadni egy-egy kõ színén, anyagán. Elfogadtam, vagy eldobtam a megszerzett elemeket, néha vésõt ragadtam, s a saját formámra alakítottam, hogy beférjen a helyére. Számomra ez több volt adatgyûjtésnél. Élõ folyamat volt kitérõkkel, buktatókkal, hibákkal. Semmiképp sem volt azonos azzal a nyers szöveggel, mellyel a könyvekben találkoztam. Azt kerestem, ami emberi, ami nem csak adat, hanem az életrõl, reményrõl, családról, hazáról mesél. Nem történelmet építettem és kutattam, hanem történeteket, melyekbõl összeáll a kép, az egység. A történelem lényegét akartam látni, azt, ami a sorok mélyén rejtõzik, a lényeget, a tanulságot, az emberi lélek történetét akartam megismerni. Akkor, azon a képzelt délutánon ott állt elõttem a történelem egy darabja, s benne megtaláltam egy újabb darabját a kirakósnak.

Néhány hét múlva egy könyvre bukkantam. Ezt írta borítóján: II. Rákóczi Ferenc: Emlékiratok. Olvasni kezdtem, s a szavak beszélgetõtársam hangján szóltak hozzám:

Ha azt hinném, hogy az emberi szellem sugallásai vezetnek - ó, Örök Igazság! -, bûnös vakmerõség volna neked ajánlani ezt a munkát. Mert a múltat, a jelent és a jövõt sokkal jobban ismered, mint én, s ezért õrültségnek tekinteném, ha eltitkolnám elõtted a tényeket, és bûnnek, ha hamis színben tüntetném fel azt, amit majd elõadok. Csak a vágy, amit tõled kaptam, tanúságot tenni az Igazság mellett, csak az gyõzött meg arról, hogy szándékomnak is ez a forrása: mert nem lehet hozzád méltóbbat ajánlani neked, mint a te mûvedet, amelyik a te dicsõségedre és magasztalásodra készült.”

 
 
instagram takipçi instagram takipçi free followers for instagram instagram takipçi satın al instagram free followers free instagram followers instagram takipçi kasma instagram beğeni hilesi cheat follower for instagram instagram giriş instagram free follower twitter begeni twitter takipci smm panel sosyal medya paneli instagram takipçi hilesi instagram takipçi hilesi Bahçeşehir Escort Ankara Escort Keciören Escort Ankara escort istanbul Escort Beylikdüzü Escort izmir escort Eryaman Escort izmir Escort Ankara Escort ANKARA ESCORT istanbul escort ankara escort Bahçeşehir Escort ankara escort Beylikdüzü Escort Ankara Escort Kadıköy Escort izmir escort sex izle beylikdüzü escort İstanbul Escort Ataşehir Escort Sincan Escort Çankaya escort Kartal Escort Ankara Escort Antalya escort ankara escort Maltepe Escort Altyazılı Porno sarışın porno Pendik Escort Eros Porno HD Mobil Seks Altyazılı Porno izmit escort Pendik escort escort ankara bayan Ataşehir Escort Escort izmir movies Escort Agency London Movie istanbul escort İstanbul escort escort bayan Esenyurt escort bayan Mersin Escort Ankara Eskort Kızlar ankara escort Escort ümraniye Escort kartal Escort kartal Ankara escort bayan izmir escort Watch porn videos escort mersin Avcılar escort Escort maltepe Escort maltepe Escort pendik Escort bostancı Escort bostancı Escort kadıköy Escort ataşehir ankara escort izmir escort Yabancı Dizi izle Silivri escort bayan F movies Mersin escort Antalya escort casino siteleri 123movies PORNO Eskişehir Escort izmit escort Escort Pendik Bayan Escort Tuzla Kartal Otele Gelen Escort Kurtköy Otele Gelen Escort Ankara rus escort mersin escort kocaeli escort Kartal Escort Bostancı escort Kadıköy Escort Tuzla Escort Ataşehir escort Bostancı Escort Pendik Escort Pendik Escort Ataşehir Escort Ataşehir Escort Anadolu Yakası Escort Göztepe Escort Kadıköy Escort Kartal Escort Ataşehir Escort Umraniye escort Bostancı Escort Şerifali Escort Pendik Escort Escort Bayan Kartal Escort Kadikoy escort Pendik Escort Kartal Escort Kartal Escort Nişantaşı Escort Kadıköy escort Maltepe Escort Kocaeli Escort Şirinevler Escort Başakşehir Escort Görükle Escort Bodrum Escort Manisa Escort Bodrum Escort Kuşadası Escort Bakirkoy escort Kurtköy Escort sex hattı mersin escort bahis siteleri bedava bonus bedava bonus veren bahis siteleri Çanakkale Escort Bayan Gaziantep Escort Bolu Escort Bayan kıbrıs escort bayan ısparta escort bayan Gümüşhane escort bayan Burdur Escort Bayan Adana Escort CasinoMaxi yeni giriş adresi Cepbahis yeni giriş adresi samsun escort nevşehir escort rize escort zonguldak escort yozgat escort yalova escort marmaris escort mardin escort manisa escort malatya escort kıbrıs escort van escort urfa escort uşak escort kütahya escort trabzon escort tokat escort sinop escort tekirdağ escort sivas escort escort hatay bayan escort erzincan bayan escort edirne bayan escort düzce bayan escort ağrı bayan escort diyarbakır bayan escort aydin bayan escort didim bayan escort artvin bayan escort denizli bayan escort gümüşhane bayan escort burdur bayan escort giresun bayan escort antep bayan escort antalya bayan escort bolu bayan escort alanya bayan escort afyon bayan escort adana bayan escort eskişehir bayan escort bodrum bayan escort beylikdüzü bayan escort erzurum bayan maraş escort mersin escort niğde escort sakarya escort muğla escort ısparta escort çorum escort çeşme escort çanakkale escort elazığ escort erzincan escort zonguldak escort erzincan escort Escort Bursa Bursa Escort Bayan Mardin Escort Bayan Niğde Escort Bayan Didim Escort Kütahya Escort Bayan Zonguldak Escort Bayan Afyon Escort Bayan Giresun Escort Bayan Yozgat Escort Bayan Artvin Escort Bayan Kastamonu Escort Bayan Ordu Escort Bayan Çeşme Escort Bayan Escort Erzurum Bolu Escort Bayan Diyarbakır Escort Bayan Nevşehir Escort Bayan Rize Escort Bayan Erzincan Escort Bayan Trabzon Escort Bayan Edirne Escort Bayan Kütahya Escort Bayan Sinop Escort Bayan Hatay escort Afyon Escort Bayan Sivas Escort Bayan Yalova Escort Bayan Hatay Escort Bayan Marmaris Escort Bayan Yozgat Escort Bayan kıbrıs escort bayan Artvin Escort Bayan Çanakkale Escort Bayan Diyarbakır Escort Bayan Edirne Escort Bayan Elazığ Escort Bayan Elazığ Escort Bayan Erzincan Escort Bayan Erzurum Escort Bayan Giresun Escort Bayan ısparta escort bayan Kastamonu Escort Bayan Kuşadası Escort Bayan Manisa Escort Bayan Manisa Escort Bayan Mardin Escort Bayan Nevşehir Escort Bayan Niğde Escort Bayan Ordu Escort Bayan Rize Escort Bayan Sakarya Escort Sakarya Escort Bayan Şanlıurfa Escort Bayan Şanlıurfa Escort Bayan Sinop Escort Bayan Sivas Escort Bayan Tekirdağ Escort Bayan Tekirdağ Escort Bayan Trabzon Escort Bayan Uşak Escort Bayan Van Escort Bayan Van Escort Bayan Yalova Escort Bayan Zonguldak Escort Bayan Bodrum Escort Bayan Konya Escort Bayan Alanya Escort Bayan Malatya escort bayan Adana Escort Bayan Alanya Escort Bayan Alanya Escort Bayan Antalya Escort Bayan Antalya Escort Bayan Beylikdüzü Escort Bayan Beylikdüzü Escort Bayan Beylikdüzü Escort Bayan Beylikdüzü Escort Bayan Eskisehir Escort Bayan Escort Eskişehir Gaziantep Escort Bayan Antep Escort Bayan Gaziantep Escort Bayan Kayseri Escort Bayan Kayseri Escort Bayan Mersin Escort Bayan Samsun Escort Bayan Samsun Escort Bayan Escort Bursa Malatya escort kuşadası escort konya escort kocaeli escort kayseri escort kastamonu escort kars escort adana escort afyon escort bodrum escort bayan bodrum escort uşak escort bayan tokat escort bayan tokat escort bayan muğla escort bayan muğla escort bayan marmaris escort bayan maraş escort bayan konya escort bayan kocaeli escort bayan kocaeli escort bayan kıbrıs escort bayan kıbrıs escort bayan kars escort bayan gümüşhane escort bayan mersin escort bayan maraş escort bayan kuşadası escort bayan konya escort bayan kayseri escort bayan hatay escort bayan eskişehir escort diyarbakır escort bayan çorum escort bayan çeşme escort bayan burdur escort bayan bolu escort denizli escort bayan escort bodrum balıkesir escort bayan balıkesir escort aydin escort artvin escort agri escort edirne escort bayan düzce escort bayan düzce escort bayan didim escort bayan didim escort bayan denizli escort bayan çorum escort bayan çeşme escort bayan çanakkale escort bayan burdur escort bayan bolu escort bayan mersin escort bayan konya escort bayan antalya escort bayan aydin escort bayan artvin escort bayan agri escort bayan escort afyon adana escort bayan gaziantep escort samsun escort bayan Antalya escort alanya escort bayan ordu escort Sex Hikaye Pashabahis yeni giriş adresi Dinamobet yeni giriş adresi Celtabet yeni giriş adresi Savoybetting yeni giriş adresi Privebet yeni giriş adresi Neyine yeni giriş adresi Bahsegel yeni giriş adresi Makrobet yeni giriş adresi Megabahis yeni giriş adresi Goldenbahis yeni giriş adresi ensobet yeni giriş adresi Liderbahis yeni giriş adresi Kolaybet yeni giriş adresi Venusbet yeni giriş adresi Betpark yeni giriş adresi Gobahis yeni giriş adresi Dumanbet yeni giriş adresi Betlike yeni giriş adresi Arzbet yeni giriş adresi Betmatik yeni giriş adresi Mobilbahis yeni giriş adresi Bets10 yeni giriş adresi Pinbahis yeni giriş adresi Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye zonguldak escort yozgat escort yozgat escort yalova escort yalova escort van escort van escort trabzon escort trabzon escort tekirdağ escort tekirdağ escort sivas escort sivas escort urfa escort urfa escort sakarya escort sakarya escort rize escort rize escort ordu escort ordu escort niğde escort niğde escort mardin escort mardin escort manisa escort manisa escort malatya escort malatya escort kütahya escort kütahya escort kastamonu escort kastamonu escort ısparta escort ısparta escort giresun escort giresun escort erzurum escort erzurum escort erzincan escort erzincan escort bursa escort bursa escort bursa escort jestbet yeni giriş adresi jojobet yeni giriş adresi holiganbet yeni giriş adresi imajbet yeni giriş adresi jestbahis yeni giriş adresi kingbetting yeni giriş adresi interbahis yeni giriş adresi lidyabet yeni giriş adresi princessbet yeni giriş adresi matrixbet yeni giriş adresi polobet yeni giriş adresi truvabet yeni giriş adresi modabet yeni giriş adresi pulibet yeni giriş adresi tulipbet yeni giriş adresi wsbets yeni giriş adresi Jasminbet yeni giriş adresi Limanbet yeni giriş adresi ngsbahis yeni giriş adresi pashagaming yeni giriş adresi youwin yeni giriş adresi vevobahis yeni giriş adresi Akcebet yeni giriş adresi Betbaba yeni giriş adresi superbahis yeni giriş adresi Betonbet yeni giriş adresi superbetin yeni giriş adresi yorkbet yeni giriş adresi tempobet yeni giriş adresi wonodds yeni giriş adresi Adiosbet yeni giriş adresi Bahsine yeni giriş adresi Betmoon yeni giriş adresi Betsidney yeni giriş adresi Efsanebahis yeni giriş adresi Gencobahis yeni giriş adresi Hermesbet yeni giriş adresi Egobet yeni giriş adresi Grbets yeni giriş adresi Mavibet yeni giriş adresi Lunabit yeni giriş adresi Jokerbet yeni giriş adresi Seabahis yeni giriş adresi Nakitbahis yeni giriş adresi Queenbet yeni giriş adresi Vegabet yeni giriş adresi Mottobet yeni giriş adresi Romabet yeni giriş adresi Onbahis yeni giriş adresi Showbahis yeni giriş adresi Winxbet yeni giriş adresi hilbet yeni giriş adresi forvetbet yeni giriş adresi bahisarena yeni giriş adresi betper yeni giriş adresi baymavi yeni giriş adresi belugabahis yeni giriş adresi casinometropol yeni giriş adresi gorabet yeni giriş adresi elexbet yeni giriş adresi betboo yeni giriş adresi betcup yeni giriş adresi grandbetting yeni giriş adresi fenomenbet yeni giriş adresi betexper yeni giriş adresi betnano yeni giriş adresi betpapel yeni giriş adresi 1xbet yeni giriş adresi 1xbit yeni giriş adresi anadolucasino yeni giriş adresi artemisbet yeni giriş adresi Sekabet yeni giriş adresi Tipobet yeni giriş adresi Betgram yeni giriş adresi Vdcasino yeni giriş adresi Milanobet yeni giriş adresi Supertotobet yeni giriş adresi Piabet yeni giriş adresi ilbet yeni giriş adresi Betpas yeni giriş adresi Perabet yeni giriş adresi Restbet yeni giriş adresi Betebet yeni giriş adresi Mariobet yeni giriş adresi Asyabahis yeni giriş adresi Betvole yeni giriş adresi Trbet yeni giriş adresi Betticket yeni giriş adresi Betist yeni giriş adresi escort balıkesir favorisen giriş onwin giriş altincasino giriş casinokral giriş casino360 giriş aresbet giriş betmarino giriş betflix giriş limakbahis giriş jetbahis giriş akbet giriş milosbet giriş kareasbet giriş mrcasino giriş casinoslot giriş betkanyon giriş betorder giriş wolbet giriş bahisnow giriş bets4you giriş discountcasino giriş hemenbahis giriş noxwin giriş sinyorbet giriş hiperbet giriş betwego giriş bahistir giriş megapari giriş melbet giriş rentacarantalya erzurum escort balıkesir escort kadıköy escort samsun escort diyarbakır escort yalova escort muğla escort hatay escort konya escort kıbrıs escort aydın escort nevşehir escort malatya escort burdur escort uşak escort mersin escort eskişehir escort çanakkale escort maraş escort tekirdağ escort ordu escort trabzon escort mardin escort kütahya escort tokat escort zonguldak escort çorum escort adana escort beylikdüzü escort rize escort esenyurt escort bakırköy escort giresun escort yozgat escort niğde escort bolu escort elazığ escort sivas escort düzce escort şişli escort mecidiyeköy escort pendik escort buca escort başakşehir escort avcılar escort afyon escort ısparta escort konak escort kıbrıs escort gümüşhane escort gaziemir escort alanya escort karşıyaka escort halkalı escort kayseri escort kastamonu escort sakarya escort ağrı escort urfa escort van escort kıbrıs escort kocaeli escort denizli escort antep escort manisa escort edirne escort manisa escort kırşehir escort antalya escort artvin escort bilecik escort bursa escort karaman escort karabük escort tekirdağ escort izmit escort sinop escort kırıkkale escort kırklareli escort çankırı escort kuşadası escort sohbet sohbet bodrum escort zonguldak escort kurtkoy escort eskort sultanbeyli pendik escort tuzla escort short haircuts for women kurtköy escort üsküdar escort çekmeköy escort titan jel yapay kızlık zarı cialis yorumları penis pompası viga 50000 delay 48000 geciktirici hap penis büyütücü hap titan gel viagel silver golden lovita ağrı kesici krem novagra kafur spanish fly orviax lady era estrogenolit penixl feromon parfüm estrogenolit damla penis pompası lifta 20 mg lifta 20 mg kullanıcı yorumları lifta 5 mg dapoksetin cialis 100 mg cialis 100 mg fiyatı lifta 5 mg 28 tablet fiyat viagra 100 mg aksöğüt kremi cialis 5 mg kafur krem geciktirici hap fiyatları viagra fiyatı iltihaplı romatizma titan jel lifta 20 mg dapoksetin eczane fiyatı orviax vejin jel ankara escort pendik escort bayan ankara escort bayan ankara escort escort ankara escort bayan escort bayan escort bayan escort bayan pendik escort ankara eskort escort pendik kartal escort kurtköy escort maltepe escort tuzla escort pendik escort pendik eskort kurtköy escort kaynarca escort kartal escort escort bayan maltepe escort pendik eve gelen escort tuzla escort pendik otele gelen escort pendik sınırsız escort cashfire.org http://cashfire.org/ ankara escort bayan ankara eskort ankara eskort escort ankara escort bayan abidinpaşa escort altındağ escort ankara escort ayaş escort ayrancı escort bahçelievler escort bala escort balgat escort beypazarı escort çamlıdere escort çankaya escort cebeci escort çubuk escort çukurambar escort demetevler escort dikmen escort elmadağ escort emek escort tuzla escort tuzla escort bayan escort tuzla tuzla eskort aydınlı escort içmeler escort orhanlı escort tuzla escort esat escort etimesgut escort etlik escort gaziosmanpaşa escort gölbaşı escort haymana escort keçiören escort kızılay escort kızılcahamam escort eryaman escort mamak escort nallıhan escort polatlı escort pursaklar escort sincan escort sıhhıye escort tandoğan escort tunalı escort ulus escort yenimahalle escort ankara escort escort ankara ankara escort bayan ankara eskort ankara bayan escort ankara escort ankara rus escort balgat escort çankaya escort çukurambar escort demetevler escort eryaman escort etlik escort keçiören escort kızılay escort sincan escort yenimahalle escort Açık Tütün Fiyatları tütün

istanbul escort apa escort irinevler escort beylikdz escort halkalı escort avrupa yakası escort irinevler escort

kaak bahis - gvenilir bahis siteleri - kaak bahis siteleri

illegal bahis siteleri - kaak canlı bahis - online bahis siteleri

gvenilir canlı bahis - casino siteleri - mobilbahis

cratosslot - canlı bahis siteleri - istanbul escort - ankara escort -

Buy YouTube Subscribers

esenler escort - ili escort