Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Népszavazás-kalkulátor!
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
FIT
Európai Néppárt
ENP-ED MAGYAR DELEGÁCIÓ
Írj a magyar EP-képviselõknek!
Pesty László: Megsebzett Ünnep
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Árkád Szépirodalmi és Mûvészeti folyóirat
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
A szabad vasárnapért
Kismama bérlet
MTI
Magyar Krónika
Letölthető könyv:

Több írásból álló kötet, mintegy a közép-európai együttélés olvasókönyve.

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Kultúra rovat
2006. March 27.

2006. március 23-án, csütörtök hajnalban, 5 óra körül

Kovács Mihály piarista atya csendesen elhunyt.

Imádkozzunk érte!

Temetése
2006. április 6-án, csütörtökön 13 órakor lesz a Rákoskeresztúri Újköztemetõben
Lelki üdvösségéért az engesztelõ szentmisét a temetés után 15 óra 30 perckor mutatják be a Duna-parti piarista kápolnában.
 

Kovács Mihály

piarista tanár

1916-2006.

 

            Szegeden született 1916. január 2-án, már az elsõ világháború kellõs közepén, mint szüleinek hetedik, legkisebb gyermeke.

            Az elemi elvégzése után az iparos édesapa tehetséges fiát a szegedi Piarista Gimnáziumba adta. Itt végezte el a nyolc gimnáziumi osztályt és itt ismerkedett meg a piarista élettel és a cserkészettel, ami olyan nagy hatással volt rá, hogy jelentkezett a piarista rendbe szerzetesnek.

Az érettségi letétele után 1934-ben lép be a piarista rendbe.  A teológiát tanul és párhuzamosan matematika-fizika szakos tanári oklevelet szerez. Nyáron jelentkezik egy repülõs tanfolyamra és vitorlázó repülõi pilóta igazolványt, szerez. 1939-ben örök fogadalmat tesz, és 1941-ben pappá szentelik.

            1941-ben kezdi meg tanári munkáját Szegeden. Az 1942-43-as tanévben az Országos Magyar Falusi Tehetségmentõ mozgalom Szegeden is nyit kollégiumot ennek lesz a nevelõ tanára. A diákok a szegedi piarista iskolánkba járnak. Visszaemlékezéseiben sokszor tréfásan mondta "csuda parasztok", de mégis sok tehetséges diák itt kapott lehetõséget a tanulásra.

Az 1943-as tanévtõl a Budapesti Piarista Gimnáziumba kerül tanárnak nyugdíjazásáig. Amikor 1948-ban megszüntették az egyházi iskolákat, Zuglóban mûködött káplánként. 1950-ben a budapesti Piarista Gimnáziumban tanít.

Amikor 1944 õszén, tábori lelkészként Németországba indul, legalább lelkileg segítsen az odakerült leventéken, Több táborban megfordul és a lelki segítségen túl, néhol megszervezi számukra az oktatást is. Általa kiadott énekeskönyv elsõ lapján olvasható:

 "Daloljatok az Úrnak!...

Kiadja: Kovács Mihály piarista tanár,

a leventék lelkigondozására kikül-

dött római katolikus tábori lelkész.

             Mivel 1946 áprilisa és májusa folyamán a fiúkat hazaszállították, így május 6-án hazatért és Kaposváron szerelt le és tért vissza a budapesti rendházba.       

            A piarista tanár

            Gyakorló évét Öveges József piarista tanár úrnál végezte. Mindig nagy tisztelettel emlékezett rá. Folytatta kísérletezõ a fizikát, népszerûsítõ munkásságát.

            Az 1950-ben újra indult iskolai munkáról, így ír a tanár úr: "Amikor 1950-ben két évi kényszerû szüneteltetés után újra megkezdtük a tanítást, sokan meg voltunk gyõzõdve arról, hogy ha ez a rendszer marad, akkor néhány év után újra, talán végleg is bezárják iskoláinkat, mert mi elveinkbõl nem engedhettünk és nem is, szándékoztunk engedni. Anélkül, hogy kimondottan bármikor is megegyeztünk volna, elhatároztuk, hogy amíg taníthatunk, addig igyekszünk olyan iskolát teremteni, amelyre késõbb is vágyakozva emlékeznek vissza." Sikerült nekik.

            Ebben az idõben szerezte nyugatról atomfizikai kísérleti eszközeit, és ezeket a diákoknak és tanároknak is bemutatta. Rendszeres kiállítója volt a Fizikatanári Ankétoknak. Majdnem minden évben díjat és jutalmat kapott. A korra jellemzõ, hogy amikor a katolikus egyházról a hivatalos ideológia azt tanította, hogy tudományellenes, akkor õ a legmodernebb természettudományos eredményekkel ismerteti meg tanítványait.

            1963-ban felterjesztették a Fizikai Társulat legnagyobb középiskolai tanári szakmai kitüntetésére, a Mikola díjra. Ezt meg is szavaztak neki, de a minisztérium nem engedte, hogy átadják. A díjat odaítélõk voltak olyan bátrak, hogy abban az évben nem adták ki. Majd 1983-ben 19 évvel késõbb kapta meg.

Ezekben, az évben épültek a logikai gépek a fizikumban szombaton délután és sokáig az éjszakába nyúlóan, hogy mûködjenek az elektroncsövekkel és jelfogókkal megépített gépek a bemutatókon. Ekkor épültek a sokszor megcsodált (kártyázógép, csodamalom, halom, mûegér ….)  A korra jellemzõ, hogy Piarista Gimnáziumként nem szerepelhettek, így lettek az építõk a "Mikszáth Kálmán téri gimnázium" tanulói a sajtóban.

1974-ben sikerült vásárolni asztali calculátort. Ettõl kezdve a számítógépes oktatás kötötte le sok idejét. Az 1983-as években elindult magyar számítástechnikai fejlesztés elsõsorban, az õ kísérleti eredményeire épült.

            Kirándulások

            A cserkészet nagyon meghatározó nevelési eszköz volt életében. Szegeden már kirándul diákjaival. Síelni tanítja õket a Tisza gátján. Modellezõ szakkört vezet diákjainak. Repülõgép modelleket építenek.

            Budapesten a háború után ladikokat épít diákjaival. Az otthonról hozott gyakorlati érzékét kamatoztatja. Az 1960-as évek elején, eredeti tervrajzok alapján építenek egy kalóz vitorlást ez lett a Vándordiák, a következõ éven egy másik kalózt, majd egy Beluga típusú hajót építettek a diákok, a Fiastyúkot. Több újságban jelent meg, hogy milyen ötletesek a "Mikszáth Kálmán téri" gimnázium diákjai.

            Piarista volt, a tanítás töltötte be egész életét. Nagysága abban állt, hogy mindig megérezte a kor szellemét. Legyen külföldi szaklap, vagy saját diákja, el tudta fogadni és segíteni tudta a kibontakozást. Nem igyekezett mindent kitalálni, sõt annak örült, ha diákjai oldották meg a problémát. Nemcsak a különleges elit, a kiugró tehetségek képzését szorgalmazta (ilyen tanítványa is volt több), sokkal értékesebbnek tartotta a közepes tehetséggel párosuló szorgalmas munkát.

            Mindig megszólítható volt. Bármilyen kísérletet megmutatott fiatal kollégáinak és igyekezett úgy segíteni, hogy kedve legyen a fiatal kollégának másnap bemutatni a kísérletet. Segítette a fiatalokat, hogy minél jobban tudják tanítani a fizikát.

1982-ben helyezi nyugalomba a tartományfõnök úr súlyos szembetegsége miatt. Szemmûtéte után még igyekszik segíteni a számítógépes szakkörök munkájában. Ebben az idõben írja meg Öveges tanár úr életrajzát. Életének központja volta a tanítás, idõs korában többször kérdezi meg, hogy hol van órája, mert elfelejtette. Tanítványai közül többen fölkeresték és kérték tanácsát, vagy számoltak be eredményeikrõl. Mindig derûsen és megértõen segítette õket.

Amíg tudott, igyekezett részt venni a közös imádságon és a rendház életében.

            Úgy gondolom, hogy egy a diákokat szeretõ és „odaadó szívû piarista tanárra" emlékezünk.

Elhunyt 2006. március 23.

Görbe László